
חובב בשרים גדול אני לא. תנו לי ארוחה של ירקות ופחמימה ואני מסודר. במסעדה כמעט לעולם לא אזמין סטייק. פשוט לא עושה לי את זה. כנראה שאני צריך שאיזה קצב יאמץ אותי וילמד אותי לאכול בשר כמו שצריך 🙂 . לעומת זאת עוף אני אוהב. לא כל חלק של העוף אבל לפחות חזה ופרגיות זה תענוג בשבילי.
לפעמים אני חושב שהייתי יכול להיות צמחוני בקלות. אבל אז נזכר במנת שאוורמה כזו או אחרת ומבטל מיידית את ההתלהבות מהעניין. מין פטיש שכזה לשאוורמה…אבל על זה בפעם אחרת.
עוף שלם הוא אחד מסוגי הבשר הזולים והזמינים ביותר שקיימים. זה מתאים לארוחה למשפחה מפורק לחלקים או שלם כמות שהוא. כייף לקנות עוף שלם ולעשות ממנו מעדנים. לאנשים לפעמים נדמה שבגלל שזה בשר זול אז זה פחות טוב אבל חשוב לי להראות שזה ממש לא כך.
הפעם אני רוצה להראות כיצד להכין עוף שלם אבל ברוב צורות ההכנה מדובר על מנה שההכנה שלה אורכת לפחות שעה שלמה ולפעמים אין לנו שעה שלמה לחכות לאוכל (עיין ערך מתבגרים רעבים… 🙂 ). כאן במתכון שאציע מדובר על הכנת עוף שלם בחצי שעה. זה לא סתם עוף זו מנה טעימה בטירוף שמשום מה לא כל כך נפוצה פה בישראל אבל תעשו לי טובה ותנסו אותה פעם אחת. אני רוצה להאמין שתופתעו מהתוצאה ולא תצטערו.
צורת ההכנה לעוף שלם שאני אציע כאן נקראת עוף תחת לבנה (כמו לבנה של בניין). זו מנה איטלקית במקור pollo al mattone.
אז בעצם במה מדובר? לוקחים עוף, משטחים אותו (בכדי שהבישול יהיה קצר), צורבים במחבת, מכניסים לתנור ל-20-25 דקות, צורבים צד שני ומגישים. זהו!
בשביל המתכון הזה לא צריך חומרי גלם מיוחדים אבל כן צריך 2 מחבתות שיכולות להכנס לתנור (לא עם ידית פלסטיק). עדיף מחבתות עבות שיכולות לאגור חום אבל לא חובה. לחילופין אפשר גם מחבת אחת כזו ומשקולת כבדה כמו לבנה (של לבנים משתלבות ממדרכה לדוגמה) עטופה בנייר כסף. אי אפשר שהמשקולת תהיה קופסת שימורים מלאה כי המשקולת הזו נכנסת לתנור בסופו של דבר. בקיצור, הפתרון הכי טוב שמצאתי לעניין המשקולת הוא מחבת כבדה נוספת.
עוד משהו חשוב בקשר למתכון: הזמנים פה מבוססים על חום התנור אצלי בבית. בתנורים אחרים זה יכול לקחת קצת פחות או קצת יותר מ-25 דקות. בעצם חשוב שהעוף לא יתייבש מדי (היה זמן רב מדי בתנור) אבל חשוב אפילו יותר שיהיה עשוי מספיק כלומר שלא יהיה ורוד לכוון צבע של עוף חי בשום חלק שלו בייחוד בשוקיים שהם האיזורים העבים ביותר בעוף.
אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו? מדובר על עוף שלם שיכול להספיק ל-4 מנות של רעבים או 6 מנות קטנות יותר. אתם בטח יודעים לכמה מספיק עוף שלם שאתם מכינים אז אני לא צריך להגיד לכם אבל קחו בחשבון שהעוף הזה יתחסל מהר יותר גם בגלל שהוא שטוח וזה קל לאכול אותו וגם בגלל שהוא טעים בטירוף.
- עוף שלם לא קטן מדי ולא גדול מדי
- 4-5 כפות שמן זית למריחה על העוף
- 2 כפות שמן זית למחבת בו נטגן ונאפה את העוף
- מלח
- פלפל
- לימון
- פטרוזיליה לקישוט (לא חובה)

שנתחיל? זה מתכון פשוט מאוד אך כמו שאמרתי דורש שתי מחבתות שיכולות להכנס לתנור. עדיף מחבתות שיכולות לאגור חום אבל לא חייב.
- נדליק תנור על 240-250 מעלות.
- לוקחים את העוף ומסירים שאריות נוצות עד כמה שאפשר. גם אם לא הצלחנו מדי זה לא נורא. אפשר לשרוף בקלילות איזורים עם נוצות על אש הכיריים.
- מניחים את העוף על משטח חיתוך. למי שלא מכיר אז ככה נראה עוף ששוכב על גבו (כלומר החזה שלו למעלה).


