קציצת פלאפל ענקית

איך שאני אוהב פלאפל. יש משהו במנה הזו שתמיד מושך אותי אליה. הפיתה שאוספת את הקציצות עם הטחינה והסלט…ואז נותנים ביס…והכל נוזל…אוח כמה שזה כייף.

התחלתי לעבוד על הפוסט הזה לפני זמן רב. בכלל הייתה לי כוונה למשהו אחר: תכננתי להכין פלאפל כמו שמכינים במקומות מסויימים בלבנון עם חור באמצע. כלומר משהו כמו קציצה בצורה של בייגלה קטן או עוגיית עבאדי. אבל ניסיתי וניסיתי וראיתי שלעצב את הקציצה לצורה כזו זה קשה ולא באמת מצדיק את ההשקעה. בסופו של דבר הטעם הוא אותו טעם ומדובר על מראה וקראנצ'יות שיש לקציצה כזו בצורת בייגלה.

ואז יצא לי להיות באחד מסניפי המזנון של אייל שני וטעמתי את המנה המופלאה החדשה שלו שהיא קציצת פלאפל ענקית בתוך פיתה. המנה הזו הביאה לי השראה לקחת את תערובת הפלאפל שלי ולעצב אותה בצורה של קציצה ענקית.

כבר פרסמתי בבלוג שלי פלאפל – הנה כאן. המתכון של הבלילה זהה. רק הטיפול והעיצוב הסופי שונה.

עוד יתרון בקציצה שטוחה שכזו הוא שאין צורך להשתמש בהרבה שמן ולטגן טיגון עמוק. פשוט שמים 2 סנטימטר של שמן במחבת ומטגנים.

שני גורמים ראשיים משפיעים על הצלחת הפלאפל: הראשון הוא שהבלילה לא תהיה דלילה מדי (ואז אי אפשר יהיה להכין ממנה קציצות) וגם שלא תהיה קשה מדי (ואז התוצאה עלולה להיות דחוסה). הגורם השני הוא הטיגון שחייב להעשות בטמפרטורה של 180 מעלות בערך. בטמפרטורה כזו אם נכניס כדור פלאפל לשמן הוא יבעבע יפה. אם לא בטוחים אני ממליץ בכל פה לקנות מדחום שעולה כמה שקלים בודדים באתרי מכירות בחו"ל אבל זה לא באמת חובה במתכון זה.

סוגים של מדחומים שאפשר לקנות באתרי מכירות בחו"ל ועולים שקלים בודדים…

בא לכם להכין קציצות כאלו ענקיות של פלאפל? קציצה אחת בתוך פיתה או אפילו בצלחת , חומוס או סלט ליד ויש לכם כל מה שצריך!

ועוד נקודה חשובה ששאלו אותי הרבה עליה בפוסט הקודם שפירסמתי בנושא פלאפל: את הפלאפל עושים מחומוס שהושרה במים אך לא בושל בניגוד לחומוס (ממרח חומוס) שאותו עושים מגרגרי חומוס שהושרו ואז בושלו.

אז מה נחוץ לנו בשביל להכין קציצות פלאפל גדולות כאלו?

  • 500 גרם גרגרי חומוס יבש
  • בצל בינוני
  • 4-6 שיני שום
  • צרור פטרוזיליה גדול
  • צרור כוסברה גדול
  • 1 פלפל חריף
  • 2 כפות כמון
  • 1 כף זרעי כוסברה
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 2-3 כפיות מלח לפי הטעם
  • שומשום לפי הצורך
  • שמן קנולה לטיגון
רשימת החומרים: גרגרי חומוס, פטרוזיליה, כוסברה, בצל, שום, פלפל חריף, כמון, זרעי כוסברה, אבקת אפייה, מלח, שומשום ושמן לטיגון…

שנתחיל? מנה כייפית ביותר לארוחת צהריים שונה ומיוחדת (וגם לכל הזדמנות אחרת…).

