
תארו לעצמכם ארוחה חגיגית…אתם מגישים למרכז השולחן חתיכת בשר מאורכת ויפה…כל האורחים מתפעלים…אתם חותכים חתיכה יפה לכל אורח ושומעים קריאות “וואו” מכל עבר…
נשמע טוב, נכון? רובנו נחשוב על נתח רוסטביף או בשר אדום אחר אבל אפשר גם לעשות את אותו דבר עם חלקי עוף וזה ממש ממש טעים.
אני מכין כזו חתיכת בשר מאורכת מפרגיות עוף. זה לא קשה בכלל, רק דורש קצת עבודת ידיים של קשירת הפרגיות לידי חתיכה מאורכת וזהו. תאמינו לי שזה שווה!
את הפרגיות נמלא בתערובת של בורגול וירקות בתיבול עז של בהרט – ממש חגיגה לעיניים ולפה.
והמילה רוסט, האם היא מתאימה פה? המילה באה מהמונח של נתח בשר צלוי. בדרך כלל זה רוסטביף שעשוי מבשר אדום אבל אפשר לקחת את המילה ולהשתמש בה לכל חתיכה אחרת של בשר (וגם עוף) המוגשת כחתיכה אחת.
בא לכם להכין כזו מנה חגיגית? אז הנה המתכון.
מה דרוש לנו בשביל רוסט יפה שכזה שיספיק ל-4-5 אנשים לפחות?
- 1 קילוגרם פרגיות עוף
- בצל
- 5 שיני שום
- 2 עגבניות בינוניות
- חצי כוס בורגול גס
- שלושת רבעי כף בהרט
- כפית מלח
- חצי כפית פלפל
- צרור קטן של פטרוזיליה או כוסברה – אפשר גם לוותר
- 8 כפות שמן זית
- כפית פפריקה מתוקה (אפשר להמיר בפפריקה חריפה)
- חוט לקשירת בשר (עמיד בחום התנור)

שנתחיל? זו הולכת להיות מנה סופר-מרשימה!
- מתחילים בהכנת המלית:
- משרים את הבורגול כ-10-20 דקות במים פושרים ומסננים.


- קולפים את שיני השום ופורסים אותן לפרוסות דקות.
- קולפים את הבצל וחותכים לקוביות בינוניות.
- חותכים את העגבניות לקוביות בינוניות

- מחממים מחבת גדולה בחום גבוה וכאשר היא חמה מוסיפים כ-4 כפות שמן זית.

- לאחר כמה שניות מהוספת השמן הוא אמור להיות חם ואז מוסיפים למחבת את השום, העגבניות והבצל ומערבבים. מנמיכים את האש לחום בינוני ומבשלים את הירקות כ-5 דקות לריכוך.

- מוסיפים למחבת את הבורגול המסונן, המלח, הפלפל והבהרט ומבשלים תוך ערבוב עוד כ-3 דקות.


- מוסיפים כחצי כוס מים ומבשלים הכל כ-5 דקות נוספות. רוב המים אמורים להתאדות ולהספג בבורגול ונקבל תערובת לא נוזלית מדי. אם צריך ממשיכים לבשל עוד דקה או שתיים לצמצום הנוזלים שבמחבת.


- בשלב זה מוסיפים את צרור הפטרוזיליה או הכוסברה קצוצים – אני לא הוספתי – לשיקולכם.
- לאחר שרוב הנוזלים הצטמצמו מכבים את האש ומעבירים את המלית לקערה בכדי שתתקרר.
- עוברים להכנת הפרגיות:
- נתחי הפרגית מגיעים כאשר המרכז הוא דק יחסית ושתי הקצוות עבים. אפשר לדפוק ולשטח מעט את הקצוות העבים עם פטיש שניצלים ואפשר להכנס במרכז העובי של החלקים העבים, לעשות בהם חריץ ואז “לפתוח” את נתח הפרגית כפי שאפשר לראות בתמונות.





- לאחר שנתחי הפרגיות משוטחים שמים אותם בחפיפה (כמו רעפים) על חתיכת נייר אפייה כפי שאפשר לראות בתמונה.

- לוקחים חוט למזון (שיכול להכנס לתנור) ושמים חתיכה ממנו תחת כל נתח של פרגית שעל נייר האפייה. החוט הזה אמור לקשור לנו את הפרגיות על המלית ולהחזיק את כל הצורה של הרוסט.


- שמים במרכז משטח הפרגיות שיצרנו את המלית. משתדלים לא להגזים בכמות המלית כי בשר הפרגיות אמור לעטוף את כל המלית הזו.

- עוטפים את המלית בעזרת קצוות הפרגיות ועושים קשר עם קצוות החוטים כך שיחזיקו את נתחי הפרגיות סגורים על המלית.

- בכדי שנתחי הפרגיות לא יפרדו אחד מהשני מעבירים חוט נוסף לאורך כל הפרגיות וקושרים איתו את כולן – זו לא חובה.


- מרימים את נייר האפייה מצידו האחד ו”מגלגלים בעזרתו את כל הגליל שיצרנו כך שהצד ה”יפה” של הפרגיות יהיה למעלה.

- בקערית יוצרים תערובת של 4 כפות שמן זית וכפית פפריקה ומברישים בעזרתה את כל גליל הפרגיות.



- מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
- מעבירים בזהירות את נייר האפייה עם גליל הפרגיות לתבנית תנור ואופים את הפרגיות כ-40-60 דקות עד לקבלת צבע יפה.
- זהו, הרוסט מוכן! נשאר להעביר אותו בזהירות לקרש חיתוך או כל צלחת מאורכת, להגיש למרכז שולחן ולהתענג. אפשר שכל אורח יסיר בעצמו את החוט שקושר את נתחי הפרגית או שמי שחותך את הרוסט במרכז השולחן יעשה זאת בשביל כולם (אבל אז זה יכול לגרום לפרגיות להפתח ולא לשמור על הצורה היפה).








והמתכון בקצרה: רוסט פרגיות חגיגי במלית בורגול
רשימת החומרים:
- 1 קילוגרם פרגיות עוף
- בצל
- 5 שיני שום
- 2 עגבניות בינוניות
- חצי כוס בורגול גס
- שלושת רבעי כף בהרט
- כפית מלח
- חצי כפית פלפל
- צרור קטן של פטרוזיליה או כוסברה – אפשר גם לוותר
- 8 כפות שמן זית
- כפית פפריקה מתוקה (אפשר להמיר בפפריקה חריפה)
- חוט לקשירת בשר (עמיד בחום התנור)
הוראות ההכנה:
- מתחילים בהכנת המלית:
- משרים את הבורגול כ-10-20 דקות במים פושרים ומסננים.
- קולפים את שיני השום ופורסים אותן לפרוסות דקות.
- קולפים את הבצל וחותכים לקוביות בינוניות.
- חותכים את העגבניות לקוביות בינוניות
- מחממים מחבת גדולה בחום גבוה וכאשר היא חמה מוסיפים כ-4 כפות שמן זית.
- לאחר כמה שניות מהוספת השמן הוא אמור להיות חם ואז מוסיפים למחבת את השום, העגבניות והבצל ומערבבים. מנמיכים את האש לחום בינוני ומבשלים את הירקות כ-5 דקות לריכוך.
- מוסיפים למחבת את הבורגול המסונן, המלח, הפלפל והבהרט ומבשלים תוך ערבוב עוד כ-3 דקות.
- מוסיפים כחצי כוס מים ומבשלים הכל כ-5 דקות נוספות. רוב המים אמורים להתאדות ולהספג בבורגול ונקבל תערובת לא נוזלית מדי. אם צריך ממשיכים לבשל עוד דקה או שתיים לצמצום הנוזלים שבמחבת.
- בשלב זה מוסיפים את צרור הפטרוזיליה או הכוסברה קצוצים – אני לא הוספתי – לשיקולכם.
- לאחר שרוב הנוזלים הצטמצמו מכבים את האש ומעבירים את המלית לקערה בכדי שתתקרר.
- עוברים להכנת הפרגיות:
- נתחי הפרגית מגיעים כאשר המרכז הוא דק יחסית ושתי הקצוות עבים. אפשר לדפוק ולשטח מעט את הקצוות העבים עם פטיש שניצלים ואפשר להכנס במרכז העובי של החלקים העבים, לעשות בהם חריץ ואז “לפתוח” את נתח הפרגית כפי שאפשר לראות בתמונות.
- לאחר שנתחי הפרגיות משוטחים שמים אותם בחפיפה (כמו רעפים) על חתיכת נייר אפייה כפי שאפשר לראות בתמונה.
- לוקחים חוט למזון (שיכול להכנס לתנור) ושמים חתיכה ממנו תחת כל נתח של פרגית שעל נייר האפייה. החוט הזה אמור לקשור לנו את הפרגיות על המלית ולהחזיק את כל הצורה של הרוסט.
- שמים במרכז משטח הפרגיות שיצרנו את המלית. משתדלים לא להגזים בכמות המלית כי בשר הפרגיות אמור לעטוף את כל המלית הזו.
- עוטפים את המלית בעזרת קצוות הפרגיות ועושים קשר עם קצוות החוטים כך שיחזיקו את נתחי הפרגיות סגורים על המלית.
- בכדי שנתחי הפרגיות לא יפרדו אחד מהשני מעבירים חוט נוסף לאורך כל הפרגיות וקושרים איתו את כולן – זו לא חובה.
- מרימים את נייר האפייה מצידו האחד ו”מגלגלים בעזרתו את כל הגליל שיצרנו כך שהצד ה”יפה” של הפרגיות יהיה למעלה.
- בקערית יוצרים תערובת של 4 כפות שמן זית וכפית פפריקה ומברישים בעזרתה את כל גליל הפרגיות.
- מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
- מעבירים בזהירות את נייר האפייה עם גליל הפרגיות לתבנית תנור ואופים את הפרגיות כ-40-60 דקות עד לקבלת צבע יפה.
- זהו, הרוסט מוכן! נשאר להעביר אותו בזהירות לקרש חיתוך או כל צלחת מאורכת, להגיש למרכז שולחן ולהתענג. אפשר שכל אורח יסיר בעצמו את החוט שקושר את נתחי הפרגית או שמי שחותך את הרוסט במרכז השולחן יעשה זאת בשביל כולם (אבל אז זה יכול לגרום לפרגיות להפתח ולא לשמור על הצורה היפה).
אהבתם את הפרגיות? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?
אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).
אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!
תודה, זה נראה מהמם וטעים. איך זה יעבוד עם חזה עוף לדעתך? איך אפשר לשמור שזה לא יתייבש?
תודה גילה!
אני חושש שזה יכול לצאת קצת יבש עם חזה עוף אבל אפשרי אם נזהרים שלא לאפות יותר מדי. הפרגיות זה נתח אידאלי למנה.