צ’יג קופטה – קציצת בורגול ותבלינים טורקית

אני חייב להודות שעד לשנים האחרונות לא כל כך הבנתי עד כמה עשיר המטבח הטורקי. תמיד שמעתי על האוכל העשיר באיסטנבול והתבלינים בשווקים שלה, שמעתי על עמודי שאוורמה ענקיים וטעימים ושמעתי על אינספור מאכלי חצילים אבל לא באמת הייתי באיסטנבול בפרט ובטורקיה בכלל.

ואז, ברגע מסויים הבנתי שזו מדינה עם עבר והווה מפואר בכל מה שנוגע לאוכל. תרבות שמקדשת את האוכל ונותנת לו תשומת לב מירבית.

כמובן שהתחלתי לחקור את המאכלים של טורקיה ובייחוד את סוגי הלחמים והמאפים שלה אבל לא רק את אלו. התחלתי להבין שיש לעם התורכי אינספור סוגי תבשילים שמתאימים מאוד לחיך שלנו ויהיה כייף גדול לנסות אותם.

לאחרונה יצא לי לאכול במסעדת אנימאר של השף הלל תווקולי וגיליתי שם עושר של טעמים ממטבחים שונים באיזור שלנו. בין המנות שטעמתי הייתה מנה של צ’יג קופטה. לא הכרתי את המנה הזו עד לאותו רגע והחלטתי לנסות.

כעיקרון זוהי מנה של קציצות בורגול עם תבלינים. לקחתי את הקציצה, שמתי עליה מעט מיץ לימון, הכנסתי לפה ובום – כזה עושר של טעמים מזמן לא הרגשתי. פשוט טירוף. בין כל המנות שהיו באותה ארוחה זו המנה שהפתיעה אותי הכי הרבה וגם הייתה לי הכי טעימה.

כך נראתה המנה באותה ארוחה באנימאר: שתי קציצות מאורכות בתוך עלי חסה יושבות על מצע קרח…

מכוון שהמנה מצאה חן בעיני מאוד התחלתי להתעניין איך עושים אותה ומתברר שזה סך הכל ערבוב של בורגול, תבלינים, מים, רסק עגבניות וזהו. ממש מנה פשוטה להכנה. הטורקים מכינים אותה בתוך כלי מחוספס בתחתיתו על ידי לישה ארוכה אבל אנחנו בישראל והכנסת כל החומרים למיקסר תעשה את אותה פעולה ובפחות מאמץ.

המתכון כאן מבוסס על בורגול גס כי רציתי את החיספוס שבבורגול. אפשר גם להכין מבורגול דק כפי שנהוג בטורקיה. גם עם התבלינים אפשר לשחק לפי ההעדפה. ממש לא נצמדתי למסורת הטורקית ולקחתי את זה לכוון שאני אוהב. אני ממליץ להצמד פעם ראשונה למתכון כאן ואז להרגיש חופשי ולשחק עם התבלינים לפי ההעדפה האישית. לדעתי הקציצות האלו חייבות להיות עזות טעם וזה העיקרון שהוביל אותי בבניית המתכון.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו כ-40 קציצות בורגול קטנות או פחות מכמות זו קציצות יותר גדולות?

  • 1 כוס בורגול גס (אפשר בורגול דק במקום – כמו שנהוג בטורקיה)
  • 1 בצל בינוני
  • 1 כפית מלח או לפי הטעם
  • שליש כוס אגוזי קשיו או אגוז אחר לפי העדפה
  • 2 שיני שום
  • 1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה גרוסה גס
  • חצי כפית פפריקה חריפה
  • חצי כפית כמון
  • רבע כפית קינמון
  • רבע כפית סומק
  • רבע כפית פלפל שחור
  • 1 כף רסק עגבניות
  • מיץ מחצי לימון או מלימון שלם (תלוי כמה מיץ נתן הלימון)
  • 1 כף רכז רימונים
  • 4-5 כפות שמן זית
  • צרור קטן של פטרוזיליה
  • לבבות חסה להגשה
חומרי המתכון: בורגול גס, אגוזי קשיו (או כל אגוז אחר), שמן זית, רכז רימונים, רסק עגבניות, בצל, לימון, קינמון, פפריקה חריפה, פפריקה מתוקה גרוסה גס, מלח, שום, פלפל שחור, כמון, סומק, פטרוזיליה ולבבות חסה

שנתחיל? באמת מתכון פשוט ומהיר. 20-30 דקות ויש לנו קציצות בורגול לתפארת.