  • יום לפני שמתכוונים להכין את הפלאפל משרים את גרגרי החומוס היבשים בקערה עם הרבה מים לפחות 12 שעות ואפשר עד 24 שעות. במקרה שמשרים 24 שעות מומלץ להחליף את המים פעמיים-שלוש במשך זמן זה.
משרים את גרגרי החומוס בהרבה מים 12-24 שעות…
  • למחרת מסננים את גרגרי החומוס מהמים ומשאירים במסננת כמה דקות לפחות.
גרגרי החומוס מסוננים לאחר ההשרייה הארוכה…
  • קולים כ-2-3 דקות את זרעי הכוסברה במחבת יבשה תוך כדי הזזת המחבת (בכדי שלא ישרפו בצד אחד אלא יקבלו קלייה אחידה).
זרעי הכוסברה נקלים במחבת…מזיזים את המחבת שהקלייה תהיה אחידה…
  • את זרעי הכוסברה שקלינו מעבירים למכתש ועלי וכותשים. אפשר גם להשאיר אותם שלמים ולכתוש אותם במעבד המזון שתיכף נשתמש בו.
כותשים את זרעי הכוסברה במכתש ועלי…או במעבד המזון…
זהו…הם כתושים…
  • קולפים את שיני השום.
  • שוטפים את עשבי התיבול.
  • שוטפים את הפלפל החריף ומסירים את הגבעול שלו.
  • במעבד המזון שמים את הכוסברה, הפטרוזיליה, הבצל, שיני השום, הפלפל החריף ללא הגבעול, הכמון, זרעי הכוסברה, אבקת האפייה והמלח וכותשים בפולסים לתערובת לא חלקה מדי אך ללא גושים גדולים.
הכוסברה, הפטרוזיליה, הבצל, שיני השום, הפלפל החריף ללא הגבעול, הכמון, זרעי הכוסברה, אבקת האפייה והמלח במעבד המזון…
כתשנו אותם לתערובת לא חלקה מדי…

מוסיפים את גרגרי החומוס וכותשים את הכל לתערובת לא חלקה מדי אך ללא גושים בכלל. זוהי תערובת הפלאפל שלנו.

מוסיפים את גרגרי החומוס…
עוד לא סיימנו…יש גושים גדולים של גרגרי חומוס וזה לא מספיק טוב…ממשיכים לכתוש…
עכשיו סיימנו…תערובת חלקה אבל לא חלקה מדי…
  • שופכים למחבת שיכולה להכיל 2-3 קציצות (ממליץ על מחבת 26-30 סנטימטר קוטר) כ-2 סנטימטר של שמן קנולה או קצת פחות ומחממים את השמן. מודדים את חום השמן בעזרת מדחום וכאשר מגיעים לחום של 175-180 מעלות אפשר להתחיל לטגן. במידה ואין מדחום שמים קמצוץ מבלילת הפלאפל ורואים שהיא מבעבעת יפה בשמן.
  • נתחיל ליצור קציצות מהפלאפל. אלו אמורות להיות קציצות בגודל כף היד. הקציצות אמורות להיות שטוחות ולא כדור גדול. אפשר להרטיב את הידיים ואז עיצוב הקציצות נעשה יותר נוח.
קציצה מעוצבת…
  • טובלים את הקציצה שיצרנו בקערת שומשום או בוזקים עליה שומשום. זה לא ממש חובה אבל זה נראה יפה. אפשר גם לזרות שומשום על הקציצה בשלב הטיגון.
  • תחילים לטגן את הקציצות בשמן החם. לאחר דקה או שתיים של טיגון מרימים את הקציצה ובודקים שהיא קיבלה צבע יפה ואז הופכים לצד שני.
  • לאחר ששני הצדדים מטוגנים מוציאים את הקציצה מהשמן ומעבירים לספיגת שמן מיתר על נייר סופג או במסננת.
השמן במחבת…
השמן חם…מתחילים לטגן את הקציצות…
אפשר לזרות שומשום גם בשלב זה אם רוצים…
הקציצה מוכנה…על נייר סופג…
ואפשר גם קציצה בלי שומשום…זה טוב באותה מידה…
הנה כך…
  • זהו, קציצות הפלאפל מוכנות! נותר רק להכין חומוס ואם רוצים סלט או בכלל להגיש כמו המבורגר בלחמניה.
איזה יופי…
הכי פשוט, הכי טעים…
ביס מושלם…

