חומוס בבית כמו שחומוס צריך להיות

אני מאוד מאוד אוהב חומוס. בכל שעה ביום יכול לאכול אותו. בבית הבן שלי אוכל חומוס ואני אוכל חומוס אך שתי הבנות לא מסוגלות לנגוע בחומוס או טחינה.

חומוס שעשוי טוב הוא באמת מאכל מדהים שהוא הרבה יותר מסך מרכיביו. אבל מה, אנחנו אוכלים חומוס מדהים במסעדה, הולכים הביתה, מנסים להכין ולא יוצא לנו אותו דבר ואז נראה לנו שיש למסעדה סוד מיוחד.

אני אגלה לכם סוד – לא מאמין בסודות בחומוס 🙂 . יש פה פשוט הקפדה על כמה דברים פשוטים שתתן לכם תוצאה מהממת.

לפני שנים עשו כתבה על מישהו שהיה עושה חומוס אגדי ביפו – לצערי לא זוכר מי זה היה. ביקשו ממנו את המתכון ואת הסודות והוא התעקש שאין סודות – פשוט לבשל את החומוס למידת העשייה הנכונה ואז לערבל אותו עם טחינה ומים. זה כל הסוד. כמובן שזה נשמע לא אמין אבל תאמינו לי שזהו זה. אפשר לשכלל ואפשר לשדרג ואפשר עוד ועוד אבל תכלס אין ממש סודות בחומוס.

תחשבו על עוד משהו: לפני כמה שנים אחד ממותגי החומוס שנמכרים בכל מרכול פתחו חומוסיה במרכז תל אביב ומכרו את החומוס שלהם במסווה של משהו אוטנטי. אנשים התלהבו מאוד וביקשו מתכון. לאחר מכן הראו להם שמדובר בחומוס מקופסה עם שמן זית מעליו, תיבול נכון וזהו.

אז במקום שתלכו ותחקרו ותשתגעו הנה אני נותן לכם את הכללים לחומוס בדיוק כמו של מסעדות חומוס אוטנטיות – אני לא מאמין שיש סודות לחומוס מושלם מעבר לכך:

  1. גרגרי חומוס קטנים מזן הדס אשר אפשר למצוא בכל חנות תבלינים וקטניות. חשוב לקנות בחנות עם תחלופה גבוהה שלא נקבל גרגרים שיושבים על המדף כמה שנים!
  2. השרייה במים לילה או לפחות 12 שעות.
  3. בישול עם אבקת אפייה – אי אפשר להמנע מכך אם רוצים חומוס במרקם חלק. אבקת האפייה פוגמת בקליפה ומרככת אותה וזה דבר שאי אפשר להשיג בדרכים אחרות. זהו הטיפ הכי חשוב פה!
  4. בישול מספר שעות – אי אפשר להגיד כמה. זה יכול להיות שעה ואפילו 3 שעות. תלוי בגרגרי החומוס. הבדיקה היא שהמים נעשים סמיכים ועכורים והגרגרים נמעכים בקלות רבה. זה חשוב מאוד.
  5. שמן זית וטחינה טובים.

זהו – אלו כל הסודות והטיפים או איך שלא תקראו לזה.

בא לכם להכין? הנה כאן לפניכם המתכון המדוייק.

אז מה נדרש לנו בשביל ההפקה הזו שתתן לנו 5-6 מנות יפות של חומוס?

  • 500 גרם גרגרי חומוס קטנים מזן "הדס"
  • שקית אבקת אפייה
  • טחינה גולמית באיכות טובה
  • לימון
  • מים
  • שום לפי ההעדפה
רשימת החומרים: גרגרי חומוס, אבקת אפייה, מלח, מים, לימון, טחינה

שנתחיל? מתכון פשוט ביותר אך נדרש זמן השרייה של 12 שעות ולאחר מכן זמן בישול של 1-3 שעות.

