
רוטרדם ואוטרכט
אז מה היה לנו בחלקים הראשון והשני?
בפרק ראשון התמקדנו באמססטרדם. לא רק במקומות המוכרים אלא גם במקומות אחרים שלא כל כך ידועים ואלטרנטיבות לטיול בתוך אמסטרדם.
בפרק שני התמקדנו בעיר הארלם המדהימה. זוהי עיר קרובה מאוד לאמסטרדם אשר מציעה חוויה מהממת לתייר בלי כל הצפיפות והלכלוך.
ועכשיו רוטרדם – למה רוטרדם?
יש שתי סיבות עיקריות למה אני מתמקד בפרק זה ברוטרדם או למה בכלל רוטרדם.
כאשר מסתובבים ומבקרים בערים רבות בהולנד מבינים שרבות מהן דומות מאוד: מרכז היסטורי עם סמטאות יפות, חנויות (דומות בכל עיר פחות או יותר) ומסביב לכל אלו עיר יותר מודרנית.
רוטרדם היא לא כזו. במלחמת העולם השניה הופצצו חלקים נרחבים ממרכז העיר ולאחר מכן חלקים אלו נבנו מחדש. לכן מרכז רוטרדם הוא חדש ומודרני ולא עיר עתיקה.
סיבה שנייה למה דווקא רוטרדם זה מכוון שרוטרדם מסתמנת כיעד קולינרי מובהק עם כמה מקומות מהטובים ביותר לפודי המטייל ובכלל למי שאוהב לשלב בטיוליו מקומות עם אוכל טוב.
התמצאות ותחבורה:
לרוטרדם מספר שכונות שמהוות גורם עניין למטייל והן ממוקמות באיזורים שונים של העיר. אם מתחילים את היום ברוטרדם בשוק המקורה Markthall אז כדאי לקחת רכבת מאמסטרדם או מאיפה שאתם נמצאים לתחנת Rotterdam Blaak. התחנה הזו ממוקמת ממש בכניסה לשוק והיא תחנה גדולה אך זו לא התחנה המרכזית של רוטרדם. לא כדאי לרדת בתחנה המרכזית של רוטרדם שנקראת Rotterdam Centraal כי אין ליד תחנה זו מהאטרקציות שאדבר עליהן כאן.
בהמשך יש לקחת אוטובוס או כלי תחבורה אחר בין האתרים השונים – סך הכל שלושה מרכזים שונים מהווים את כל המקומות שאתאר כאן.
מרקטהל – Markthal – השוק המקורה
אז כמו שציינתי בסעיף הקודם כדאי לקחת רכבת ולהגיע ישירות לתחנת Rotterdam Blaak ולא לתחנת הרכבת המרכזית של רוטרדם. איך שיורדים מהרכבת ויוצאים מהתחנה מבחינים במבנה הענק של ה-Markthal. שימו לב, המבנה של השוק מעניין מאוד – זוהי מעיין קשת שבצידיה יש דירות, הרבה דירות, ובמרכזה השוק. מיד כשנכנסים לשוק כדאי להסתכל לתקרה – זוהי יצירת האומנות הגדולה ביותר בעולם והיא יפהפיה. לשוק יש 2 קומות. קומת המרתף מכילה סופרמרקט גדול וטוב, חנות אלכוהול, כמה חנויות נוספות ושירותים. קומת הכניסה שמעליה מכילה עשרות רבות של חנויות ומסעדות. יש המון דברים יפים לראות, לקנות ולאכול – ממש שעה שעתיים של חוויה. אתמקד כאן במקומות השווים ביותר בשוק.
זוהי מסעדת טפאס ספרדיים מוצלחת מאוד ולא יקרה. האכילה היא סביב הבר אשר מציג את תכולת הטפאסים ואפשר לבחור מבעד לזכוכית איזה טפאסים רוצים או סביב שולחנות גבוהים או בגג המסעדה. המסעדה ממוקמת מול אחת הכניסות לשוק והיא זוכה בפרסים כבר מספר שנים על היותה בר הטפאס הכי טוב בהולנד. האוכל טעים טעים. ממליץ להגיע, לתפוס מקום ואז ללכת לאחד המוכרים ולהזמין מגש של 5 טפאסים (10 יורו) או 10 טפאסים (20 יורו). יחד עם קאווה זו התחלה מצויינת ליום מצויין.
