
טוב נתחיל בוידוי קטן:
סבתי יונה מצד אימי (שנהגנו לקרוא לה נונה) נהגה להכין עוגת טיש-פיש-טי בכל שבוע. כשאני אומר בכל שבוע אני מתכוון בכל שבוע מאז שאני זוכר אותה ועד שלא יכלה יותר להכין את העוגה. ממש כל שבוע! לא זוכר שבוע שביקרתי אותה ולא היה טיש-פיש-טי בבית. זו הייתה עוגה עם ריח מהמם, ריח מנחם, ריח של בית עבורי.
לסבי אלברט, בעלה של יונה הייתה קונדיטוריה יוונית בשוק לוינסקי בתל-אביב. קונדיטוריה אותה המשיך דודי יעקב ודודתי לבנה אישתו להחזיק עד לפני כשנה בערך. סבי היה מביא לביתו מטעמים מהקונדיטוריה בכל שבוע. ביקור בביתם של סבתי וסבי היה עמוס בחוויות מתוקות שליוו אותי כילד וגם מאוחר יותר בתור מבוגר.
תארו לעצמכם אותי בתור ילד מגיע לבית סבתי וסבי ונחשף מצד אחד לעוגת הטיש-פיש-טי ומצד שני לעוגות ועוגיות מהקונדיטוריה. בתור ילד העוגות והעוגיות מהקונדיטוריה כמובן שהדהימו אותי בציבעוניותן לצד עוגת הטיש-פיש-טי הצנועה למראה. מה שיצא הוא שמעולם, אבל מעולם לא טעמתי את עוגת הטיש-פיש-טי של סבתי.
לעוגת הטיש-פיש-טי של סבתי היה ריח מעולה, באמת ריח מיוחד במינו! בקשר לטעם…בצער אני אומר שאינני יודע כי מעולם לא טעמתי… 🙁
ומצד שני יצא לי לטעום פעמים רבות את האוכל שהכינה סבתי, אפונה טרייה שקילפה בעצמה, צלעות כבש בסיר ותפוחי אדמה עם תועפות של שמן זית הם רק מעט מהדוגמאות של מה שהכינה. אוכל מיוחד ביותר שאני נזכר בו בערגה!
עם כל זאת, לאחר כל כך הרבה שנים של זכרון של ריח, הבנתי שאני חייב לשחזר את העוגה הזו. הריח שלה עוד מהדהד באפי. כל כך היא זכורה לי לטוב למרות שלא יצא לי לטעום אותה. החלטתי להכין אותה ולחזור לרגע קט לזכרון ילדותי.
אז הנה העוגה במתכון דומה לזה של סבתי (כי את המתכון המקורי של סבתי אין לי לצערי). לעוגה שקבלתי ריח ומראה בדיוק כמו העוגה של סבתי. ילדי התלהבו ממנה וכך יצא שגם בלי ידיעה של מתכון מדוייק העברתי את הריחות והטעמים של ילדותי לילדי.
אז מה זאת בעצם עוגת טיש-פיש-טי? זוהי עוגה דומה לעוגות הסולת המוכרות כל כך אך עשויה מקמח והיא די צנועה וקלה להכנה. העוגה נהוגה בהרבה מארצות הבלקן. מכוון שזו עוגה לא ממש מסובכת (ודווקא בגלל שהיא כזו) אז יש לה המון גרסאות שונות במקצת. במרכז העוגה ישנה שכבה של אגוזים שתורמת מאוד לאופייה של העוגה. אני גם חרצתי על העוגה את הקישוט הכל-כך אופייני שמאפשר לקרוץ ממנה מעויינים. זה לא חובה אבל מאוד מוסיף ליופי ולכן אני ממליץ להשקיע עוד טיפה ולעשות זאת.
אז מה נחוץ לנו בשביל עוגת טיש-פיש-טי עגולה בתבנית בקוטר 30-32 סנטימטר?
לעוגה:
- 200 גרם חמאה
- 180 גרם או כוס פחות כף שמן קנולה
- 500 גרם או 2 כוסות פחות כף חלב
- 10 גרם או שקית אבקת אפייה
- 600 גרם או או ארבע כוסות ורבע קמח
- 3 ביצים גדולות
- 1 כוס אגוזי מלך
לסירופ:
- 425 גרם או שתי כוסות ושתי כפות סוכר
- 400 גרם או כוס ושני שליש מים
- 1 כפית מיץ לימון
- מעט תמצית וניל (תלוי בחוזק של תמצית הוניל)

שנתחיל? למתכון תזדקקו לתבנית עגולה שאפשר להגיש איתה את העוגה. אני ממליץ על תבנית פיירקס או אלומניום או אמאייל בקוטר 30-32 סנטימטר. לחילופין אפשר להכין את העוגה בתבנית מלבנית בגודל 23 על 33 סנטימטר.
- בקלחת בינונית על אש בינונית ממיסים את החמאה. היא יכולה להיות חתוכה לקוביות ואז זה יקרה מהר יותר אבל גם אם היא תהיה כגוש אחד הכל בסדר.


