
יש מנות שהשם שלהן נשמע מאיים להכנה הרבה יותר ממה שהן. רוצים דוגמה? הנה: ריזוטו, פולנטה, פאייה. זה נשמע מאיים ומפחיד ומי יודע כמה עבודה. לא יודע אם ספציפית במנות האלו שציינתי כאן זה בגלל שאלו מטבחים אחרים שפחות נהירים לי או בגלל שפשוט זה שם מאיים ועד שלא מנסים לא מבינים כמה זה פשוט אבל זה לא ממש משנה. השיטה שלי למנות כאלו היא פשוט להחליט לעשות ואז להתמודד עם הקושי. בסוף מתברר שזה כל כך פשוט שזה מגוחך.
במשך שנים נמנעתי מהכנת פאייה, לא יודע אפילו למה ואז נתקלתי במאכל הזה בתוכנית טלויזיה והחלטתי לנסות. זה באמת היה כל כך קל להכנה והתוצאה מפתיעה ביחס לכמות העבודה המזערית. חצי שעה והייתה לי פאייה מוכנה לתפארת. ישבתי עם עצמי וצחקתי. זה היה ממש הזוי שכל כך הרבה שנים נמנעתי ממשהו כל כך פשוט להכנה.
אז מה זו בעצם פאייה? פאייה היא מאכל אורז ספרדי שיכול לבוא צמחוני, עם עוף, עם פירות ים ועוד כל מיני קומבינציות כאלו ואחרות. המרכיב העיקרי הוא כאמור האורז. בספרד משתמשים בסוג אורז מיוחד שמתאים לפאייה. סוג האורז הזה הוא טיפה יותר עגול מאורז פרסי, יסמין או בסמטי. יש כל מיני איכויות לאורז הזה. המפורסם והמפואר ביותר נקרא אורז “בומבה”. בישראל לא נתקלתי בו אבל למזלנו יש אורז מיוחד לפאייה שמיובא לישראל והוא אפילו לא ממש יקר. הנה כזה:

אם לא מוצאים אורז מיוחד לפאייה ולא ממש חשוב לנו להצמד למסורת אז אפשרי לעשות את הפאייה עם אורז יסמין או בסמטי. כן, כן, לא חייבים אורז מיוחד לפאייה (למרות שזה נחמד שיהיה).
אז מה בעצם שונה בין הכנת כל תבשיל אורז לפאייה? ובכן יש כמה תנאים לכך שתבשיל אורז יהיה פאייה. דבר ראשון זה האורז שעליו דיברנו. דבר שני זה סיר (או מחבת) הפאייה שהוא מחבת מיוחד שטוח ורחב בעל שתי ידיות בצדדים. למה שטוח ורחב? כי אנחנו רוצים כמות מכובדת של אורז שיצרב בתחתית המחבת ואז כאשר מגישים את הפאייה לסועדים מרימים מהתחתית שכבה של אורז צרוב יחד עם אורז עליון וכמובן יתר מרכיבי הפאייה וזה בעצם הייחוד של הפאייה מיתר תבשילי האורז. זה מזכיר במידה מסויימת את שכבת התהדיג באורז פרסי (השכבה עם תפוחי האדמה הצרובים מתחתית הסיר שהופכת להיות השכבה העליונה בהגשה). בכל מקרה אפשר לקחת כל מחבת בקוטר 28-30 סנטימטר. אם אתם מבקרים בספרד אני ממליץ לקנות מחבת ייעודי לפאייה, זה עולה ממש זול שם. דבר נוסף ששונה בפאייה מתבשילי אורז אחרים הוא שלא מאדים את האורז בסיר סגור אלא במחבת שנשארת רוב הזמן פתוחה ורק בקטע קטן בסוף הבישול מאדים את האורז מכוסה.
אפשר לגוון את הפאייה שאני מציע פה בכמה צורות. דבר ראשון במקום מים אפשר לשים ציר עוף או ירקות. זה ישדרג את המנה. אפשר לשים קצת זעפרן אבל לעניות דעתי זו לא חובה. מה שכן ישנה לנו את כל הטעם של הפאייה זו פפריקה מעושנת ספרדית בקופסת פח. ממליץ לא לוותר עליה!
אז מה צריך בשביל ההפקה הזו? מדובר על מתכון שיכול להספיק ל-4-6 אנשים:
- 500 גרם פרגיות עוף
- 20-30 חוטים של זעפרן ספרדי מקורי (נמכר בקופסת פלסטיק שקופה קטנה) – לא חובה
- 200-300 גרם שעועית ירוקה טרייה או קפואה
- 3 שיני שום
- כפית פפריקה ספרדית מתוקה מעושנת (מגיע בקופסת פח – ממליץ לקנות אם אין)
- קופסה של 400 גרם עגבניות מרוסקות או 3-4 עגבניות מרוסקות
- 2 כוסות אורז פאייה או אם לא משיגים אז אורז יסמין או אפילו בסמטי
- 4 וחצי כוסות מים או עדיף אפילו ציר עוף או ירקות (לא חייב ציר – מים זה בסדר גמור)
- מלח ופלפל לפי הטעם
- ענף רוזמרין (לא חובה)

