מאפה משגע במלית סלט משאוויה

את המאפה הזה אני מתכנן זמן רב!

זה התחיל כשראיתי סגנון חדש של עיצוב למאפה. מאוד מצא חן בעיני הסיגנון הזה של מאפה שהוא מאורך וממולא והוא סגור-פתוח לסירוגין כאילו "תפרו" אותו במקומות מסויימים ואילו מקומות אחרים נשארים פתוחים וגלויים לחום התנור.

מה שנקבל במאפה כזה היא מלית שכלואה בחלקה בתוך מאפה סגור וגלוייה בחלקה בצורה שהיא מקבלת צריבה נוספת מחום התנור. מין מאפה כזה משוכלל ורבגוני אפשר לקרוא לו.

אז כפי שאמרתי אני מתכנן כבר זמן רב להכין מאפה כזה אבל לא ידעתי במה למלא אותו. כבר פרסמתי בבלוג מאפה מקל סגור עם בשר בסיגנון מרוקאי וגם מאפה מקל סגור עם בשר בסיגנון טורקי ועכשיו הגיע הזמן לתת לירקות את הבמה.

החלטתי להכניס בתוך המאפה שלי סלט משאוויה. למי שלא מכיר סלט משאוויה הוא סלט של חציל קלוי, פלפל קלוי, בצל צרוב ועגבניות. אני ויתרתי על העגבניות ובחרתי לשים בתוך המאפה שלי את החציל, הפלפל והבצל. תיבול נכון ויש פה סלט מטורף שאפשר להגיש סתם כך אבל אני לוקח את כל הטוב הזה ומכניס לתוך המאפה. מה שיוצא זה מאפה משגע שאי אפשר לעמוד בפניו.

המאפה הזה יכול ללוות כל ארוחה. הוא מפואר דיו ויכול לעמוד בזכות עצמו או ללוות מנות אחרות. הוא מתאים ליום של חול וגם לשבת או לאירוח מיוחד – אתם תחליטו.

לפני שנתחיל כמה מילים על שמרים ותפיחה בכלל:

אני משתמש בקוביית שמרים של שמרית. שימו לב לתוקף הקובייה אם אתם משתמשים בה. אם אתם משתמשים בשמרים יבשים אז שימו לב שהחוזק שלהם יורד ככל שעובר הזמן מרגע פתיחת אריזת הוואקום של השמרים האלו אז אם אתם מרגישים שדברים שהייתם אופים בעבר עם שמרים יבשים פתאום לא תופחים אז יכול להיות שהשמרים נחלשו וכדאי לקנות אריזה חדשה. בכל מקרה אני מעדיף להשתמש בקובייה של שמרית כי היא נותנת תוצאות בטוחות ותפיחה מצויינת.

בקשר לזמנים במתכון:

תפיחה של בצק שמרים מושפעת מטמפרטורת החדר (המטבח), מטמפרטורת המים ומטמפרטורת הקמח ולכן אם אתם רואים שהבצק לא תפח מספיק למרות שחיכיתם בדיוק את הזמנים כפי שרשמתי אז בבקשה תנו עוד קצת זמן לבצק. הזמנים פה הם קו מנחה אבל בסביבות שונות זמני התפיחה יכולים להשתנות לכאן או לכאן.

אז מה דרוש לנו בשביל לקבל 5 מאפים יפהפיים וטעימים כאלו שיספיקו ל-5-8 אנשים?

לבצק:

  • 500 גרם או שלוש וחצי כוסות קמח
  • כף שמרים יבשים או קובית שמרית של 25 גרם
  • 10 גרם או שתי כפיות שטוחות מלח
  • 330 גרם או כוס ושליש מים פושרים

לסלט המשאוויה:

  • 1 חציל יפה ומבריק
  • 2 פלפלים אדומים
  • 2 בצלים
  • 3 שיני שום
  • חצי עד שלושת רבעי כפית מלח
  • חצי כפית פלפל
  • 5 כפות שמן זית

למריחה על המאפה כאשר הוא יוצא מהתנור:

  • 3 כפות שמן זית
  • 1-2 שיני שום
רשימת החומרים: קמח, שמרים, מלח, פלפל, חציל, פלפלים אדומים, בצלים, שמן זית ושיני שום

שנתחיל? מאפה מהמם – תבינו כשהוא יצא מהתנור וכל הנוכחים יטרפו אותו.

