קליפות תפוז מסוכרות של פעם

החורף הגיע ואיתו פריחת ההדרים. זה תמיד מזכיר לי שני דברים מהילדות.

דבר ראשון זה מזכיר לי שהיינו הולכים כמה חברים מהכיתה למקווה ישראל ביום שישי אחר הצהריים ומשחקים כדורגל בכייף. כמובן שלא הייתה מודעות כמו היום לקחת מים והיינו מסיימים את המשחק צמאים מאוד. מאחורי מגרש הכדורגל היה פרדס גדול של תפוזים, היינו נכנסים לפרדס וקוטפים תפוז או שניים להרוות את צמאוננו. אחר כך היינו מחפשים ברזייה בכדי להסיר את הדביקות מכל המיצים של התפוז וחוזרים הביתה מלוכלכים ומאושרים.

דבר שני שפריחת ההדרים מזכירה לי הוא הכנת קליפות תפוז מסוכרות בשנות הגן שלי. כל שנה בגן בעונת החורף הייתה אוספת אותנו הגננת ומראה לנו איך להכין קליפות תפוז מסוכרות. היה לקליפות אלו טעם ייחודי טיפה מר עם המון מתוק. בתור ילד הייתי טועם את זה אך בהחלט שלא השתגעתי על זה.

והיום? היום יש לי עץ תפוזים מאחורי הבית. העץ מניב פירות יפים אך ילדי ואני לא משתגעים על תפוזים ולכן העץ נותר בודד עם המון תפוזם עליו.

עץ התפוז מאחורי ביתי לא מאכזב גם השנה…
חלק מהתפוזים כל כך גבוהים שצריך סולם להוריד אותם…או פשוט יותר לנער את הענף להזהר שלא לחטוף את התפוז בראש 🙂 …

אני בתור בשלן מחפש דרך לעשות משהו עם התפוזים האלו לפני שיפלו להם לרצפה וירקבו. אפשר להכין ריבה אבל אף אחד אצלי בבית לא אוהב ריבת תפוזים מלבדי ולכן זנחתי את הרעיון הזה. אפשר גם להכין קליפות תפוזים מסוכרות כמו בגן ואת זה אני עושה מפעם לפעם.

לפני מספר שנים התחלתי לחקור כיצד מכינים קליפות תפוז מסוכרות בקונדיטוריות צרפתיות. יותר נכון בקונפיסרי צרפתי שזה שם החנות או בית המלאכה בו מייצרים ממתקים. נחשפתי לעולם הזה ונדהמתי. זה ממש מדע עם תהליכים של שבועות בכדי להביא את קליפות התפוז למצב שקוף. ניסיתי להכין קליפות תפוז מסוכרות לפי השיטה המורכבת וזו בהחלט התעסקות שנפרסת על ימים רבים ולא באמת מתאימה לאורח החיים שלי.

ואז לאחר שראיתי איך מכינים את הקליפות בילדותי בגן ונחשפתי לתהליך המורכב של הקונפיסרי הצרפתי הבנתי שאני בהחלט מעדיף תהליך פשוט, בלי הרבה בלאגן, שיתן לי תוצאה בדיוק כמו שטעמתי בילדותי בגן שהרי אוכל עם זכרונות זה הכי הכי.

אז אני אראה כאן מתכון פשוט פשוט להכנת הקליפות המסוכרות. בסוף התהליך תקבלו פסי קליפה מסוכרים אותם אפשר לטבול בסוכר (אם רוצים) ולהגיש לצד התה או להשתמש בקליפות בתור נקודות של טעם בבלילה של עוגת תפוזים בחושה ואפשר גם להשתמש בסירוף שבו בושלו הקליפות להכנת משקה או לכל דבר שמצריך סירופ תפוזים.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו?

  • קליפות בשרניות מ-6 תפוזים
  • 400 גרם או 2 כוסות סוכר
  • 800 גרם או 3 כוסות ושליש של מים
רשימת החומרים: תפוזים (אפשר גם רק את הקליפות) וסוכר…לאלו נוסיף מים כמובן

שנתחיל? התהליך לא ארוך ולא דורש יותר מדי התעסקות והתוצאה מהנה. מעבר לתוצר הסופי הייתי אומר שזו בהחלט "שעת יצירה" או סוג של "שימור מלאכות עתיקות".

