דאל זה קל!

אנשים שומעים את הביטוי "אוכל הודי" ונרתעים מהכנתו.

האמת היא שאני יכול להבין אותם, מדובר על אוכל עתיר תבלינים שלא תמיד מוכרים ולא נמצאים בכל בית ולכן זה מרתיע.

אפשר להשוות את זה לאוכל יפני שלפני עשור גם היינו נרתעים מהכנתו כי מרכיבי האוכל הזה לא היו זמינים ולא היה לנו ידע איך לעשות אותו. אז כיום רבים עושים אוכל יפני וזה נעשה משהו לא כל כך מיוחד שאנשים מכינים בבית סושי.

ומה עם אוכל הודי בהקשר זה? אני מאמין שעם הזמן זה גם יקרה ובינתיים אפשר להכין את התבשילים הקלים של המטבח הזה.

לפני שנים הייתי בדלהי לצרכי עבודה. את ארוחת הבוקר הייתי אוכל כל יום במלון. הזהירו אותי רבות לא לאכול אוכל בחוץ והמלון המפואר התהדר באוכל שמתאים לזרים עם רמת ניקיון טובה.

ארוחת צהריים כבר הייתה סיפור אחר. הייתי מזמין כל יום פיצה מאחת מהרשתות האמריקאיות ויושב לאכול אותה עם כל צוות המשרד. צוות המשרד היה מקבל משלוח של כלי מתכתי עם כמה קומות שמכיל תבשיל עדשים – דאל וגם צ'פאטי (סוג של לחם שטוח הודי) או נאן. הייתי יושב איתם במשרד ומשתגע מהריחות של הדאל אבל מפחד לטעום. לאחר שבועיים של אכילת פיצה הבנתי שזה לא עסק וביקשתי שיזמינו לי גם ארוחה כזו. הארוחה הייתה מדהימה וכמובן שהצטערתי שלא הזמנתי כל פעם סוג כזה של ארוחה.

מאז אני רוצה לשחזר את הדאל שאכלתי בדלהי אבל לא יצא לי. רק לאחרונה התחלתי להתעמק בתבשיל זה והתברר לי שאם לא ממש מדייקים בכל התבלינים אז זהו סוג של תבשיל עדשים שאפשר להכין בכל בית.

אני אוהב להכין לילדי מדי פעם ארוחת צהריים כזו של דאל על אורז ומעל הכל כף של יוגורט קר – זוהי ארוחה מהממת, בריאה, זמינה ומהירה להכנה.

בא לכם להכין דאל כזה בלי הרבה סיבוכים? אז יאללה, בואו נתחיל!

מה דרוש לנו בשביל סיר יפה של דאל שיספיק לארוחת צהריים למשפחה של 4-5 נפשות?

  • 2 כוסות עדשים כתומות
  • 5 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול
  • 5 שיני שום
  • 2 עגבניות
  • חצי פלפל ירוק חריף
  • כפית וחצי זרעי כמון
  • כפית וחצי זרעי חרדל שחור
  • כפית כורכום
  • כפית מלח או לפי הטעם
  • 8-9 כוסות מים
רשימת החומרים: עדשים כתומות, שמן זית, בצל, שיני שום, עגבניות, פלפל ירוק חריף, זרעי כמון, זרעי חרדל שחור, כורכום ומלח

שנתחיל? 20 דקות עבודה ועוד פחות משעה בישול ויש לנו ארוחת צהריים. לא לשכוח להכין אורז לבן ללוות את הדאל.