  • מתחילים בהכנת הסלט:
  • קולים את החציל על להבת גז עד שיתרכך מאוד מכל צדדיו. אפשר לעשות זאת גם בתנור אבל אני ממליץ לעשות זאת על הגז הביתי – אין לזה תחליף מבחינת טעם.
  • כאשר החציל קלוי דיו (לפחות כ-10 דקות על הגז) מעבירים אותו לקרש חיתוך ומסירים את קליפתו. אם נשארות חתיכות קליפה קטנות זה לא נורא. בעצם זה אפילו טוב או טוב מאוד כי זה מוסיף לטעם המעושן.
מעבירים את החציל הקלוי לקרש החיתוך…
מסירים את קליפתו…
הנה כך…לא נורא אם נשארו קצת קליפות עם החציל הקלוף…זה ייתן טעם מעושן…
  • מעבירים את בשר החציל למסננת ונותנים לו להגיר נוזלים מספר דקות.
מעבירים את בשר החציל למסננת…
  • קוצצים מעט את בשר החציל.
  • מעבירים את החציל לקערה שיכולה להכיל את על מרכיבי הסלט.
  • קולים את שני הפלפלים על להבת גז. גם פה אפשר לעשות זאת בתנור אבל הטעם שיתקבל מלהבת הגז הרבה יותר טוב. מסובבים את הפלפלים לכל הצדדים עד שהם שחורים לגמרי.
מתחילים לקלות את הפלפלים…
  • כאשר הפלפלים שחורים מכל הצדדים מעבירים אותם לקערה ומכסים אותה.
לאחר שהם ממש שחורים מכל הצדדים מעבירים אותם לקערה ומכסים אותה 10 דקות…
  • לאחר כ-10 דקות של שהייה בקערה המכוסה מעבירים את הפלפלים למשטח עבודה או לקרש חיתוך ומסירים את הקליפה בעזרת הידיים. לא שוטפים את הפלפלים כי כל הטעם המעושן שלהם יאבד. פשוט מסירים את הקליפה בעזרת הידיים.
קולפים את הפלפלים עם הידיים…
  • מסירים את הגבעול ואת קצהו של כל פלפל, מסירים קרומים לבנים וגרעינים מתוכו וקוצצים לרצועות או לקוביות.
  • מעבירים את הפלפלים לקערת החציל.
  • מסירים את שתי קצותיו של כל בצל וקולפים אותו. חותכים לרבעים.
  • מטגנים את רבעי הבצלים במעט שמן זית לצריבה וריכוך. שכבות הבצל יתחילו להפרד וזה מצויין. אנו רוצים שזה יקרה. לאחר כ-5 דקות צריבה הבצלים מקבלים צבע, מתרככים והשכבות שלהם נפרדות. זה הרגע להוציא אותם מהמחבת ולהעביר לקערת הפלפלים והחציל.
מתחילים לצרוב את רבעי הבצל במעט שמן זית…
שכבות הבצל מתחילות להפרד…זה מצויין…
החציל, הפלפלים והבצל בקערה…
כבר נראה מצויין…
  • קולפים ופורסים את שיני השום ומעבירים לקערת הסלט.
  • מוסיפים לקערת הסלט את שמן הזית, המלח והפלפל ומערבבים.
מוסיפים את השום, שמן הזית והתבלינים…
ומערבבים…
  • טועמים את הסלט ומתקנים תיבול.
  • הסלט מוכן ומתקרר. עוברים להכנת הבצק:
