צ'יפס מתנפח של פלאפליות – אבל משודרג

איזה זכרון של ילדות זה שוק בצלאל…

אני זוכר במוצאי שבת כאשר היינו חוזרים מביקור אצל סבתי וסבי היו הורי מפתיעים ולוקחים אותנו הילדים לאכול פלאפל בשוק בצלאל. אני חושב שזה היה עוד לפני שהייתה שאוורמה בישראל. משהו בפיתה זה היה רק פלאפל וזה לא היה דבר של יום ביומו

אז היינו מגיעים לשוק בצלאל, שעת ערב, דוכני ענק של פלאפל עם כל הסלטים והתוספות. הורי היו מזמינים עבורי מנה. על המנה היה צ'יפס אחד בודד מתנפח. זה היה הדבר הכי טעים במנה לדעתי. הייתי קודם כל אוכל את הצ'יפס המתנפח ואז נותן ביס בפיתה העמוסה.

הטעמים של הצ'יפס הזה מלווים אותי עד היום בזכרונותי.

ואחר כך נסגרו דוכני הפלאפל בשוק בצלאל והפכו לדוכני בגדים ולשכונה מתחדשת ואני נותרתי עם הזכרון….

לפני 20 שנה נתקלתי שוב בצ'יפס המתנפח הזה בדוכן פלאפל בלוד. אינני זוכר אפילו איפה. זה היה טעים.

כיום אני בטוח שיש עוד כמה דוכני פלאפל שמכינים צ'יפס כזה אבל האמת היא שאני לא יודע איפה יש כאלו. זה קטע של פלאפליות מהדור הישן שמתעקשות לשמר את המסורת.

לאחרונה התחלתי לחקור איך להכין את הצ'יפס המתנפח הזה ומסתבר שזה ממש פשוט. ניסיתי כמה סוגי תבלון אבל בסוף הבנתי שהכי בסיסי זה הכי טעים.

אני אוהב להגיש את הצ'יפס המתנפח בקונוס או קערית כלשהי מרופדת בנייר אפייה ולזרות מעליו גרידת לימון ופטרוזיליה קצוצה. זה ממש משדרג ואני מציע שאם כבר מכינים אז לא לוותר על הקישוט הזה.

ההכנה של קערת צ'יפס מתנפח כזה היא כל כך מהירה. 10-20 דקות עבודה וזה מוכן. החסרון היחידי הוא שהצ'יפס לא נשמר במיטבו להרבה זמן ואני מציע להכין אותו ממש לפני הארוחה או הגעת האורחים.

אז מה נחוץ לנו בשביל ערימה יפה של צ'יפסים מתנפחים?

  • 2-3 תפוחי אדמה בינוניים
  • 140 גרם או כוס קמח
  • ביצה
  • שקית אבקת אפייה
  • כפית מלח
  • חצי כפית פלפל
  • כפית אבקת שום (אפשר לוותר)
  • חצי עד שלושת רבעי כוס מים
  • שמן לטיגון
  • לימון לקישוט
  • פטרוזיליה לקישוט
חומרי המתכון: תפוחי אדמה, קמח, ביצה, אבקת אפייה, מלח, פלפל, אבקת שום, שמן לטיגון, לימון ופטרוזיליה לקישוט

שנתחיל? מתכון פשוט ומהיר מאוד!

  • תחילה מכינים את הבלילה בה טובלים את תפוחי האדמה לפני הטיגון: בעזרת מטרפה או כף מערבבים בקערה רחבה את הקמח אבקת האפייה, המלח, הפלפל, אבקת השום, הביצה וחצי כוס מים. ממשיכים הוסיף עוד מים לפי הצורך לקבלת סמיכות של בלילת פנקייק.
מערבבים את כל חומרי הבלילה לסמיכות של בלילת פנקייק…
וזה מה שנקבל…
  • קולפים ופורסים דק את תפוחי האדמה. עובי של כל פרוסה צריך להיות משהו בסביבות 2 מילימטר. אפשר לעשות זאת במנדולינה (אם יש) או לאט לאט בעזרת סכין. חשוב לפרוס דק משום שאם לא אז תפוחי האדמה לא ממש יתבשלו וישארו קשים לאחר הטיגון הקצר.
אני פורס את תפוחי האדמה דק דק בעזרת סכין…זה לוקח דקה או שתיים…קצת סבלנות לא תזיק…
  • מכינים את כלי הקיבול בתוכו נשים את הצ'יפס המתנפח. אני השתמשתי בעציץ טרקוטה שבתוכו שמתי נייר אפייה מקומט. זה מאוד יפה אבל כל כלי קיבול אחר יתאים באותה מידה.
עציץ טרקוטה שקניתי במשתלה בכמה שקלים…
כזה…
קימטתי חתיכה של נייר אפייה ושמתי בתוכו…
  • הכל מוכן לטיגון. מחממים את שמן הטיגון. אם יש מדחום אפשר למדוד 160-170 מעלות ואז להתחיל לטגן. אם אין מדחום אז מכניסים צ'יפס אחד לשמן (תיכף נראה איך) ורואים שיש בועות סביבו.
שמן הטיגון מתחמם…
  • טובלים פרוסת תפוח אדמה בבלילה ומכניסים אותה לשמן החם. אפשר לטבול בעזרת הידיים ואפשר להשתמש בפינצטה גדולה של מטבח או במלקחיים. בכל פעם מכניסים בצורה זו כ-5-10 פרוסות תפוחי אדמה לסיר הטיגון. לא להגזים עם כמות הפרוסות שמכניסים כל פעם לשמן כי זה יוריד את חום השמן ויגרום לצ'יפס להיות יותר שמנוני!
טובלים פרוסת תפוח אדמה בבלילה…
ומכניסים לשמן…לפי הבועות יודעים שהשמן חם מספיק…
לא להגזים במספר פרוסות תפוחי האדמה שמטגנים בכל פעם…
  • הופכים את פרוסות תפוחי האדמה בזמן הטיגון ומוציאים אותן כאשר הן קיבלו צבע יפה משני הצדדים. כל התהליך לוקח דקה או שתיים. מדובר בפרוסות תפוחי אדמה דקות שיתבשלו מהר אז יש להישאר ליד סיר ולהשגיח היטב בזמן הטיגון.
הופכים את פרוסות תפוחי האדמה בזמן הטיגון…
ומוציאים אותן כאשר הן נראות מוכנות…תפוחות ועם צבע יפה…
  • מעבירים את פרוסות תפוחי האדמה המוכנות לנייר סופג וממשיכים לטגן באותה צורה את יתר פרוסות תפוחי האדמה.
הצ'יפס המתנפח עבר לייבוש על הנייר הסופג…
  • זהו, הצ'יפס מוכן. נשאר רק לשים אותו בכלי ההגשה ולפזר מלמעלה פטרוזיליה קצוצה וגרידת לימון (אפשר לוותר על הפטרוזיליה וגרידת הלימון אך אני ממליץ שלא – זה כל כך משדרג את המנה).
הצ'יפס בעציץ…נשאר לפזר פטרוזליה וגרידת לימון…
זהו…מוכן…
ההגשה בעציץ משדרגת…ממליץ!…
מהמם ומושחת…
גרידת הלימון כל כך משדרגת…
תפוח מבחוץ…
ואוורירי מבפנים…