Ekmekci
דוכן זה מתמחה במאפים טורקיים. העובדים טורקיים והאוכל מרגיש ממש אוטנטי. אפשר לקנות סוגים של לחמג’ון, בורקסים, וכל מיני מאפים. מדובר על דברים שעולים 2-3 יורו. כדאי לקנות ולטעום על הדרך.
מה עוד יש במרקטהל?
בשוק יש המון דוכנים שווים. יש דוכני דגים ודוכני חמוצים ודוכני פיצוחים ומסעדות וכל מיני ממתקים ועוגות. יש חנות יפה לכלי בישול וחנות גדולה מאוד לחומרי גלם וכלי בישול אסיאתיים. לא תשתעממו שם זה בטוח!
מה יש מסביב למרקטהל?
קודם כל עם בא לכם ארוחת בוקר במקום נחמד וקרוב אז יש סניף של הרשת המוצלחת Bagels and Beans – רשת בתי קפה שמגישה בייגלים במגוון וריאציות. ממש טעים ומוצלח.
בימי שבת יש שוק פתוח גדול ממש מחוץ למרקטהל אז אם הגעתם ביום זה – הרווחתם!
אם בא לכם קפה מהיר אז 5 דקות הליכה מהמרקטהל יש את Coffee Company בסניף פינתי ומוצלח.
אם בא לכם לשבת במקום ממש מפואר (אך לא יקר) אז לכו לדודוק Dudok – גם מסעדה וגם קונדיטוריה בסטייל אירופאי במבנה מרשים.
פניקס פוד פקטורי – Fenix Food Factory
לפניקס פוד פקטורי מגיעים בתחבורה ציבורית. הוא לא ממש קרוב לאתרים אחרים שאני מזכיר כאן. אז מה זה בעצם המקום הזה? מדובר על יוזמה מגניבה בצורה יוצאת דופן המאגדת בתוכה מספר יצרנים ארטיזנליים בתחום המזון. יש שם יצרני נקניקים, מחלבה, יצרן בירה, מאפיה, חנות יין, דגים ועוד כל מיני. אז מה עושים? נכנסים למקום וברור שהנשימה נעתקת מהעיצוב המגניב והפשוט אך מתוחכם. אחרי שמתרגלים עושים סיבוב קטן (המקום לא גדול) ומחליטים מה בא לאכול. הכי נחמד זה לקחת פלטת גבינות מהמחלבה או פלטת נקניקים מיצרן הנקניקים, ליד זה לארגן בירה או יין, איזה לחם או מאפה, לצאת מהדלת ולשבת על שפת המים. כן, יש שם מים…הרבה מאוד מים. אם מזג האויר מאפשר את מה שהצעתי זה תענוג, אם לא אז יושבים בפנים. לאחר שסיימתם לאכול וליהנות מהמקום המהמם הזה יוצאים לשפת המים ועוברים על הגשר לצד השני. זהו אזור חדיש ויפה עם המון דברים. שווה ביקור!
חנות לכלי מטבח הגדולה ביותר שנתקלתי בה – קוקפונט – Kookpunt
אל החנות הזו אפשר להגיע בתחבורה ציבורית ואפשר להגיע גם ברגל מהמרקטהל (10 דקות הליכה או קצת יותר). זוהי חנות כלי המטבח הגדולה ביותר שראיתי בחיי (וראיתי!). מדובר על המון המון כלים ומחלקות: מחלקה לקונדיטוריה, מחלקה לסכיני מטבח, מחלקה לכלי מטבח חשמליים, מחלקה למנגל ועישון, מחלקה לסירים, מחלקה לכוסות, מחלקה לצלחות ועוד. כל מחלקה מתפרסת על אולם בגודל כזה או אחר, ממש מקום ענק. אם לא הספיק לכם יוצאים מהחנות ויש להם עוד שתי חנויות למכונות קפה ולמטבחים – ממש ענק. צמוד לחנות יש מסעדה ממש מהממת – בפיסקה הבאה מתאר אותה.
זוהי מסעדה פינתית כמעט צמודה לחנות הכלים Kookpunt. נכנסתי אליה במקרה והתאהבתי. מדובר על מסעדה של שתי נשים שהכל נעשה שם בצניעות וביופי יוצא דופן. כל מזלג, סכין, כפית או צלחת הם שונים. התפריטים על תמונות ישנות. הם עושים הכל לבד כולל עוגות ביתיות. אני ממליץ לבוא לשם לארוחת בוקר או קפה ועוגה. אפשר להזמין ממש Afternoon Tea שכולל קנקן תה והמון מנות במחיר של 25 יורו לאדם. המקום ממש יפה ואם אפשר לשבת בחוץ כמעט על שפת המים זה הכי!
