מקל משגע של קובניה / דאמול

לפני שעברתי לגור במושב שמרבית האוכלוסיה שלו הם תימנים לא באמת ידעתי מה זה קובנייה או דאמול. הכרתי ג'חנון, מלווח וקובנה וזהו. לא ידעתי שיש עוד סוגי מאפים לעדה הזו.

ואז יום אחד אני מתארח אצל אחד השכנים והוא שואל אם אני רוצה דאמול. שאלתי מה זה והוא ענה לי "מה זאת אומרת מה זה דאמול? אתה לא מכיר דאמול?" – עניתי לו שלא שמעתי מעולם את המילה הזו. השכן המופתע הלך למטבח והביא מגש מלא סוג של לחמניות מגולגלות בצורת ספירלה. הוא הראה לי את המגש ואמר בקול " זה דאמול, זה בעצם קובנה בצורת לחמניות שנאפית זמן קצר בתנור שלא כמו קובנה שנאפית כל הלילה".

האמת היא שתבנית המאפים שהשכן הביא נראתה לי ממש ממש טעימה. הוא שם לנו על השולחן את המאפים יחד עם רסק עגבניות, סחוג ירוק וירקות חתוכים. זה היה כל כך טעים שבא לבכות.

מאז כל פעם הייתי אוכל דאמל אצל שכנה אחרת במושב עד שיום אחד בא לי להכין גם. אתם מכירים את זה שבא לכם להכין משהו שרק "מומחיות" מכינות ואתם פוחדים שלכם זה לא יצא או לא יצליח או לא יהיה טעים? אז פחד כזה היה לי. גם מתכון היה לא פשוט להשיג בזמנו ונאלצתי להתחיל לחקור ולהתעמק במאפה הזה בשביל להכין אותו.

ואז מה מסתבר – זה בכלל לא קשה להכין. זהו ממש מאפה קל בלי הרבה סיבוכים ושווה את העבודה שכרוכה בהכנתו (וזו לא הרבה עבודה).

בכלל אני חושב שהמאפים התימניים טובים בתוך גבולות הגיזרה שלהם כלומר עם ירקות, רסק, סחוג, חילבה, ביצה קשה אבל הם גם כאלה שמאפשרים להתפרע איתם ולקחת אותם לכל מיני כוונים בתיבול או להגיש עם דברים שונים בתכלית.

אז במקור המאפה הזה אמור להיות מעוצב בצורת שבלול אבל אני לא סילסלתי אותו סביב עצמו ליצירת הצורה העגולה אלא השארתי אותו מיושר כמו מקל כי זה נראה לי ממש מתאים לאכול כזה מקל של לחם. אם תרצו תוכלו פשוט לגלגל את המאפה סביב עצמו ליצירת סוג של לחמניה עגולה ועשירה.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו 16 מקלות דאמול?

  • 1 קילוגרם קמח
  • 1 כף מלח
  • 3 כפות סוכר
  • 1 כף שמרים יבשים או קוביית שמרית של 25 גרם
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 690 גרם מים או שלוש כוסות פחות שתי כפות מים חמימים (מהברז – לא רותחים!)
  • 100 גרם חמאה
  • ביצה למריחה
  • שומשום ו/או קצח לזרייה
רשימת החומרים: קמח, שמרים, מלח, סוכר, אבקת אפייה, ביצה, שמושום, קצח וחמאה