- מוסיפים את השמן וממשיכים לבשל עוד כמה שניות.
- מוסיפים את החלב וממשיכים לבשל.
- לאחר כדקה בערך מרגע הוספת החלב מוסיפים את אבקת האפייה ומערבבים היטב שלא יהיו גושים. נוצר קצף וזה בסדר.


- ברגע שהתערובת מתחילה לרתוח מוסיפים את הקמח בכמה פעמים (שלא יווצרו גושים) ומערבבים (עדיף בכף עץ) עד שמקבלים בצק שנפרד מדפנות הסיר.



- מורידים את האש לחום נמוך וממשיכים לערבב עוד כ-5 דקות לערך ללא הפסקה לאידוי מקסימלי של הנוזלים אשר בתערובת. זה קצת דומה להכנת בצק פחזניות למי שהתנסה.

- מעבירים את הבצק לקערת המיקסר וממשיכים לערבב אותו במהירות בינונית עם וו גיטרה במשך כ-10 דקות.

- מוסיפים את הביצים ומערבבים 3-5 דקות נוספות.


- בעזרת מעבד מזון או קוצץ כלשהו מקצצים את האגוזים לפירורים קטנים אך לא לאבקה. אנו רוצים להרגיש את המרקם הגרגרי שלהם.



- מכינים את סירופ הסוכר: מרתיחים את המים והסוכר בקלחת קטנה.


- כאשר הסירופ רתח מוסיפים כפית מיץ לימון ומעט תמצית וניל.

- מבשלים את הסירופ כ-10 דקות על אש נמוכה ברתיחה עדינה ומכבים את האש.

- מחממים תנור ל-170 מעלות.
- מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים פחות או יותר ומשטחים חלק אחד על תחתית התבנית בצורה אחידה ככל האפשר.



- מפזרים את האגוזים על הבצק בצורה אחידה ככל האפשר.


- עכשיו אנו צריכים לשים את החלק השני של הבצק על האגוזים ובשביל לעשות זאת בזהירות מירבית ולא לפגוע ולהרוס את שכבת הבצק והאגוזים שכבר יצרנו משטחים את הבצק הנותר לגודל התבנית בערך ומעבירים אותו חלקים חלקים לתבנית. מרכיבים את חלקי הבצק כמו פאזל ובעזרת גב של כפית משטחים ומאחדים את החלקים לאט לאט.




- האמת היא שמי שלא רוצה להשקיע בקישוט יכול להכניס את העוגה לתנור אבל אני ממליץ לעשות עוד מאמץ קטן ולקשט כך:
- בעזרת סכין מחלקים את העוגה בזהירות לארבעה רבעים שווים.

- וכל רבע מחלקים לשניים כך שהעוגה מתחלקת לשמיניות…

- בכל שמינית עושים שני חתכים ישרים כמו שניתן לראות בתמונות.


- ואז החלוקה למעויינים שוב עושים שני חתכים בכל שמינית כפי שניתן לראות בתמונות.




- עשים שקעים עם מזלג לעיטור נוסף או ששמים חצאי שקדים אם רוצים.



- אופים את העוגה בתנור החם (170 מעלות) כ-45-55 דקות עד שהיא מקבלת צבע יפה מלמעלה.
- כאשר העוגה יוצאת מהתנור שופכים עליה את הסירופ.


- נותנים לעוגה להתקרר כשעה-שעתיים. זה חשוב כי אם לא אז היא יכולה להתפרק בחיתוך והטעמים שלה לא יהיו מושלמים.
- חותכים למעויינים לפי הסימון ומגישים לצד תה או קפה.