ונעבור לעוד עיר – אוטרכט. למה אוטרכט?
בביקור הראשון שלי באוטרכט התאהבתי במקום. זוהי עיר שמרגיש להיות בה כמו בהרבה ערים אחרות בהולנד – מרכז היסטורי יפה עם תעלות מים וחנויות אבל מעבר לכך יש משהו מיוחד באוטרכט – איזשהו וויב טוב כזה אולי בגלל שזו עיר אוניברסיטאית ויש המון צעירים ברחובות, אולי בגלל התעלות היפות בצורה יוצאת דופן, אולי בגלל השוק הפתוח של שבת. לא יודע מה זה אבל זוהי עיר מהממת!
התמצאות
לאוטרכט מגיעים עם רכבת לתחנה המרכזית. זוהי תחנה מרכזית ענקית שצמוד לה הקניון Hoog Catharijne הענק. אפשר להסתובב שעות בקניון הזה שהיה נחשב הגדול מסוגו בהולנד. אינני יודע אם זה המצב גם היום אבל בכל אופן הקניון שופץ בשנים האחונות והוא ענק עם כל המותגים (כולל Primark). לאחר שנרגענו מהקניון נצא ממנו ואנחנו ממש במרכז ההיסטורי של העיר. אם הגעתם בשבת יש שוק פתוח ממש ממש טוב עם אוכל מהמם. בימים אחרים הרחבה שבה ממוקם השוק ריקה.
סיבוב אוטרכט
נתחיל לנו סיבוב רגלי בעיר העתיקה – אני ממליץ על הסיבוב הזה כי יש בו את כל האטרקציות המרכזיות של אוטרכט:
אז יצאנו מאחת היציאות של התחנה המרכזית או הקניון. הנקודה הראשונה אליה נגיע היא Graaf Floris Cafe דרך רחוב Lange Elisabethstraat ובהמשך הוא נהפך לרחוב Steenweg. ברחובות אלו עוברים דרך חנויות יפות המשובצות להן על מדרחוב עתיק. ממש כייף.
הגענו ל-Graf Floris Cafe. נשב ונזמין שתייה ואת עוגת התפוחים הייחודית מאוד שלהם שנקראת Appelbollen. זהו מאפה ייחודי לעיר אוטרכט ולמקום הזה. חובה אם אתם אוהבים עוגות תפוחים!
פחות או יותר מול הקפה נמצאת קתדרלת אוטרכט היפהפיה Domkerk Utrecht. לאחרונה הכל שם בשיפוצים – מקווה שיהיה פתוח כשתגיעו. לא חייבים אפילו להכנס לכנסייה בשביל להתרשם עמוקות. רחבת הכנסייה מהממת והשער דרכו עוברים גם מקסים!
יצאנו מהקתדרלה וממשיכים ברחוב Vismarkt לכוון הגשר Bezemburg. הגשר מהווה נקודת ציון – לא באמת יש משהו מיוחד לעשות בו. בעצם הגענו לתעלה הישנה Oudegracht aan de Werf. זוהי תעלה רחבה ויפהפיה. שימו לב שאתם הולכים במפלס העליון עם כל החנויות אבל יש חיים שלמים במפלס התחתון שעל שפת התעלה. אפשר לרדת מגרמי מדרגות הפזורים פה ושם אל המפלס התחתון בו יש מסעדות ועוד מעט חנויות. ממש יפה!
ממשיכים ללכת לאורך התעלה וליהנות מהחנויות עד לרחוב Lange Viestraat. בצומת של התעלה והרחוב הזה אפשר לקחת סיור של שעה בתעלות אוטרכט – ממש שווה אם יש לכם זמן!.
פונים שמאלה לרחוב Lange Viestraat וממשיכים עד צומת שממולנו Starbucks. פונים בצומת זו שמאלה לרחוב Vredenburg ותוך דקה אנחנו שוב מול בניין התחנה המרכזית והקניון הגדול. בעצם עשינו סיבוב נחמד מאוד בעיר. סיבוב שיכול לקחת שעה ויכול לקחת יום – תלוי כמה זמן יש לכם ומה אתם רוצים לעשות.
זהו, זה סוף הטרילוגיה שלי על הולנד. מקווה שנהניתן/ם. אם יש לכם עוד בקשות להסברים או רעיונות לפוסט נוסף על מדינה מהממת זו אשמח שתגיבו.
שיהיה לכם טיול מהמם!