אריסה להמונים

איזה כייף זה שהמקפיא שלך מלא בסחוג, פסטו, מטבוחה, שום קונפי, פלפלצ'ומה ואריסה. אלו דברים שאפשר להקפיא מיד לאחר שמכינים אותם בכמויות גדולות ואז להוציא מתי שצריך, להעביר למקרר ולהשתמש. כבר פרסמתי פה מתכון לכל אלו. הנה כאן המתכונים לסחוג, לפסטו, למטבוחה, לשום קונפי, לפלפלצ'ומה ועכשיו נשאר להשלים את השישיה הזו עם אריסה טובה!

למי שלא מכיר אריסה היא ממרח פלפים בניגוד למטבוחה שהיא ממרח (אם אפשר לקרוא לה כך) של עגבניות ופלפלצ'ומה שהיא ממרח של פפריקה ושום.

מצחיק לחשוב שלפני שנים לא רבות לא ממש ידעתי מה זו אריסה עד שנתקלתי בה ב"ארומה" כתוספת לבורקס וגם בתוך חלק מהכריכים שלהם. היום אני לא יכול להבין איך אפשר להסתדר בלי אריסה טובה 🙂 . באירופה אפשר להשיג אריסה לא רעה בשפופרת כמו בתמונה:

אריסה שאפשר להשיג באירופה בהרבה מקומות…

אני ממליץ שאם כבר מכינים אריסה כדאי להכין כמות גדולה, לחלק לקופסאות ולהקפיא מה שלא לצריכה מיידית או לחלוקה לחברים.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו כ-8 עד 10 קופסאות יפות של אריסה?

  • כחצי קילוגרם פלפלים אדומים מיובשים. אני אוהב להשתמש בחצי מהכמות פלפלים מתוקים וחצי מהכמות פלפלים חריפים אבל אפשר גם שילוב אחר או שבכלל כל הפלפלים יהיו מתוקים או כל הפלפלים חריפים. כשקונים את הפלפלים כדאי לבחור מקום עם תחלופה בסחורה – הפלפלים אמורים להיות מבריקים ולא מכוסים אבק
  • 5 שיני שום
  • 1 כף זרעי כמון שלמים
  • 1 כף גרגרי כוסברה שלמים
  • 2 כפיות מלח ים או לפי הטעם
  • חצי כוס שמן זית ועוד לכיסוי האריסה שבקופסאות
רשימת החומרים: פלפלים חריפים יבשים, פלפלים מתוקים יבשים, זרעי כמון, זרעי כוסברה, מלח ים, שום ושמן זית

שנתחיל? מתכון קל מאוד להכנה!

  • שוטפים את שני סוגי הפלפלים ומשרים אותם בקערת מים במשך 40 דקות עד שעה (לא יותר משעה).
משרים את הפלפלים כשעה…
  • אם חלק או כל הפלפלים חריפים אז משלב זה מומלץ מאוד ללבוש כפפות.
  • לאחר כשעה הפלפלים אמורים להיות רכים. מסירים להם את הגבעול, חוצים אותם לאורכם ומסלקים את הגרעינים שבתוכם. אפשר לעשות זאת עם סכין ואפשר פשוט עם מספריים. אפשר היה גם לעשות את הפעולות האלו בסדר הפוך, כלומר להסיר את הגבעול ולחצות אותם ורק אז להשרות אותם במים.
מסירים את גבעול הפלפלים…
חוצים לאורך ומסלקים את הגרעינים…
  • מעבירים את הפלפלים למסננת גדולה כך שיגירו את כל שאריות הנוזלים.
הפלפלים מגירים את כל הנוזלים במסננת…
הנה כך…
  • מכינים את תערובת התבלינים:
  • קולפים את שיני השום.
  • במחבת קטנה ויבשה שמים את גרגרי הכמון והכוסברה. מדליקים את האש וקולים אותם כדקה או שתיים עד שיתחילו להפיץ ריח.
זרעי הכמון וזרעי הכוסברה במחבת…
  • מעבירים מיד את הזרעים הקלויים למכתש ועלי, מוסיפים את שיני השום הקלופות וכותשים למשחה לא חלקה במיוחד.
המכתש והעלי מוכנים…
זרעי הכמון, זרעי הכוסברה והשום נכנסים לתוך המכתש ותיכף נכתוש אותם עם העלי…
זהו…כתשנו למשחה לא חלקה במיוחד…
  • כאשר נראה שהפלפלים הגירו את רוב המים שהיו עליהם מעבירים אותם למעבד המזון וכותשים למחית לא חלקה במיוחד אבל גם ללא חתיכות גדולות מדי של פלפלים. אפשר לראות בתמונות עד לאיזו רמה לטחון. זה לוקח דקה או שתיים של טחינה במעבד המזון. מדי פעם פותחים את מכסה מעבד המזון ואוספים את שאריות הפלפלים שנדבקו לדפנותיו ולא נטחנו כהלכה.
הפלפלים במעבד המזון…
טוחנים אותם למצב שבו יש עדיין חתיכות אבל לא חתיכות גדולות מדי…
  • מוסיפים את משחת התבלינים שהכנו במכתש ועלי וגם את חצי כוס שמן הזית והמלח. מפעילים את מעבד המזון לעוד כמה שניות.
מוסיפים את משחת התבלינים, חצי כוס שמן הזית והמלח…
ונקבל משחה יפה ואחידה…
  • זה הרגע לקחת חתיכת לחם (ואם זה יום שישי אז עדיף חלה 🙂 ), לשים עליה מעט מהאריסה ולטעום בכדי לדעת אם התיבול מספיק או שצריך להוסיף מלח. מתקנים תיבול בהתאם.
  • האריסה מוכנה. מחלקים אותה לקופסאות או לצנצנות, מכסים בשמן זית ומעבירים למקרר, מחלקים לחברים ואת מה שנשאר למקפיא.
איזה צבע…
והמרקם מטורף!…
מעבירים לקופסאות…
מהמם!…
מרקם יציב ונעים בפה…
הפעם יצאו לי 9 קופסאות…
מכסים בשמן זית…
וכמובן רושמים מה זה…