  • את אגוזי הקשיו נקצוץ לפירורים במרקם כמו של הבורגול או יותר גדול. לא ממש לאבקה. אפשר לעשות זאת בפולסים במעבד המזון או פשוט עם סכין.
  • בקערת המיקסר נשים את הבורגול, שלושת רבעי כוס מים חמימים, ואת האגוזים. נתחיל לערבב עם וו גיטרה במהירות איטית.
הבורגול, המים החמימים ואגוזי הקשיו הקצוצים בקערת המערבל…לא ממש קצצתי את האגוזים בצורה אחידה וזה כל היופי שמקבלים ביס עם כל מיני מרקמים…
  • לאחר כ-5 דקות המים נספגים בבורגול ולאט לאט נעלמים.
המים כמעט נעלמו…
  • מגרדים בצל בפומפיה גסה, סוחטים אותו היטב ומוסיפים לתערובת הבורגול.
  • כותשים את שיני השום ומוסיפים אותן לתערובת הבורגול.
  • מוסיפים לבורגול גם את המלח, הפפריקה המתוקה, הפפריקה החריפה, הכמון, הקינמון, הסומק, הפלפל השחור, רסק העגבניות, ורכז הרימונים.
  • ממשיכים לערבב את התערובת במשך 10-15 דקות במהירות איטית. לאט לאט התערובת מתגבשת.
לאט לאט התערובת מתגבשת לכדי מסה אחידה…
  • קוצצים דק את הפטרוזיליה ומוסיפים אותה לתערובת יחד עם 2 כפות שמן זית.
מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה…
  • ממשיכים לערבב את כל התערובת עוד דקה או שתיים. אנו אמורים לקבל מרקם יציב שאותו אפשר לעצב לקציצות. אם התערובת דלילה מדי מוסיפים עוד כף או שתיים של בורגול ומערבבים 2-3 דקות נוספות. אם התערובת סמיכה מדי או מתפוררת מוסיפים טיפה מים חמים (לא יותר מדי – ממש כף או שתייים!).
התערובת יציבה…אפשר להתחיל להכין קציצות טעימות טעימות…
אספתי את כל השאריות מקצוות הקערה וכך יהיה לי קל לעשות קציצות…
  • לאחר שהגענו לסמיכות הרצויה נטעם ונתקן תיבול.
  • עכשיו נמרח את הידיים בשארית שמן הזית ונתחיל לעשות קציצות יפות מהתערובת. אפשר קציצות עגולות בגודל של כדור פינג-פונג או קציצות מאורכות כמו בצורה של קובה מטוגן (עם שפיצים בקצוות) או כל צורה אחרת שרוצים. חשוב שהקציצות לא יהיו גדולות מדי כי זהו ביס עמוס בטעמים.
  • זהו, הצ’יג קופטה מוכן. מה שנשאר זה לשים אותו בתוך עלי חסה או להגיש בכל צורה אחרת.
אני קיבבתי לקציצות עגולות בגודל של כדור פינג-פונג…
כאלו…
זהו…סיימתי…
תיכף מסדר יפה בתוך עלי חסה קטנים ומגיש עם לימון בצד…
מסודרים כמו חיילים על עלי מסה קטנים…
וקצת לימון בצד…
מרקם מדהים והטעמים עזים…מנה לא שיגרתית בהחלט!…
יאם יאם…

אהבתם את הצ’יג קופטה? אולי מעניין אתכם גם פסטייה אליפות או לחמניות המבורגר של בית?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

4 תגובות בנושא “צ’יג קופטה – קציצת בורגול ותבלינים טורקית

השאר תגובה