שנתחיל? מאפה טעים בטירוף ולא הרבה עבודה בכלל

  • בקערה שיכולה להכיל את כל חומרי הבצק נשים את המים החמימים, הקמח, המלח, הסוכר, השמרים ואבקת האפייה.
כל חומרי הבצק בקערה…
  • נכניס יד לקערה ונתחיל לערבב את החומרים. שיטה נוחה לעשות את זה היא להצמיד את כל 5 האצבעות לתחתית הקערה ולהתחיל לערבב את הבלילה מבלי להרים אותן. מערבבים ומערבבים עד שכל החומרים מתאחדים ולא נשארים אזורים עם קמח יבש. ממשיכים לערבב עוד דקה או שתיים.
  • נקבל בצק לא אחיד וזה בסדר גמור.
מתחילים לערבב את חומרי הבצק עם היד…
מתקבל בצק לא ממש אחיד וזה בסדר…העיקר שאין גושי קמח והכל מעורבב טוב…
  • מכסים את הבצק ונותנים לו לנוח כחצי שעה.
הבצק מכוסה ונח לו כחצי שעה…
  • לאחר כחצי שעה נעשה לבצק קיפולים בצורה הבאה: תופסים את הבצק מצד אחד, מרימים אותו ומפילים אותו על יתר הבצק. עושים את התנועה הזו מכמה כוונים של הבצק.
מתחילים לקפל: מרימים את הבצק מצד אחד…
ומפילים אותו על יתר הבצק…
הנה כך…עכשיו חוזרים על הפעולה הזו כמה פעמים מכוונים שונים של הבצק…
  • שוב נכסה את הבצק וניתן לו לנוח כחצי שעה.
  • נחזור על הקיפולים.
  • ושוב נכסה את הבצק וניתן לו לנוח כחצי שעה.
  • נחזור על הקיפולים.
  • נחמם תנור ל-180מעלות.
  • שוב נכסה את הבצק וניתן לו לנוח כחצי שעה.
  • לשם בהירות המתכון הבצק נח עד עכשיו כשעתיים (4 פעמים, כל פעם כחצי שעה) וקיפלנו אותו 3 פעמים.
  • עכשיו אמור להתקבל לנו בצק תפוח והרבה יותר חלק.
כך נראה הבצק לאחר שעתיים…תפוח והרבה יותר חלק…
  • נקמח את הבצק ונעביר אותו למשטח עבודה מקומח.
  • נחלק את הבצק ל-16 חלקים שווים פחות או יותר. אם יש משקל אפשר לחלק לחתיכות של 105-110 גרם כל אחת.
הבצק מקומח על משטח העבודה…תיכף נחתוך אותו ל-16 חתיכות…
  • כל חתיכת בצק נכדרר לכדור חלק ככל האפשר.
אלו הם הכדורים שקיבלנו…
  • מכסים את הכדורים במגבת ונותנים להם לתפוח כ-10-20 דקות.
  • בינתיים נרכך את החמאה במיקרו. לא להביא אותה למצב נוזלי אלא רק מרוכך.
  • לאחר שכדורי הבצק נחו להם נקמח כל כדור ונפתח אותו בעזרת מערוך. הכוונה היא לפתוח כל כדור בצק לקוטר של 25-30 סנטימטר.
מתחילים לפתוח כל כדור בצק בעזרת מערוך…
וזה מה שנקבל…
  • מורחים בחמאה את הבצק ומגלגלים לגליל.
מורחים את הבצק בחמאה…
ומגלגלים לגליל…
  • את גלילי הבצק נניח במרווחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
גלילי הבצק בתבנית…
הנה כך…
  • מורחים את גלילי הבצק בביצה טרופה ומפזרים שומשום או קצח או שניהם.
מורחים את גלילי הבצק בביצה טרופה…
ומפזר שומשום וקצח…
זהו…המאפים מוכנים לתנור…
  • ניתן לגלילי הבצק לנוח 10-20 דקות ונכניס אותם לתנור החם (180 מעלות) ל-15-25 דקות עד שהמאפים מקבלים צבע יפה. מומלץ להתחיל לבדוק לאחר כ-15 דקות אפייה.
זה הצבע שצריך להיות למאפים כאשר מוציאים אותם מהתנור…
כל כך יפה…והריח בבית…מטורף…
  • זהו, המאפים מוכנים ואפשר להגיש אותם עם רסק עגבניות, סחוג וזיתים או כליווי לכל ארוחה שתרצו.
אני מגיש עם סחוג, רסק עגבניות וזיתים…
תיכף האורחים עומדים להתנפל פה על הצלחת הזו…

זהו, סיימנו, לא ממש קשה ובטח שזה טעייייםםם.

אהבתם את הדאמול? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או סלק צלוי בהגשה אלגנטית?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.