תבשיל של שעועית בתנור

כשהייתי ילד קטן הייתה אימי מכינה פעם בשבוע תבשיל של שעועית ברוטב עגבניות. הייתי חוזר מהגן, הבית כולו ריח של שעועית והייתי יודע בדיוק מה עומד לקרות. הייתי מתיישב ליד שולחן הפורמייקה הרעוע על כסא אפור עם גב אדום (כן, זה מה שהיה פעם… 🙂 ) ומקבל צלחת של אורז ומעליו תבשיל חם של שעועית. לצד המנה הייתי מקבל פרוסה של לחם שחור אחיד וזהו. לא היה צריך יותר מזה. אלו היו רגעים של סיפוק, של שקט ושלווה והם נחרטו עמוק בזכרוני.

ואז התבגרתי ועזבתי את הבית וזכרון של אותו תבשיל שעועית התעמעם לי עד שכמעט ונעלם. לא ממש היה לי איפה לאכול תבשיל כזה עד שנפתחה מסעדת נרגילה בקרליבך בתל אביב. הייתי בא לנרגילה בשביל המלאווח אבל יום אחד החלטתי לגוון והזמנתי אורז עם שעועית. זו הייתה מנה מושלמת שהחזירה אותי לילדות בין רגע.

מפעם לפעם הייתי הולך לנרגילה ובהמשך גם לנאפיס לאכול תבשיל כזה. טיפה סחוג למעלה (הפרעה שלי… 🙂 ) וזהו! זה מושלם!

באיזשהו שלב התחלתי להכין את המנה הזו בבית וזה היה טעים. מדובר על מנה שהיא סך הכל קלה להכנה אך דורשת השריית השעועית יום לפני ולכן דורשת תכנון מקדים, כלומר אם אני יודע שבא לי תבשיל שעועית ביום שישי בצהריים אז יש להשרות את השעועית במים מיום חמישי בערב. לא ממש קשה אך דורש תכנון.

אורז עם שעועית זו מנת דגל של המטבח הספרדי. היא גם קלה להכנה וגם זולה וגם מספקת ומחממת לימי חורף. ממש תבשיל מושלם מבחינתי. נוסף על כך מדובר בתבשיל צמחוני וטבעוני שמתאים לכל אחד.

אני אוהב לשים אוכל בתנור (גם אוכל שדרך ההכנה הטבעית שלו היא על הכיריים) ולכן גם את תבשיל השעועית אני עושה תחילה על הכיריים אבל אחר כך מכניס לתנור, דבר שמוסיף טעמים עמוקים לתבשיל.

אז מה דרוש לו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו תבשיל שעועית שמספיק ל-10 אנשים ואף יותר?

  • חצי קילו של שעועית לבנה קטנה – ממליץ לקנות בחנות עם תחלופה גבוהה
  • 2 גזרים
  • 2 בצלים בינונייים
  • כרישה אחת
  • 2 גבעולי סלרי
  • צרור של עלי פטרוזיליה
  • 6 שיני שום
  • כוס יין לבן יבש
  • 5 כפות שמן זית
  • קופסה קטנה של רסק עגבניות
  • חצי כפית פלפל
  • מלח לפי הטעם
רשימת החומרים: שעועית, גזר, בצל, כרישה, סלרי, פטרוזיליה, שום, יין לבן, שמן זית, פלפל, מלח ורסק עגבניות (לא בתמונה)

שנתחיל? תבשיל כייפי ומנחם, תבשיל של בית ושל חורף. ממש קל להכנה אך דורש הערכות יום לפני.