והמתכון בקצרה: אריסה להמונים

  • שוטפים את שני סוגי הפלפלים ומשרים אותם בקערת מים במשך 40 דקות עד שעה (לא יותר משעה).
  • אם חלק או כל הפלפלים חריפים אז משלב זה מומלץ מאוד ללבוש כפפות.
  • לאחר כשעה הפלפלים אמורים להיות רכים. מסירים להם את הגבעול, חוצים אותם לאורכם ומסלקים את הגרעינים שבתוכם. אפשר לעשות זאת עם סכין ואפשר פשוט עם מספריים. אפשר היה גם לעשות את הפעולות האלו בסדר הפוך, כלומר להסיר את הגבעול ולחצות אותם ורק אז להשרות אותם במים.
  • מעבירים את הפלפלים למסננת גדולה כך שיגירו את כל שאריות הנוזלים.
  • מכינים את תערובת התבלינים:
  • קולפים את שיני השום.
  • במחבת קטנה ויבשה שמים את גרגרי הכמון והכוסברה. מדליקים את האש וקולים אותם כדקה או שתיים עד שיתחילו להפיץ ריח.
  • מעבירים מיד את הזרעים הקלויים למכתש ועלי, מוסיפים את שיני השום הקלופות וכותשים למשחה לא חלקה במיוחד.
  • כאשר נראה שהפלפלים הגירו את רוב המים שהיו עליהם מעבירים אותם למעבד המזון וכותשים למחית לא חלקה במיוחד אבל גם ללא חתיכות גדולות מדי של פלפלים. אפשר לראות בתמונות עד לאיזו רמה לטחון. זה לוקח דקה או שתיים של טחינה במעבד המזון. מדי פעם פותחים את מכסה מעבד המזון ואוספים את שאריות הפלפלים שנדבקו לדפנותיו ולא נטחנו כהלכה.
  • מוסיפים את משחת התבלינים שהכנו במכתש ועלי וגם את חצי כוס שמן הזית והמלח. מפעילים את מעבד המזון לעוד כמה שניות.
  • זה הרגע לקחת חתיכת לחם (ואם זה יום שישי אז עדיף חלה 🙂 ), לשים עליה מעט מהאריסה ולטעום בכדי לדעת אם התיבול מספיק או שצריך להוסיף מלח. מתקנים תיבול בהתאם.
  • האריסה מוכנה. מחלקים אותה לקופסאות או לצנצנות, מכסים בשמן זית ומעבירים למקרר, מחלקים לחברים ואת מה שנשאר למקפיא.

אהבתם את האריסה? אולי תרצו להכין גם מטבוחה או פלפלצ'ומה?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

6 תגובות בנושא “אריסה להמונים

  1. עד היום אני מחפש מתכון של האריסה/ פלפל צ'ומה כמו בארומה?

    הייתכן והמתכון (שנכתב) הוא בטעם ובמרקם כמו של ארומה?

    מחכה לתגובתך בהקדם!

    תודה רבה

השאר תגובה