והמתכון בקצרה: קציצת פלאפל ענקית

  • יום לפני שמתכוונים להכין את הפלאפל משרים את גרגרי החומוס היבשים בקערה עם הרבה מים לפחות 12 שעות ואפשר עד 24 שעות. במקרה שמשרים 24 שעות מומלץ להחליף את המים פעמיים-שלוש במשך זמן זה.
  • למחרת מסננים את גרגרי החומוס מהמים ומשאירים במסננת כמה דקות לפחות.
  • קולים כ-2-3 דקות את זרעי הכוסברה במחבת יבשה תוך כדי הזזת המחבת (בכדי שלא ישרפו בצד אחד אלא יקבלו קלייה אחידה).
  • את זרעי הכוסברה שקלינו מעבירים למכתש ועלי וכותשים. אפשר גם להשאיר אותם שלמים ולכתוש אותם במעבד המזון שתיכף נשתמש בו.
  • קולפים את שיני השום.
  • שוטפים את עשבי התיבול.
  • שוטפים את הפלפל החריף ומסירים את הגבעול שלו.
  • במעבד המזון שמים את הכוסברה, הפטרוזיליה, הבצל, שיני השום, הפלפל החריף ללא הגבעול, הכמון, זרעי הכוסברה, אבקת האפייה והמלח וכותשים בפולסים לתערובת לא חלקה מדי אך ללא גושים גדולים.
  • מוסיפים את גרגרי החומוס וכותשים את הכל לתערובת לא חלקה מדי אך ללא גושים בכלל. זוהי תערובת הפלאפל שלנו.
  • שופכים למחבת שיכולה להכיל 2-3 קציצות (ממליץ על מחבת 26-30 סנטימטר קוטר) כ-2 סנטימטר של שמן קנולה או קצת פחות ומחממים את השמן. מודדים את חום השמן בעזרת מדחום וכאשר מגיעים לחום של 175-180 מעלות אפשר להתחיל לטגן. במידה ואין מדחום שמים קמצוץ מבלילת הפלאפל ורואים שהיא מבעבעת יפה בשמן.
  • נתחיל ליצור קציצות מהפלאפל. אלו אמורות להיות קציצות בגודל כף היד. הקציצות אמורות להיות שטוחות ולא כדור גדול. אפשר להרטיב את הידיים ואז עיצוב הקציצות נעשה יותר נוח.
  • טובלים את הקציצה שיצרנו בקערת שומשום או בוזקים עליה שומשום. זה לא ממש חובה אבל זה נראה יפה. אפשר גם לזרות שומשום על הקציצה בשלב הטיגון.
  • תחילים לטגן את הקציצות בשמן החם. לאחר דקה או שתיים של טיגון מרימים את הקציצה ובודקים שהיא קיבלה צבע יפה ואז הופכים לצד שני.
  • לאחר ששני הצדדים מטוגנים מוציאים את הקציצה מהשמן ומעבירים לספיגת שמן מיתר על נייר סופג או במסננת.
  • זהו, קציצות הפלאפל מוכנות! נותר רק להכין חומוס ואם רוצים סלט או בכלל להגיש כמו המבורגר בלחמניה.

ומה עם פיתות? אפשר להכין מיני-פיתותפיתה תימנית-סאלוף או פיתה-לאפה.

אהבתם את הפלאפל? אולי תרצו סלט סלק צלוי ליד או פלפלים חריפים בתחמיץ?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.