והמתכון בקצרה: צ'יפס מתנפח של פלאפליות – אבל משודרג

רשימת החומרים:

  • 2-3 תפוחי אדמה בינוניים
  • 140 גרם או כוס קמח
  • ביצה
  • שקית אבקת אפייה
  • כפית מלח
  • חצי כפית פלפל
  • כפית אבקת שום (אפשר לוותר)
  • חצי עד שלושת רבעי כוס מים
  • שמן לטיגון
  • לימון לקישוט
  • פטרוזיליה לקישוט

הוראות ההכנה:

  • תחילה מכינים את הבלילה בה טובלים את תפוחי האדמה לפני הטיגון: בעזרת מטרפה או כף מערבבים בקערה רחבה את הקמח אבקת האפייה, המלח, הפלפל, אבקת השום, הביצה וחצי כוס מים. ממשיכים הוסיף עוד מים לפי הצורך לקבלת סמיכות של בלילת פנקייק.
  • קולפים ופורסים דק את תפוחי האדמה. עובי של כל פרוסה צריך להיות משהו בסביבות 2 מילימטר. אפשר לעשות זאת במנדולינה (אם יש) או לאט לאט בעזרת סכין. חשוב לפרוס דק משום שאם לא אז תפוחי האדמה לא ממש יתבשלו וישארו קשים לאחר הטיגון הקצר.
  • מכינים את כלי הקיבול בתוכו נשים את הצ'יפס המתנפח. אני השתמשתי בעציץ טרקוטה שבתוכו שמתי נייר אפייה מקומט. זה מאוד יפה אבל כל כלי קיבול אחר יתאים באותה מידה.
  • הכל מוכן לטיגון. מחממים את שמן הטיגון. אם יש מדחום אפשר למדוד 160-170 מעלות ואז להתחיל לטגן. אם אין מדחום אז מכניסים צ'יפס אחד לשמן (תיכף נראה איך) ורואים שיש בועות סביבו.
  • טובלים פרוסת תפוח אדמה בבלילה ומכניסים אותה לשמן החם. אפשר לטבול בעזרת הידיים ואפשר להשתמש בפינצטה גדולה של מטבח או במלקחיים. בכל פעם מכניסים בצורה זו כ-5-10 פרוסות תפוחי אדמה לסיר הטיגון. לא להגזים עם כמות הפרוסות שמכניסים כל פעם לשמן כי זה יוריד את חום השמן ויגרום לצ'יפס להיות יותר שמנוני!
  • הופכים את פרוסות תפוחי האדמה בזמן הטיגון ומוציאים אותן כאשר הן קיבלו צבע יפה משני הצדדים. כל התהליך לוקח דקה או שתיים. מדובר בפרוסות תפוחי אדמה דקות שיתבשלו מהר אז יש להישאר ליד סיר ולהשגיח היטב בזמן הטיגון.
  • מעבירים את פרוסות תפוחי האדמה המוכנות לנייר סופג וממשיכים לטגן באותה צורה את יתר פרוסות תפוחי האדמה.
  • זהו, הצ'יפס מוכן. נשאר רק לשים אותו בכלי ההגשה ולפזר מלמעלה פטרוזיליה קצוצה וגרידת לימון (אפשר לוותר על הפטרוזיליה וגרידת הלימון אך אני ממליץ שלא – זה כל כך משדרג את המנה).

אהבתם את הצ'יפס המתנפח? אולי תרצו להכין פלאפל ירוק טעים טעים ליד??

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

2 תגובות בנושא “צ'יפס מתנפח של פלאפליות – אבל משודרג

  1. כרגיל כתוב יפה וברור וכמובן מצולם לתפארת !!
    כל הכבוד !

    האם יש לך מתכון לסלט הכרוב כבוש/חמוץ שמוגש עם פלאפל ?

    אשמח מאד ….

השאר תגובה