  • שוטפים את העדשים ומסננים אותן. בוררים את העדשים אם יש בהן אבנים.
העדשים שטופות ומסונננות.
  • קולפים את הבצל וקוצצים אותו לקוביות בינוניות (של חצי סנטימטר בערך).
  • קולפים את שיני השום וקוצצים אותן לחתיכות בינוניות.
  • קוצצים את העגבניות לקוביות בינוניות.
  • פורסים את מחצית הפלפל החריף.
הבצל, השום, העגבניות והפלפל החריף מוכנים…
  • מחממים את שמן הזית בסיר גדול יחסית ומטגנים בו את הבצל והפלפל החריף על אש בינונית.
מתחילים לטגן את הבצל והפלפל החריף…
  • לאחר 4-5 דקות הבצל מתחיל להיות שקוף ולהתרכך ואז מוסיפים את השום.
הבצל התחיל להיות שקוף ולהתרכך ואז הוספנו את השום…
  • לאחר כ-2-3 דקות נוספות מתחילים להריח את השום ואז מוסיפים את העגבניות…
מוסיפים את העגבניות…
  • לאחר 2-3 דקות נוספות מוסיפים את העדשים, 8 כוסות מים וכורכום.
העגבניות התרככו יחד עם הבצל, הפלפל החריף והשום וזה הרגע לההוסיף את העדשים, המים והכורכום…
מוסיפים את העדשים…
ואת המים והכורכום…
  • מביאים את התבשיל לרתיחה.
  • בינתיים במחבת יבשה שמים את החרדל השחור ומדליקים אש בינונית. כאשר זרעי החרדל מתחילים להתפצפץ מוסיפים את זרעי הכמון. קולים אותם כמה שניות.
זרעי החרדל והכמון במחבת יבשה…
  • מוסיפים את הזרעים לסיר העדשים.
הזרעים הוספו לסיר העדשים…
  • כאשר סיר העדשים הגיע לרתיחה מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-45-50 דקות. מערבבים מדי פעם.
הדאל רתח…עכשיו נכסה וננמיך את האש…
  • לאחר כ-45-50 דקות מוסיפים את המלח, טועמים את התבשיל ומתקנים תיבול. בודקים גם שהעדשים רכות. אם לא אז ממשיכים לבשל עוד כמה דקות, בודקים שוב שהן רכות וכאשר הן רכות מכבים את האש.
  • זהו, התבשיל מוכן. כיף לאכול אותו על אורז לבן ולשים כף יוגורט קר מעל.
התבשיל מוכן…איזה צבעים ואיזה ריח בבית…
מגיש על אורז עם כף יוגורט קר מעל…ואפשר כמה זרעי כמון שקליתי לרגע…
טעים!…
איזה יופי של מנה!…
ביס של נחמה…

והמתכון בקצרה: דאל זה קל!

  • שוטפים את העדשים ומסננים אותן. בוררים את העדשים אם יש בהן אבנים.
  • קולפים את הבצל וקוצצים אותו לקוביות בינוניות (של חצי סנטימטר בערך).
  • קולפים את שיני השום וקוצצים אותן לחתיכות בינוניות.
  • קוצצים את העגבניות לקוביות בינוניות.
  • פורסים את מחצית הפלפל החריף.
  • מחממים את שמן הזית בסיר גדול יחסית ומטגנים בו את הבצל והפלפל החריף על אש בינונית.
  • לאחר 4-5 דקות הבצל מתחיל להיות שקוף ולהתרכך ואז מוסיפים את השום.
  • לאחר כ-2-3 דקות נוספות מתחילים להריח את השום ואז מוסיפים את העגבניות…
  • לאחר 2-3 דקות נוספות מוסיפים את העדשים, 8 כוסות מים וכורכום.
  • מביאים את התבשיל לרתיחה.
  • בינתיים במחבת יבשה שמים את החרדל השחור ומדליקים אש בינונית. כאשר זרעי החרדל מתחילים להתפצפץ מוסיפים את זרעי הכמון. קולים אותם כמה שניות.
  • מוסיפים את הזרעים לסיר העדשים.
  • כאשר סיר העדשים הגיע לרתיחה מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-45-50 דקות. מערבבים מדי פעם.
  • לאחר כ-45-50 דקות מוסיפים את המלח, טועמים את התבשיל ומתקנים תיבול. בודקים גם שהעדשים רכות. אם לא אז ממשיכים לבשל עוד כמה דקות, בודקים שוב שהן רכות וכאשר הן רכות מכבים את האש.
  • זהו, התבשיל מוכן. כיף לאכול אותו על אורז לבן ולשים כף יוגורט קר מעל.

אהבתם את תבשיל הדאל? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או סלק צלוי בהגשה אלגנטית?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

2 תגובות בנושא “דאל זה קל!

השאר תגובה