  • נסיר את קצוות התפוזים.
מסירים את קצוות התפוזים…
  • נסמן על הקליפה ארבעה או חמישה חתכים לאורך ונקלוף את התפוזים לאורך חתכים אלו.
מסמנים עם סכין על הקליפה ארבעה או חמישה חריצים וקולפים את הקליפה לפי חריצים אלו…
  • נפרוס את הקליפות לפרוסות של כחצי סנטימטר בערך.
פורסים את הקליפות לפרוסות של כחצי סנטימטר בערך…
הנה כך…
יש לנו הרבה קליפות…
  • נחמם סיר עם מים בכמות שיכולה להכיל את כל הקליפות. כאשר המים רותחים נכניס לתוכם את הקליפות ונבשל אותן כ-10 דקות ברתיחה. זה מיועד להסיר את המרירות של קליפות התפוז.
מרתיחים את הקליפות כ-10 דקות…להסרת המרירות…
  • מסננים את הקליפות מהמים הרותחים ושוטפים אותן היטב.
  • חוזרים על פעולת ההרתחה והבישול של הקליפות עוד פעמיים (עם מים נקיים כמובן). סך הכל שלוש פעמים.
מסננים את הקליפות ושוטפים אותן במים…
  • לאחר שהרתחנו את הקליפות 3 פעמים ושטפנו אותן הגיע זמן הבישול בסירופ הסוכר. שמים את הסוכר והמים בסיר יחד עם הקליפות התפוז ומביאים לרתיחה. (הערה: אני משתמש במתכון זה בסירופ דליל יותר מהמקובל – כלומר אם פחות סוכר. אם אתם רוצים לקבל בסוף ממש סירופ סמיך אז אפשר לשים פחות מים או יותר סוכר. לדוגמא 400 גרם מים ו-400 גרם סוכר יתנו סירופ סמיך יותר). מורידים את החום למינימום ומבשלים כשעה. מדי פעם מערבבים ומציצים שהכל בסדר.
מבשלים את הקליפות בסירופ הסוכר…
  • לאחר כשעה בודקים קליפה אחת אם היא רכה ומחליטים האם נראה לנו להמשיך בבישול. בדרך כלל זה מספיק אבל אפשר לשחק עם הזמנים.
  • מעבירים את הקליפות לרשת לניקוז. מנקזים אותן לפחות שעה או שעתיים. אני מעדיף יום שלם אך זו לא חובה.
מייבשים את הקליפות על רשת…

זהו, סיימנו את ההכנה של הקליפות. אז מה עושים עם זה?

  • הסירופ בו בושלו הקליפות יכול לשמש להמתקה של מים כמו תרכיז, או לעוגות שצריכות טבילה בסירופ. אני שם אותו בקופסה במקרר ומשתמש בהתאם לצורך.
הסירופ הולך למקרר…
  • לאחר שהקליפות התייבשו היטב אפשר לטבול אותן בסוכר ולהגיש לצד תה או מה שרוצים. את הטבילה בסוכר רצוי לעשות בסמוך להגשה כי הלחות שקיימת עדיין בקליפות תרטיב את גבישי הסוכר ואלו יימסו ולא יורגשו.
הקליפות התייבשו טוב טוב לאחר יממה על הרשת…
טובלים אותן בסוכר…
הנה כך…
ומזיזים אותן בכדי שיצופו היטב מכל הצדדים…
וקיבלנו קליפות מסוכרות יפהפיות…
אני מסדר אותן על מגש ותיכף מגיש לאורחים…
איזה יופי…
מגיש לצד התה ביום חמים של חורף…
ככה…
  • את מה שנשאר אפשר להקפיא ולהוציא בשעת הצורך. אני משתמש בזה לעוגות תפוזים בחושות.
הולכות למקפיא…

אהבתם את קליפות התפוז המסוכרות? אולי מעניין אתכם גם קלצונה נוטלה מטורף או ברד פודינג קינמון מעלף?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.