והמתכון בקצרה: טיש-פיש-טי: עוגה מהבלקן
- בקלחת בינונית על אש בינונית ממיסים את החמאה. היא יכולה להיות חתוכה לקוביות ואז זה יקרה מהר יותר אבל גם אם היא תהיה כגוש אחד הכל בסדר.
- מוסיפים את השמן וממשיכים לבשל עוד כמה שניות.
- מוסיפים את החלב וממשיכים לבשל.
- לאחר כדקה בערך מרגע הוספת החלב מוסיפים את אבקת האפייה ומערבבים היטב שלא יהיו גושים. נוצר קצף וזה בסדר.
- ברגע שהתערובת מתחילה לרתוח מוסיפים את הקמח בכמה פעמים (שלא יווצרו גושים) ומערבבים (עדיף בכף עץ) עד שמקבלים בצק שנפרד מדפנות הסיר.
- מורידים את האש לחום נמוך וממשיכים לערבב עוד כ-5 דקות לערך ללא הפסקה לאידוי מקסימלי של הנוזלים אשר בתערובת. זה קצת דומה להכנת בצק פחזניות למי שהתנסה.
- מעבירים את הבצק לקערת המיקסר וממשיכים לערבב אותו במהירות בינונית עם וו גיטרה במשך כ-10 דקות.
- מוסיפים את הביצים ומערבבים 3-5 דקות נוספות.
- בעזרת מעבד מזון או קוצץ כלשהו מקצצים את האגוזים לפירורים קטנים אך לא לאבקה. אנו רוצים להרגיש את המרקם הגרגרי שלהם.
- מכינים את סירופ הסוכר: מרתיחים את המים והסוכר בקלחת קטנה.
- כאשר הסירופ רתח מוסיפים כפית מיץ לימון ומעט תמצית וניל.
- מבשלים את הסירופ כ-10 דקות על אש נמוכה ברתיחה עדינה ומכבים את האש.
- מחממים תנור ל-170 מעלות.
- מחלקים את הבצק ל-2 חלקים שווים פחות או יותר ומשטחים חלק אחד על תחתית התבנית בצורה אחידה ככל האפשר.
- מפזרים את האגוזים על הבצק בצורה אחידה ככל האפשר.
- עכשיו אנו צריכים לשים את החלק השני של הבצק על האגוזים ובשביל לעשות זאת בזהירות מירבית ולא לפגוע ולהרוס את שכבת הבצק והאגוזים שכבר יצרנו משטחים את הבצק הנותר לגודל התבנית בערך ומעבירים אותו חלקים חלקים לתבנית. מרכיבים את חלקי הבצק כמו פאזל ובעזרת גב של כפית משטחים ומאחדים את החלקים לאט לאט.
- האמת היא שמי שלא רוצה להשקיע בקישוט יכול להכניס את העוגה לתנור אבל אני ממליץ לעשות עוד מאמץ קטן ולקשט כך:
- בעזרת סכין מחלקים את העוגה בזהירות לארבעה רבעים שווים.
- וכל רבע מחלקים לשניים כך שהעוגה מתחלקת לשמיניות…
- בכל שמינית עושים שני חתכים ישרים כמו שניתן לראות בתמונות.
- ואז החלוקה למעויינים שוב עושים שני חתכים בכל שמינית כפי שניתן לראות בתמונות.
- עשים שקעים עם מזלג לעיטור נוסף או ששמים חצאי שקדים אם רוצים.
- אופים את העוגה בתנור החם (170 מעלות) כ-45-55 דקות עד שהיא מקבלת צבע יפה מלמעלה.
- כאשר העוגה יוצאת מהתנור שופכים עליה את הסירופ.
- נותנים לעוגה להתקרר כשעה-שעתיים. זה חשוב כי אם לא אז היא יכולה להתפרק בחיתוך והטעמים שלה לא יהיו מושלמים.
- חותכים למעויינים לפי הסימון ומגישים לצד תה או קפה.
אהבתם את הטיש-פיש-טי? אולי מעניין אתכם גם עוגת ליאלי ביירות או ברד פודינג קינמון מעלף?
אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).
אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!
נראה מצויין ואעשה היום. שאלה: מיועד לארוחה מחר בצהרים. האם לשפוף את הרוטב כבר מהיום והיכןצלאחסן עד מחר )במקרר או על השיש(? תודה רהה
היי אודי,
בהחלט שאפשר להכין את הסירופ יום לפני ולשמור (מכוסה) על השיש.
בהצלחה!
נראה מעולה ..יש אפשרות לגירסה כשרה לפסח?
לצערי אין לי גירסה כשרה לפסח.
חג שמח יהודית!