  • בקערת המיקסר שמים את הקמח, השמרים, המלח והמים.
  • לשים את הבצק במהירות איטית במשך כ-4 דקות ובמהירות בינונית במשך עוד כ-6 דקות לקבלת בצק אחיד ויפה.
כל חומרי הבצק בקערת המיקסר…
בסיום הלישה מקבלים בצק יפה ונוח לעבודה…
  • מכסים את הבצק ונותנים לו לנוח כשעה או עד שיכפיל את נפחו.
הבצק מכוסה…הולך לנוח לשעה…
  • לאחר שהבצק נח והכפיל את נפחו מקמחים אותו ומעבירים אותו למשטח עבודה מקומח.
הבצק תפח יפה…
מקמחים את הבצק ואת משטח העבודה…
  • מחלקים את הבצק ל-5 חלקים שווים פחות או יותר. אם יש משקל אפשר לשקול כל חתיכה כ-170 גרם.
חילקנו את הבצק ל-5 חלקים…
  • מכדררים כל חתיכת בצק לכדור.
כידררנו כל חתיכת בצק…
  • מכסים את כדורי הבצק ונותנים להם לנוח כ-20-30 דקות.
  • בינתיים מחממים תנור לחום של 250 מעלות. אם יש אבן אפייה כדאי להשתמש בה אבל גם אם אין זה לא נורא.
  • לאחר שכדורי הבצק נחו מתחילים לרדד אותם לאליפסה באורך של 30 סנטימטר בערך בעזרת מערוך. אם בשלב כלשהו הבצק "מתנגד" נותנים לו לנוח כמה דקות וממשיכים.
מתחילים לרדד את כדורי הבצק לאליפסה באורך של 30 סנטימטר בערך…
ונקבל כאלו אליפסות…
  • נשים כל חתיכת בצק על נייר אפייה (אם נשתמש באבן) או בתבנית מרופדת בנייר אפייה (אם אין אבן).
  • על כל אליפסה של בצק נשים מסלט המשאוויה כך שנשאיר שוליים של 2 סנטימטר בערך מכל כוון.
הסלט על הבצק…
עוד סלט על חתיכת בצק אחרת…
ועוד…
  • צובטים את שתי קצוות הבצק כפי שאפשר לראות בתמונה.
צובטים קצה אחד…ואחר כך את השני…
  • צובטים את שתי צידי הבצק כל כמה סנטימטרים כפי שניתן לראות בתמונות.
צובטים כל כמה סנטימטרים…
הנה כך…
וכך…
  • נותנים למאפה לנוח 10-15 דקות לפני ההכנסה לתנור.
  • אופים את המאפה בתנור החם (250 מעלות) כ-10-15 דקות לקבלת צבע יפה. לאחר כ-10 דקות מומלץ לבדוק שהמאפה לא נשרף כי זה חום גבוה.
  • בזמן שהמאפה בתנור מכינים את התערובת שנבריש אותו ביציאה מהתנור – מערבבים את שמן הזית ושן שום כתושה.
שמן הזית ושן השום מוכנים…
ונכין מברשת להברשה…
  • מברישים את המאפה בתערובת שמן הזית והשום מיד כשהוא יוצא מהתנור.
המאפה יצא מהתנור…כל כך יפה…
מברישים אותו בשמן הזית המתובל בשום…
וזה מה שנקבל…
  • זהו, המאפה מוכן! אפשר לאכול אותו בלי כלום ואפשר ללוות איתו ארוחה. אפשר להקפיא ולהפשיר אותו (ואז לחמם טוב) מתי שרוצים.
זה מטורף…
חתכנו…
יפה וטעים ברמה אחרת…