  • יום לפני ההכנה או לפחות בלילה שלפני ההכנה נשרה את השעועית בקערה גדולה עם הרבה מים. השעועית תספוג את המים ותתפח ולכן חשוב לשים מספיק מים. כ – 2-3 סנטימטר מעל גובה השעועית.
השעועית לאחר השרייה של יממה…
  • למחרת נסנן ונשטוף את השעועית.
מסננים ושוטפים את השעועית….
  • נחמם תנור ל-170 מעלות.
  • נשים בסיר את השעועית עם הרבה מים קרים. נביא לרתיחה על אש בינונית ונבשל עוד 10 דקות. נקפה את הקצף שנוצר על פני המים כלומר ניקח מסננת ובעזרתה נאסוף ונסיר את הקצף הלבן שנוצר במהלך הבישול.
מקפים את הקצף מעל פני השעועית…
  • לאחר כ-10 דקות של רתיחה נסנן את השעועית, נשטוף אותה ונניח בצד על לשימוש.
  • נתחחיל להכין את הירקות. נסיר את שורש הכרישה, נחצה אותה ונקצוץ לחתיכת של 1 סנטימטר בערך.
מסירים את שורש הכרישה…
חוצים אותה…
הנה כך…
וקוצצים לחצאי טבעות של סנטימטר בערך…
  • את הגזרים קולפים וחוצים לאורך וגם אותם חותכים לחצאי עיגולים שלבעובי של 1 סנטימטר בערך.
חוצים את הגזרים…
וחותכים לחצאי עיגולים של 1 סנטימטר…
הנה כך…
  • את הבצל נקלוף ונקצוץ לקוביות של 1 סנטימטר.
גם את הבצל קצצנו לקוביות של 1 סנטימטר…
  • נקצוץ את גבעולי הסלרי לפרוסות בעובי של 1 סנטימטר.
  • את כל הירקות נשים בקערה מוכנים לבישול.
  • נקלוף ונקצוץ גס את שיני השום. נשים אותן בקערה נפרדת משאר הירקות.
כל הירקות מלבד השום בקערה…מוכנים לבישול…
  • בסיר גדול נתחיל לאדות את הירקות בחום בינוני ב-5 כפות של שמן זית. נערבב מיד פעם.
מתחילים לאדות את הירקות בשמן הזית…
  • לאחר כ-5 עד 10 דקות הירקות מתחילים להזהיב ואז נוסיף את רסק העגבניות וכוס יין לבן.
הירקות מתחילים לקבל צבע וזה הרגע להוסיף את רסק העגבניות והיין הלבן…
הוספנו את היין הלבן ורסק העגבניות…
  • לאחר הוספת המרכיבים מביאים את הכל לרתיחה ומבשלים כ-5 דקות
מערבבים ומבשלים מספר דקות…
  • מוסיפים את שיני השום ומערבבים הכל.
מוסיפים את שיני השום…
  • מסירים את הירקות מהאש ושופכים אותם לתבנית חד פעמית או לתבנית תנור או לחילופין משאירים בסיר שיכול להכנס לתנור (בלי חלקי פלסטיק או עץ!).
מעבירים את הירקות לתבנית תנור…
  • מוסיפים את השעועית לתבנית.
מוסיפים את השעועית…
  • מכסים את הירקות והשעועית במים בגובה של 1-2 סנטימטר מעל כל המרכיבים. מערבבים הכל.
מכסים את הכל במים…
  • מכסים ומכניסים לתנור החם למשך של 3 שעות. מדי שעה בודקים את מצב המים. אם חסר מוסיפים קצת מים. בודקים גם אם השעועית התרככה. אם היא רכה ונימוחה אפשר לסיים את האפייה. בחצי שעה אחרונה יש לבדוק שנשארו מספיק מים ואז מסירים את הכיסוי וממשיכים לאפות להשחמה למעלה.
מכסים ומכניסים לתנור…
לאחר כ-3 שעות התבשיל מוכן ושחום למעלה…
  • מוציאים מהתנור ומגישים עם הרבה פטרוזיליה קצוצה מעל ושמן זית מסביב, או על אורז או בכל צורה שנראית לכם. אפשר גם להגיש קר בתור סלט של שעועית.
אני מגיש עם פטרוזיליה קצוצה מעל ושמן זית איכותי מסביב…
הנה כך…זה כל כך טעים…

אהבתם את מנת השעועית? אולי תרצו סיגרים של כבד עוף ליד או הום-פרייז.

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.