  • נשרה את גרגרי החומוס בהרבה מים במשך לילה או 12 שעות לפחות.
  • נסנן ונשטוף את גרגרי החומוס.
  • נשים את גרגרי החומוס בסיר גדול יחסית ונמלא את הסיר במים כך שהמים יגיען לגובה הגרגרים ועוד 5 סנטימטר.
המים כמה סנטימטרים מעבר לגובה הגרגרים…זה חשוב למניעת מצב שלא ישארו מים בסיר…
  • נוסיף למים את אבקת האפייה.
  • נתחיל לבשל את החומוס ונביא לרתיחה.
  • לאחר שהמים רתחו נקפה (כלומר נסיר את שכבת הקצף) מעל המים בעזרת מסננת.
בעת הרתיחה קצף שצריך לסלק מצטבר על פני המים…
מקפים את הקצף בעזרת מסננת…
הנה ככה…
המון קצף…
  • ננמיך את האש.
  • כל חצי שעה לערך נקפה את הקצף ונבדוק את מצב הגרגרים. כאשר הם מוכנים המים צריכים להיות עכורים וסמיכים (כי חלק מהגרגרים התפרקו לתוכם) ואם ניקח גרגר של חומוס הוא יתפורר לנו בקלות רבה ביד – לא תהיה כל התנגדות. שימו לב שזה הסוד לחומוס הטעים והחלק אז לא להתפשר על זה שהחומוס לא יהיה רך מאוד. הבישול יכול לקחת שעה ואפילו 3 שעות. לא למהר ולא לקצר בשלב זה.
ככה נראים גרגרי חומוס מוכנים…רכים רכים וכמעט מתפוררים…
  • עכשיו יש לנו גרגרי חומוס מוכנים וחמים. זה הרגע לעשות חומוס – בזמן שהם חמים!
  • נסנן כוס או שתיים של גרגרי חומוס לתוך מיכל מעבד מזון ונתחיל לכתוש במשך 2 דקות לפחות בלי שום דבר נוסף.
גרגרי החומוס החמים במעבד המזון…
לאחר כ-2 דקות של כתישה במעבד המזון…
  • לאחר כ-2 דקות טחינה זה הרגע לשחק:
  • נוסיף טחינה – לפחות חצי כוס.
  • נוסיף מלח (כחצי כפית בתור התחלה).
  • נוסיף שום אם רוצים – אני לא מוסיף אבל זה עניין של טעם.
  • נוסיף סחיטה של לימון או יותר – לפי הטעם.
  • נעצור את פעולת מעבד המזון ונטעם. צריך להיות לחומוס מרקם חלק-חלק. נתקן תיבול. נראה אם החומוס סמיך או לא – אם סמיך נוסיף קצת מים ונערבל שוב.
  • לאחר העירבול עם מים נבדוק שוב האם סמיך והאם מספיק מלח ומספיק לימון. נעשה תיקונים אחרונים וזהו!
  • עכשיו צילחות:
  • מסדר חומוס עם כף גדולה על צלחת (מי לא מכיר את התנועה הזו כמו שעושים בחומוסיות – אימון קטן ואתם עושים אותו דבר.
  • במרכז שמים כף של חומוסים מסוננים חמים.
  • אפשר קצת סחוג בצד – לא חובה.
  • אני אוהב לפזר מעט פפריקה וכמון – לא חובה.
  • הכי חשוב – לזלף שמן זית בנדיבות מסביב. שמן זית סורי יהיה הכי טוב אבל מי שלא מדקדק אז גם שמן זית אחר יתאים. לא לזלזל בשמן הזית – הניגוב של החומוס והשמן זית יחדיו עם הפיתה הוא מה שעושה את ההבדל.
  • זהו סיימנו – להגיש ישר עם פיתות חמות וצלחת ירקות.
מוכן…
ככה אני מכיש את זה אבל אפשר גם אחרת – תלוי בהעדפה…
איזה יופי ולא קשה בכלל…
צלחת של שלמות!
קרש של פינוקים…

ולסיום – איך יודעים אם חומוסיה היא אוטנטית? אם מגישים פלחי בצל חי לצד החומוס אז יש סיכוי טוב שכן! 🙂

אהבתם את החומוס? אולי תרצו סיגרים של כבד עוף ליד או תפוחי אדמה אפויים עם פטנט הכי קראנצ'י שיש?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

19 תגובות בנושא “חומוס בבית כמו שחומוס צריך להיות

  1. פעם ראשונה שהכנתי חומוס ויצא מעולהההה.

    ההסבר שלך היה ממש ברור ומרגיע. תודה.

    רק שאלה אחת יש לי – אתה מוריד את הקליפות מהחומוסים אחד אחד? כי חלק מהקליפות נשרו ונשארו במים אבל חלק נכנסו לפוד פרוססור עם הגרגרים.

  2. המתכון שלך נתן לי אומץ להכין חומוס בבית (אחרי שנים שלא). שאלתי היא להשרות ל12 שעות שהמים ספוגים באבקה אפייה או לא?
    ולהכניס את הגרגרים לסיר במים נקיים?

  3. תודה רבה. במים נקיים (בבישול) כמה גרם אבקת אפייה? להוסיף?
    5-10 גרם הוא יותר?

  4. קודם כל תודה רבה על המתכון! הוא מעולה וקל!
    א. במידה ולא שמים יותר מדי טחינה – האידיאל הוא שלא להכניס בכלל מים לחומוס? או שכדאי בכל אופן לשים קצת מים שירככו אותו קצת?
    ב. המים ששמים צריכים להיות מי הבישול שלו או מים נקיים, או שלא משנה?

    1. תודה רבה מנחם.
      מי הבישול הם המים שאותם מוסיפים לחומוס. לא מים נקיים!
      אם לא תוסיף מים כלל תקבל עיסה מאוד מוצקה בדרך כלל. ממליץ לנסות ולהוסיף את מי הבישול תוך כדי העירבול לפי הצורך.

  5. היי
    הכנתי לפני ההראות שלך יצא מדהים.

    עכשיו : עשיתי השוואה בין הטעם לחומוס הביתי (שהכנתי) לחומוס בחומוסיה שהוא שונה מהותית בטעם שהיה אוממי, וזה לא קשור לסוג הגרגרים / הטחינה/ סוכר / מייפל / בישול עם ירקות / סוג בישול ועוד.

    מה לדעתך? יכול להיות הטעם בחומוס שיש בחומוסיות?
    מחכה לתשובתך בהקדם האפשרי תודה

    1. היי רון,
      זה נכון שהחומוס לפעמים לא יוצא 100 אחוז בטעם של חומוסיה.
      לדעתי צריך לשחק עם קצת מלח וכמון אבל יכול להיות שיש עוד סודות שאני לא מכיר לצערי.
      כמו כן סוג הטחינה משפיעה כמובן.

  6. החומוס יצא מצויין👌
    רק שאלה . מאחר וזה לשימוש מיידי, מה לעשות עם החומוס המבושל שנשאר לי בסיר?
    ניתן להקפיא?

להגיב על ערןלבטל