והמתכון בקצרה: מאפה משגע במלית סלט משוויה

רשימת החומרים:

לבצק:

  • 500 גרם או שלוש וחצי כוסות קמח
  • כף שמרים יבשים או קובית שמרית של 25 גרם
  • 10 גרם או שתי כפיות שטוחות מלח
  • 330 גרם או כוס ושליש מים פושרים

לסלט המשאוויה:

  • 1 חציל יפה ומבריק
  • 2 פלפלים אדומים
  • 2 בצלים
  • 3 שיני שום
  • חצי עד שלושת רבעי כפית מלח
  • חצי כפית פלפל
  • 5 כפות שמן זית

למריחה על המאפה כאשר הוא יוצא מהתנור:

  • 3 כפות שמן זית
  • 1-2 שיני שום

הוראות ההכנה:

  • מתחילים בהכנת הסלט:
  • קולים את החציל על להבת גז עד שיתרכך מאוד מכל צדדיו. אפשר לעשות זאת גם בתנור אבל אני ממליץ לעשות זאת על הגז הביתי – אין לזה תחליף מבחינת טעם.
  • כאשר החציל קלוי דיו (לפחות כ-10 דקות על הגז) מעבירים אותו לקרש חיתוך ומסירים את קליפתו. אם נשארות חתיכות קליפה קטנות זה לא נורא. בעצם זה אפילו טוב או טוב מאוד כי זה מוסיף לטעם המעושן.
  • מעבירים את בשר החציל למסננת ונותנים לו להגיר נוזלים מספר דקות.
  • קוצצים מעט את בשר החציל.
  • מעבירים את החציל לקערה שיכולה להכיל את על מרכיבי הסלט.
  • קולים את שני הפלפלים על להבת גז. גם פה אפשר לעשות זאת בתנור אבל הטעם שיתקבל מלהבת הגז הרבה יותר טוב. מסובבים את הפלפלים לכל הצדדים עד שהם שחורים לגמרי.
  • כאשר הפלפלים שחורים מכל הצדדים מעבירים אותם לקערה ומכסים אותה.
  • לאחר כ-10 דקות של שהייה בקערה המכוסה מעבירים את הפלפלים למשטח עבודה או לקרש חיתוך ומסירים את הקליפה בעזרת הידיים. לא שוטפים את הפלפלים כי כל הטעם המעושן שלהם יאבד. פשוט מסירים את הקליפה בעזרת הידיים.
  • מסירים את הגבעול ואת קצהו של כל פלפל, מסירים קרומים לבנים וגרעינים מתוכו וקוצצים לרצועות או לקוביות.
  • מעבירים את הפלפלים לקערת החציל.
  • מסירים את שתי קצותיו של כל בצל וקולפים אותו. חותכים לרבעים.
  • מטגנים את רבעי הבצלים במעט שמן זית לצריבה וריכוך. שכבות הבצל יתחילו להפרד וזה מצויין. אנו רוצים שזה יקרה. לאחר כ-5 דקות צריבה הבצלים מקבלים צבע, מתרככים והשכבות שלהם נפרדות. זה הרגע להוציא אותם מהמחבת ולהעביר לקערת הפלפלים והחציל.
  • קולפים ופורסים את שיני השום ומעבירים לקערת הסלט.
  • מוסיפים לקערת הסלט את שמן הזית, המלח והפלפל ומערבבים.
  • טועמים את הסלט ומתקנים תיבול.
  • הסלט מוכן ומתקרר. עוברים להכנת הבצק:
  • בקערת המיקסר שמים את הקמח, השמרים, המלח והמים.
  • לשים את הבצק במהירות איטית במשך כ-4 דקות ובמהירות בינונית במשך עוד כ-6 דקות לקבלת בצק אחיד ויפה.
  • מכסים את הבצק ונותנים לו לנוח כשעה או עד שיכפיל את נפחו.
  • לאחר שהבצק נח והכפיל את נפחו מקמחים אותו ומעבירים אותו למשטח עבודה מקומח.
  • מחלקים את הבצק ל-5 חלקים שווים פחות או יותר. אם יש משקל אפשר לשקול כל חתיכה כ-170 גרם.
  • מכדררים כל חתיכת בצק לכדור.
  • מכסים את כדורי הבצק ונותנים להם לנוח כ-20-30 דקות.
  • בינתיים מחממים תנור לחום של 250 מעלות. אם יש אבן אפייה כדאי להשתמש בה אבל גם אם אין זה לא נורא.
  • לאחר שכדורי הבצק נחו מתחילים לרדד אותם לאליפסה באורך של 30 סנטימטר בערך בעזרת מערוך. אם בשלב כלשהו הבצק "מתנגד" נותנים לו לנוח כמה דקות וממשיכים.
  • נשים כל חתיכת בצק על נייר אפייה (אם נשתמש באבן) או בתבנית מרופדת בנייר אפייה (אם אין אבן).
  • על כל אליפסה של בצק נשים מסלט המשאוויה כך שנשאיר שוליים של 2 סנטימטר בערך מכל כוון.
  • צובטים את שתי קצוות הבצק כפי שאפשר לראות בתמונה.
  • צובטים את שתי צידי הבצק כל כמה סנטימטרים כפי שניתן לראות בתמונות.
  • נותנים למאפה לנוח 10-15 דקות לפני ההכנסה לתנור.
  • אופים את המאפה בתנור החם (250 מעלות) כ-10-15 דקות לקבלת צבע יפה. לאחר כ-10 דקות מומלץ לבדוק שהמאפה לא נשרף כי זה חום גבוה.
  • בזמן שהמאפה בתנור מכינים את התערובת שנבריש אותו ביציאה מהתנור – מערבבים את שמן הזית ושן שום כתושה.
  • מברישים את המאפה בתערובת שמן הזית והשום מיד כשהוא יוצא מהתנור.
  • זהו, המאפה מוכן! אפשר לאכול אותו בלי כלום ואפשר ללוות איתו ארוחה. אפשר להקפיא ולהפשיר אותו (ואז לחמם טוב) מתי שרוצים.

אהבתם את המאפה? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

השאר תגובה