- נהפוך את העוף. ככה הוא נראה כאשר הגב שלו מופנה אלינו.

- אנו רוצים להסיר את חוט השידרה של העוף, דבר אשר יאפשר לנו לשטח אותו בקלות. חוט השידרה נמצא בגבו של העוף ממש באמצע. נתחיל לחתוך לכל האורך מצידו האחד של חוט השידרה.


- עכשיו נעבור לחתוך מצידו השני של חוט השידרה בדיוק באותה דרך.

- העוף עכשיו נפתח לנו ונקבל את חוט השידרה יחד עם הגרון משוחררים מיתר העוף. לצורך המתכון הזה חוט השידרה והגרון לא נחוצים יותר. אנו נשתמש רק בעוף.

- נהפוך חזרה את העוף, נשטח אותו על ידי לחיצה עם כף היד שלנו על החזה כך שעצמות קטנות שעדיין שומרות על צורת העוף העגולה ישברו ונקבל עוף שטוח.

- זהו, עכשיו יש לנו עוף משוטח. לוקח יותר זמן להראות את זה כאן מאשר במציאות. זה משהו שלוקח שתיים שלוש דקות לעשות את כל מה שהראיתי עד עכשיו.

- עכשיו ניקח נייר סופג וננגב שאריות נוזלים מהעוף. זה חשוב כי יותר מדי נוזלים יגרמו לעוף לא לקבל את מידת הצלייה הנכונה.


- נמליח את העוף במלח. בין כפית מלח לכפית וחצי זה יהיה מצויין – תלוי בטעם האישי. חשוב להמליח מכל צידי העוף. נפלפל אותו בכחצי כפית פלפל שחור ואז נשפוך את שמן הזית ונעסה את העוף בשמן היטב מכל צדדיו.



- נכניס מחבת אחת לתנור. זו חייבת להיות מחבת שיכולה להכנס לתנור כלומר לא עם ידית פלסטיק או עץ. המחבת תתחמם בתנור כמה דקות.
- נחמם היטב מחבת שנייה על הכיריים. גם זו צריכה להיות מחבת שיכולה להכנס לתנור (כלומר לא עם ידית פלסטיק או עץ). כאן השתמשתי במחבת פסים אבל לא ממש חייב. המחבת צריכה להיות ממש רותחת, זה מה שיתן לנו עור פריך לעוף. נותנים למחבת 5 דקות לפחות על להבה חזקה בלי שמן ובלי כלום, פשוט מחממים אותה חזק חזק.

- מוסיפים מעט שמן זית למחבת.


- נכניס את העוף כאשר צד העור נוגע במחבת הרותחת.



- אחרי 2-3 דקות של צלייה נשים חתיכת נייר אפייה על העוף (כי אנחנו עומדים לשים עליו את התחתית של המחבת שכרגע בתנור) ואז נשים על נייר האפייה את המחבת שהייתה בתנור. זהירות לא לתפוס את המחבת מהתנור בידית. היא חמה!!!


- נכניס את שתי המחבתות עם העוף באמצע לתוך התנור החם.

- אחרי כ-25 דקות נוציא את המחבתות מהתנור. זהירות לא לגעת בידיות שלהן – הן רותחות.
- נעביר מיידית לכיריים ונפעיל אותן.
- נסיר את המחבת העליונה ונייר האפייה.



- נהפוך את העוף ונמשיך לבשל אותו באותה מחבת על הכיריים באש חזקה עוד 2-3 דקות. זה יבטיח מרקם חיצוני פציח וטעים.

- נוציא את העוף מהמחבת ונעביר לצלחת או למשטח עץ.
- נזרה פטרוזיליה לקישוט.



- שפריץ של לימון סחוט על העוף ואנחנו מסודרים…






זהו סיימנו. זה כתוב ארוך אבל זה 30 דקות כל הבישול וההכנות. ממליץ לנסות!
ממליץ לצרף ליד גם תפוחי אדמה שנאפים בחום 240 מעלות (התנור כבר חם). או אולי גזר אפוי בתבלינים?
אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!
בתיאבון!