נוסף על כך נזדקק למחבת שטוחה ורחבה שתוכל להכיל את כל המרכיבים. מקובל להשתמש במחבת פאייה שיש לה שתי ידיות כמו זו (אבל ממש לא חייב):

שנתחיל? חצי שעה ויש לכם ארוחה שלמה עם פרגיות, אורז וירק. מושלם למצב שרוצים ארוחה ומהר.
- נתחיל בחיתוך הפרגיות: נחתוך כל נתח פרגית ל-3 חלקים שווים פחות או יותר. אם ישנם חלקים שהם גדולים מאוד אפשר לחתוך גם ל-4-5 חתיכות.



- שוטפים את השעועית הירוקה וקוצצים את הקצוות שלה. אפשר גם לחתוך אותה לחתיכות קצרות אבל לא חייבים.


- מלהיטים היטב את המחבת על אש גבוהה ומפזרים מלח ופלפל על תחתיתה.

- המחבת חייבת להיות עכשיו ממש לוהטת, לא סתם חמה אלא לוהטת בכדי שנתחי הפרגית יקבלו צבע יפה. ממש מלהיטים את המחבת 5 דקות כך שתרתח – זה חשוב!
- מכניסים את נתחי הפרגית למחבת ולא מזיזים אותם. נותנים להם בסביבות 5 דקות להיות מונחים על צד אחד. אנחנו רוצים לקבל צבע יפה וחזק בצריבה הזו ולכן חשוב לא להזיז את הנתחים.

- אחרי כ-5 דקות מסובבים את נתחי הפרגית לצד שני וממשיכים לצרוב אותם. שוב נותנים להם להצרב כ-5 דקות על צד שני. חשוב שיהיה צבע לנתחי הפרגית.

- עכשיו מוסיפים את השעועית הירוקה וממשיכים לצרוב את הכל בסביבות 5 דקות נוספות. המטרה שלנו היא לתת צבע יפה לפרגיות ולשעועית אך לא לשרוף אותם.

- פורסים את השום לפרוסות דקות ומוסיפים אותו למחבת.

- מוסיפים את כפית הפפריקה המעושנת ומערבבים.


- מוסיפים את העגבניות המרוסקות ומערבבים.

- החל מרגע זה אנו לא מערבבים כלל את התבשיל. כל דבר נשאר במקומו. הסיבה לכך היא שאנו רוצים לקבל שכבה פריכה ועם צבע יפה בתחתית וערבוב ימנע לנו את זה.
- מוסיפים את המים ואם יש זעפרן אז מוסיפים גם אותו בשלב זה.

- מביאים את הנוזלים לרתיחה.

- מוסיפים את האורז.

- מביאים את התבשיל כולו לרתיחה.
- מוסיפים ענף רוזמרין למרכז התבשיל.


- מבשלים באש בינונית כ-10 דקות ללא מכסה.
- מכסים ומבשלים עוד כ-5 דקות על אש נמוכה.


- מכבים את האש ומשאירים מכוסה עוד כמה דקות.
- מגישים ונהנים…אפשר לקשט למעלה בעשבי תיבול אבל לא חייבים…








זהו, הפאייה מוכנה, ממליץ לנסות, זה לא ממש קשה להכנה.
אהבתם את הפאייה? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?
אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).
אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!
שלום אומנם אני רואה שהפרסום היה מזמן אבל אשמח לדעת אם עדין אפשר למצוא בארץ אורז בומבה ואם כן איפה.
לא מצליחה….
תודה!
שלום לך ארגנטינאית,
נתקלתי באורז פאייה ב״מרכזה״ בנוף הגליל. נוסף על כך אני רואה את האורז הזה במעדניות פה ושם אבל לא זכור לי מקום ספציפי. ממליץ לך לחפש אורז סיגלה או Cigala בגוגל ואז תראי איפה ניתן להשיג אותו. בהצלחה!!!