
אני יודע שיש אנשים ששומעים “גראטן” ומקבלים פיק ברכיים. זה נשמע להם משהו צרפתי, קשה להכנה, מאמץ מיותר וכו…
האמת היא שלפני שנים גם אני חשבתי כך. נמנעתי מכל מתכון עם שם בצרפתית. ואז החלטתי בכל זאת להכין גראטן כי תמונה של המאפה הזה באחד מעיתוני האוכל עשתה לי את זה. הייתי המום מכמה שזה קל: פרסתי דק תפוחי אדמה, ערבבתי שמנת שום, מלח ופלפל וסידרתי את הכל בתבנית שנכנסה לתנור. הייתי עוד יותר המום מהתוצאה. זה היה מאפה עם טעם מדהים, כל כך עדין וכל כך טעים.
ילדי התאהבו במתכון מיד ובהמשך גם למדו להכין אותו לעצמם. זה כל כך פשוט! ממש משחק ילדים!
גראטן מתאים לאירוח של ארוחת ערב, של ארוחה חלבית, של בופה. מבטיח לכם שזה אחד המאפים שיעלם הכי מהר מהשולחן: גם תפוח אדמה, גם בתנור, גם חלבי, גם שום…כל הדברים הטובים יחדיו.
אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו פס אינגליש קייק של גראטן או לחילופין תבנית עגולה לא גדולה של גראטן?
- 8 תפוחי אדמה בינוניים
- 4-5 שיני שום
- 250 גרם שמנת מתוקה
- 1-2 כפיות מלח (לפי הטעם)
- חצי כפית פלפל

אני ממליץ להכין כמות כפולה כי זה מתחסל ממש במהירות!
שנתחיל? 10-20 דקות ויש לכם מאפה בתנור. ממש כלום עבודה.
- נחמם תנור ל-170 מעלות.
- נשטוף ונקלוף את תפוחי האדמה.

- נפרוס את תפוחי האדמה לפרוסות דקות דקות. בעבר הייתי עושה זאת עם מנדולינה, היום אני פשוט לוקח סכין חדה וטובה ופורס לאט את תפוחי האדמה. זה לא לוקח יותר מכמה דקות בודדות לפרוס כמות כזו של תפוחי אדמה. בכל מקרה אפשר לעשות זאת גם עם מנדולינה במקרה שזו אפשרות שיותר נוחה לכם.


- נקלוף ונכתוש את שיני השום.
- נערבב בקערית את שיני השום, השמנת, המלח והפלפל.



- נרפד תבנית מאורכת בנייר אפייה. אפשר גם לוותר על השלב הזה אם מתכוונים להגיש את המאפה בתוך התבנית.


- נתחיל במריחת שמנת על תחתית התבנית (או נייר האפייה).


- מתחילים להניח פרוסות תפוחי אדמה כך שיחפפו אחת לשניה במקצת.

- נמרח את פרוסות תפוחי האדמה בשכבה נדיבה של שמנת ונערום שכבה נוספת של תפוחי אדמה. ואז שוב שמנת ושוב תפוחי אדמה עד שנגמרים לנו תפוחי האדמה.


- מעל השכבה העליונה של תפוחי האדמה מורחים עוד מהשמנת.

- נכסה את המאפה ונכניס אותו לתנור החם. נאפה כשעה ועשרה מכוסה ואז נסיר את הכיסוי, נגביר את חום התנור ל-200 מעלות ונאפה להשחמה כ-10-20 דקות נוספות. יש להציץ מדי פעם שלא ישרף לנו המאפה! תפוחי האדמה צריכים לקבל קצוות זהובים ויפים וגם בדיקה עם סכין או מזלג אמורה להבהיר לנו שתפוחי האדמה רכים גם בשכבות התחתונות יותר. במידת הצורך אפשר להמשיך ולאפות מכוסה (אם תפוחי האדמה לא רכים עדיין אבל המאפה כבר שחום או לאפות לא מכוסה (אם תפוחי האדמה רכים אבל המאפה לא שחום).



- זהו, המאפה מוכן ואפשר להגיש אותו. אפשר להגיש בתוך התבנית ואפשר להוציא מהתבנית אבל בזהירות כי אין מה שמחזיק את פרוסות תפוחי האדמה אחת לשניה! אפשר לאכול את המאפה חם או קר והוא טעים מאוד גם ביום למחרת לאחר חימום.


אהבתם את הגראטן? אולי מעניין אתכם גם סיגרים של כבד עוף או הום-פרייז?
אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).
אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!