שום קונפי

איזה כייף זה לאכול ארוחה שמורכבת מצלחות של דברים קטנים ולחם כלשהו ליד.

למדינות סביבנו יש ממש תרבות סביב זה. לאיטלקים אנטיפסטי, לספרדים טפאס, לטורקים וליוונים מזטים. לא פלא שאנחנו אוהבים לאכול ככה, זה טעים, קליל, צבעוני, מפתה, זה sharing עם כולם ולא סתם להיות עם הראש בתוך הצלחת שלך.

אני מאוד אוהב את הסגנון הזה של ארוחות, זה יוצר אווירה נינוחה, מאפשר לאכול מה שרוצים ומאוד מגוון. בדרך כלל גם שולחן של מנות קטנות הוא יותר יפה ומזמין.

מבחינתי בסיס לשולחן מזטים הוא לחם טוב, בדרך כלל אני אבחר לחם שטוח כלשהו, לידו צלחת של דברים חריפים, צלחת סחוג, צלחת שום קונפי ומכאן השמיים הם הגבול.

עד לפני כמה שנים אנשים לא ידעו מה זה שום קונפי ואיפה שהייתי מגיש את זה היו משתגעים. כיום כמעט כולם מכירים ולמרות זאת מדובר על אוכל/מתאבן טעים מאוד.

שום קונפי אפשר להגיש ככה בתור חלק משולחן מזטים, אפשר לקחת שן שום קונפי ולמרוח על פרוסת לחם ואפשר לצרף למנות שונות.

אז מה זה בעצם קונפי? מדובר על שיטת בישול בתוך שומן להבדיל מבישול במים או ברסק עגבניות או טיגון לדוגמה. מבשלים את המרכיב הראשי בתוך שומן בצורה איטית והשומן בעצם מרכך וחודר לאותו מרכיב.

בשום קונפי אנו לוקחים שיני שום ומבשלים אותן בשמן זית ועשבי תיבול. זהו תהליך מאוד פשוט והתוצאה מהממת. רק על דבר אחד צריך להקפיד – שהשמן לא יהיה חם מדי ויעשה את השום למר. השמן צריך לבעבע קלות וזהו! אפשר לעשות את זה על הגז או בתנור – מה שנוח.

אני מכין בדרך כלל כמות גדולה של שום קונפי ושם במקרר או מקפיא. זה יכל להשמר תקופה ארוכה (אם לא אוכלים את זה 🙂 )

כיום ניתן להשיג אריזות של קילו שלם שיני שום קלופות ומוכנות לעבודה – אני ממליץ על זה. אם לא אז אפשרי גם לקחת ראשי שום, לפרק אותם לשיניים ואפילו לא חייבים לקלוף אותן. אם לא קלפנו את השיניים אז כאשר הקונפי מוכן ניקח שן שום ונלחץ עליה להוצאת התוכן, אם השיניים קלופות אז הן ממש רכות ומשתמשים בהן כמו שהן ללא צורך בקילוף. בכל מקרה שיני השום (קלופות או שלא) ישמרו בשמן בו בושלו

תהליך ההכנה של שום קונפי פשוט מאוד והתוצאה יכולה להספיק לנו לתקופה ארוכה. ממליץ להכין!

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו?

  • קילוגרם של שיני שום קלופות בקופסה או בשקית. לחילופין ניקח משהו כמו עשרה ראשי שום.
  • שמן זית שיספיק לכיסוי כל שיני השום – בדרך כלל מדובר על חצי ליטר או יותר. השמן הזה לא מבוזבז – הוא ישמש אותנו לתיבול ולבישול לאחר שנסיים לאכול את הקונפי
  • ענף רוזמרין טרי – לא חובה
  • כמה ענפי תימין טרי – לא חובה
  • כף סילאן – לא חובה
  • מלח לפי הטעם
חומרי הקונפי: שיני (או ראשי) שום, שמן זית, ענף רוזמרין, ענפי תימין, סילאן, מלח

שנתחיל? מדובר על 10 דקות עבודה ושעה וחצי עד שעתיים אפייה.

  • נחמם תנור ל-120 מעלות.
  • לוקחים תבנית תנור מלבנית – לדעתי הכי נוח תבנית אלומיניום חד פעמית אבל אפשר גם סיר שטוח או תבנית מלבנית שיכולה להיכנס לתנור.
  • שמים את כל החומרים בתבנית.
השום, עשבי התיבול והמלח נכנסים לתבנית
מוסיפים שמן זית וסילאן…כמעט מוכן להכנס לתנור
  • מכסים ברדיד אלומיניום.
מכסים…
  • מכניסים לתנור החם.
  • לאחר כחצי שעה מוודאים שהשמן לא מבעבע חזק אלא מקסימום בועות קטנות. אם השמן כן מבעבע חזק מורידים את חום התנור.
  • לאחר כשעה בודקים אם השום רך על ידי החדרת מזלג. שוב בודקים שהשמן לא מבעבע חזק. אם השמן כן מבעבע חזק מורידים את חום התנור.
  • אם השום עדיין לא רך מחזירים אותו לתנור לחצי שעה עד שעה כאשר כל 15 דקות בערך בודקים את מצבו. סך כל זמן האפייה בתנור יהיה כשעה עד שעתיים.
  • קונפי השום מוכן כאשר מזלג חודר מבעד לשיני השום בקלות.
מזלג ננעץ בקלות וזה אומר שהשום מוכן
זה טעים מאוד…ורך כל כך…
הריח בבית משגע…
אני אורז בקופסאות כאלו לאחר שהשמן התקרר ומעביר למקרר, למקפיא ולחברים
מוכן למשלוח…

אז מה עושים עם זה?

  • מורחים על לחם.
  • במרכז של צלחת חומוס מפזרים כמה שיני שום כאלו.
  • כחלק משולחן מזטים עם לחם וכל מיני סלטים, דגים מעושנים וגבינות.
  • בשמן אפשר להשתמש לבישול או לתיבול כל דבר שדורש טעם של שום – זה מעולה!
  • מורחים שן שום על פרוסת לחם או טוסט.

זהו, סיימנו, לא ממש קשה ובטח שזה טעייייםםם.

אהבתם את קונפי השום? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

תגובה אחת בנושא “שום קונפי

השאר תגובה