
המטבח שעליו גדלתי הוא מטבח מעורב. צד אחד פולני והשני יווני. בעצם היה בבית קצת מזה וקצת מזה אבל רוב האוכל היה למעשה ישראלי קרי: שניצל-ציפס-פירה-סלט-אורז-קציצות.
אז מצד אחד זה טוב, האוכל שיש לנו פה בארץ (מה שנקרא אוכל ישראלי) הוא מעולה אבל מאידך לפעמים אני רוצה שמשפחה מרוקאית או תוניסאית תאמץ אותי. זה לא רק עניין של אוכל אלא של תרבות. במשפחות האלו הרבה פעמים יש מסורת מפוארת של תבשילים שנעשים בעיקביות ובצורה מסויימת.
טוב, כמובן שאני צוחק (בקשר לאימוץ…) אבל האמת היא שמסורות הבישול והאירוח של צפון אפריקה קוסמות לי מאוד.
מדי פעם אני נתקף רצון לעשות איזשהו תבשיל שבא מהמטבחים המפוארים הללו ואז אני מכין קוסקוס עם בשר וירקות או קציצות פיקנטיות. פעמים אחרות בא לי משהו לא ממש מאותו איזור גאוגרפי אבל עם אותה מהות של “תבשיל מפואר של בית” ואז אני מכין את סיר הירקות הזה.
את המתכון הזה ראיתי פעם ראשונה בספר של אורנה ואלה. ספר שאני ממליץ עליו בכל פה – כל מתכון שניסיתי ממנו התברר כמצויין.
שיניתי את המתכון בהרכב הירקות כך שיתאים לטעם של ילדיי (יותר תפוחי אדמה) והכפלתי כמויות כי מדובר פה על מתכון שדורש לא מעט קילופים וקיצוצים ואז בישול ואז אפייה בתנור ולכן כדאי כבר להכין כמות יפה שתספיק לכמה ארוחות.
התבשיל הזה נהדר סתם כך בפני עצמו או על אורז או קוסקוס או ליד בשר – כל צורה מתקבלת.
מדובר על תבשיל מאוד פשוט עם חומרי גלם הפשוטים ביותר. זהו תבשיל צמחוני וטבעוני עם טעם משובח.
התבשיל ישמר במקרר כיומיים לאחר ההכנה. לאחר מכן איכותו תרד.
אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו? מדובר על כמות שתספיק ל-8 אנשים לפחות או לכמה ארוחות צהריים למשפחה ממוצעת.
- רבע עד חצי כוס שמן קנולה
- ארבעה בצלים גדולים
- ארבעה פלפלים אדומים
- קילו תפוחי אדמה
- 250 גרם שעועית ירוקה או חופן יפה
- חציל גדול יפה
- דלורית אחת או חתיכת דלעת
- פלפל חריף בודד (ואפשר גם לוותר למאותגרי חריף)
- 2 קופסאות של 100 גרם רסק עגבניות
- 5 שיני שום
- 4 עגבניות
- 3 כפיות מלח או יותר לפי הטעם
- כפית פלפל שחור
- 1 כף סוכר
- מים לפי הצורך

שנתחיל? המתכון הוא באמת פשוט ביותר והתוצאות נפלאות…
- נסמן X על העגבניות בעזרת סכין ונכניס לקלחת עם מים רותחים ל-20-30 שניות. נוציא ונקלוף בקלות את העגבניות – הקליפה ממש כמעט תנשור מהן. אפשר גם לקלף את העגבניות עם קולפן אבל זה פחות נוח לדעתי.

- קולפים את הבצלים וחותכים לקוביות גדולות
- מסירים את קצוות הפלפלים האדומים, מסירים קרומים לבנים וגרעינים וחותכים לקוביות גדולות.
- קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות של 3 סנטימטר
- קוצצים דק את הפלפל החריף – אפשר רק חצי פלפל ואפשר לוותר בכלל.
- קוצצים את העגבניות הקלופות לקוביות קטנות.
- קוצצים את קצוות השעועית הירוקה.
- קולפים את הדלורית או הדלעת וחותכים אותה לקוביות של 2-3 סנטימטר.
- מסירים את קצוות החציל וחותכים לקוביות של 2 סנטימטר.
- קולפים את שיני השום ופורסים דק


- זהו – סיימנו להכין את הירקות ועכשיו נעבור לבישול:
- נחמם תנור ל-190 מעלות.
- נשים את השמן בסיר גדול שיכול להכיל את כל הירקות ונתחיל לטגן את הירקות.
- נשים בצל ונטגן 5 דקות.

- נוסיף את השעועית הירוקה, הפלפל החריף, הפלפלים האדומים והשום ונטגן עוד 5 דקות.

- נוסיף את הדלורית והחציל ונטגן 5 דקות.


- נוסיף את קוביות תפוחי האדמה, קוביות העגבניות, המלח, הפלפל והסוכר ומבשלים תוך ערבוב דקה או שתיים.
- נוסיף פנימה את רסק העגבניות ומערבבים כך שהירקות יצופו בצבע אדום.


- נוסיף מים כך שיגיעו לגובה של 2 סנטימטר מגובה הירקות שבסיר.

- מרתיחים, מנמיכים להבה, מכסים את הסיר ומבשלים 30-40 דקות.
- בתום הבישול בסיר טועמים ומתקנים תיבול.

- ניקח תבנית רחבה. עדיף תבנית חד פעמית אך לא חובה.
- נפזר את הירקות בתבנית בשכבה אחידה ולא גבוהה. אם זה יוצא גבוה מידי אז לחלק את הירקות לשתי תבניות.

- את כל יתר הנוזלים שנשארו בסיר נעביר גם לתבנית.

- אופים 40 דקות עד שהירקות משחימים. ממליץ להתחיל לבדוק לאחר 30 דקות. אם לאחר 40 דקות הירקות לא השחימו אז לתת עוד קצת זמן. ההשחמה מוסיפה המון לטעם.



- מוציאים מהתנור ומגישים חם.



ממליץ לצרף ליד גם עוף שלם בתנור בחצי שעה (התנור כבר חם)…
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!