
איך שאני אוהב עלי גפן בכל צורה. ממולאים באורז, ממולאים באורז ובשר, עוטפים דגים ואפילו עוטפים לחם.
לפני 20 שנים בערך החלטתי להכין לחם עטוף בעלי גפן. לא ידעתי מה יצא לי אבל הרעיון נשמע לי מהמם. הכנתי את הלחם שהיה מרופד מכל צדדיו בעלים האלו וזה היה כל כך יפה וטעים.
אחר כך בהזדמנויות שונות הכנתי עלי גפן ממולאים באורז וממולאים באורז ובשר. גם זה היה כל כך טעים והתחסל מהר.
הרבה טוענים שהכנה של עלי גפן ממולאים מצריכה המון סבלנות, ידע ומיומנות. אני אישית לא חושב כך, כל אחד יכול להכין עלי גפן ממולאים. אחרי גילגול של שניים או שלושה עלים מבינים את העקרון וזה נעשה ממש פשוט.
מאוד רציתי להכין עוד דברים מעלי גפן ונדלקתי על הרעיון של עוגת עלי גפן.
מה זו בעצם עוגת עלי גפן? זהו מאפה של אורז (במקרה הזה) עטוף כולו בעלי גפן. הטעם של עלי הגפן מורגש פחות מאשר עלי גפן ממולאים באורז כי יש פה הרבה פחות עלי גפן על אותה כמות האורז. יש פה גם הרבה פחות עבודה מאשר לגלגל עלי גפן אחד אחד.
המראה של עוגת עלי הגפן הוא יפהפה ומתאים להגשה באירוח למרכז שולחן (חלבי או בשרי).
הסתמכתי על מתכון של ארז קומרובסקי עם שינויים שלי.
לפני שנתחיל חשוב להבדיל בין מקורות שונים של עלי גפן ואיך להכין אותם למתכון (או לכל מתכון אחר):
אם יש לנו עלי גפן מצנצנת שימורים או שקנינו אותם במעדניה במשקל נשים אותם בקערת מים למספר דקות בכדי להפיג את המליחות שלהם ולהכינם לבישול.
אם יש לנו עלי גפן טריים מהעץ אז נשטוף אותם ונחלוט במים רותחים במשך 20-30 שניות.
אז מה דרוש לנו בשביל לקבל עוגת עלי גפן בקוטר 22-26 סנטימטר?
- 20-30 עלי גפן
- שתיים וחצי כוסות אורז עגול ואם אין אז גם אורז פרסי או בסמטי יתאים
- צרור נענע
- 5 בצלים ירוקים
- חצי כוס צנוברים
- חצי כוס שמן זית
- לימון
- כוס יין לבן יבש
- אחת וחצי כפיות מלח או לפי הטעם
- חצי כפית פלפל

שנתחיל? מתכון שנראה מליון דולר אבל ממש קל ומהיר!
- ראשית נטפל בעלי הגפן: אם יש לנו עלי גפן משומרים בצנצנת או שקנינו אותם במעדניה במשקל אז חולטים אותם במים פושרים 10-20 דקות להסרת המליחות. אם אלו עלי גפן טריים מהעץ שוטפים אותם וחולטים במים רותחים 20-30 שניות.
- מסננים אם עודפי המים מעלי הגפן בכדי שיהיה לנו קל לעבוד איתם.
- מחממים תנור לחום של 200 מעלות.
- משמנים ב-2-3 כפות שמן זית את התבנית. (לחילופין אפשר לרפד את התבנית בנייר אפייה) ומניחים על תחתיתה והדפנות עלי גפן בחפיפה. משתדלים שהצד של העלה שבו הגבעול והעורקים בולטים יהיה כלפי מעלה אך זה לא ממש משנה. מצמידים את עלי הגפן יפה יפה לפינות כפי שרואים בתמונה.



- בקערה אחרת מניחים את האורז ויוצקים עליו ליטר וחצי מים רותחים (אין צורך לדייק בכמות המים). מכסים את הקערה ומחכים 10 דקות.

- לאחר כ-10 דקות מסננים את האורז.

- קוצצים את הבצל הירוק.

- קוצצים את הנענע. אין צורך לקצוץ דק מדי.

- קולים על מחבת יבשה את הצנוברים. זה יקח כמה דקות. להזהר לא לשרוף אותם. מערבבים אותם מדי פעם כך שיקבלו צבע מכל הצדדים.


- מערבבים בקערה את האורז, הנענע, הבצל הירוק, הצנוברים (משאירים 2 כפות מהם לקישוט), מלח, פלפל ורבע כוס שמן זית.


- טועמים את האורז ומתקנים תיבול.
- יוצקים את תערובת האורז על עלי הגפן שבתבנית. משטחים את המלית לגובה אחיד מבלי לדחוס.




- מכסים את המלית בקצוות עלי הגפן שמבצבצים להם מעליה.


- מכסים את כל המלית בעלי גפן נוספים כך שיכסו את כולה.

- מערבבים בקערית מיץ מ-1 לימון, כוס יין לבן ורבע כוס מים.
- שופכים בזהירות את תערובת הנוזלים על עוגת עלי הגפן.


- מכניסים את העוגה לתנור החם (200 מעלות) ל-20-30 דקות. עלי הגפן למעלה צריכים לקבל צבע אך לא להשרף ולא אמורים להשאר נוזלים מיותרים כאשר נוציא את העוגה מהתנור.



- אפשר להגיש את העוגה כך כמות שהיא בתבנית או להפוך אותה לצלחת הגשה. בכדי להפוך את העוגה מחכים לפחות כמה דקות שתתייצב, עם סכין קטן מפרידים בזהירות את השוליים מחשש שנדבקו במקום כלשהו ואז מניחים את צלחת ההגשה על העוגה והופכים בזריזות.
- מקשטים בצנוברים הקלויים שנשארו לנו ומגישים.
- אפשר לאכול את עוגת עלי הגפן חמה או קרה.





אהבתם את עוגת עלי הגפן? אולי תרצו להכין גם צ’ימיצ’ורי או הום-פרייז.
אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).
אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!
היי. אשמח לדעת אם יש מתכון גם עם בשר…🙏
היי זורי,
לצערי אין לי מתכון כזה עם בשר בבלוג.
אשתדל להוסיף לבלוג בהקדם.