חורף זה הזמן להכין לימון כבוש

שנים רבות היה לי עץ לימון בגינה. זה ממש שימושי. בא לי לימון לסלט? – יוצא לגינה וקוטף לימון טרי טרי מהעץ. בא לי טחינה עם לימון? – אין בעייה, קוטף לימון מהעץ. לא הייתי קונה לימון ברוב ימות השנה – העץ היה נותן לי את כל תצרוכת הלימון הנחוצה.

ואז באיזשהו שלב קרה משהו לעץ ולא היו לי יותר לימונים. התחלתי לקנות לימון בקנייה השבועית אצל הירקן שלי. פעם בשבוע קונה כמה לימונים יחד עם הירקות האחרים.

למרות שהיה לי עץ לימון מניב יפה מעולם לא התחברתי ללימון כבוש. לימון כבוש זה משהו שאופייני למטבחים מסויימים (כך לפחות חשבתי) ולא למטבח שלי.

יום אחד הייתי בארוחה במסעדה כלשהי והגישו לי מנה עם לימון כבוש. התענגתי על פרוסת הלימון ואכלתי אותה כמו שהיא כולל הקליפה. פתאום הבנתי שזה מרכיב מדהים שיכול להוסיף עושר למנות שונות. התחלתי לפזר לימון כבוש על מנת חציל קלוי עם טחינה, להכין ממנו ממרח לכריכים ולתבל איתו זיתים.

פתאום הבנתי שאני צריך שיהיה לי תמיד לימון כבוש במקרר. באחד מסיורי בשווקים קניתי לי לימון כבוש ושמתי במקרר לכל שימוש שארצה.

בחנוכה האחרון הכנתי ארוחת פריקסה ואיתה הגשתי בין היתר ממרח לימון כבוש שעשיתי בצורה הכי פשוטה מלימון כבוש שנטחן בבלנדר עם מעט שמן זית. מכל מה שהכנתי באותה ארוחה אנשים זכרו לי את הפריקסה עצמו ואת ממרח הלימון הכבוש.

לפני זמן לא רב הגעתי לירקן שלי. זה בעצם לא ירקן אלא חקלאי שמשווק ירקות ( האיכר זנזורי ) ושם ראיתי את הלימונים הללו:

לימונים ישר מהעץ…ממש קראו לי להכין מהם לימון כבוש…

הבנתי שהלימונים קוראים לי להכין מהם לימון כבוש שתהיה לי אספקה לכל השנה. מה שטוב בלימונים מהעץ הוא שהם ללא ציפוי חיצוני כלשהו (ציפוי שנותן להם חיי מדף ארוכים) אלא פשוט לימונים שנקטפו כמו שהם וקליפתם אינה מכילה כל חומר זר.

כמובן שקניתי כמה קילוגרמים של לימון כזה ולמחרת הכנתי לי לימון כבוש שיהיה לי לתקופה ארוכה.

למעשה זה מאוד פשוט להכין לימון כבוש. 10-20 דקות עבודה ואז רק לחכות שבוע שבועיים וזה מוכן. לאחר מכן אפשר להשאיר את צנצנת הלימון מחוץ למקרר או במקרר – לפי איך שתרצו ונוח לכם.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו צנצנת גדולה של לימון כבוש?

  • 10 לימונים – עדיף כאלו שנקטפו ישר מהעץ
  • כוס מלאה של מלח גס
  • כף פפריקה מתוקה או חריפה – לפי העדפה אישית
  • שמן זית או שמן צמחי לכיסוי
רשימת החומרים: לימונים, מלח, פפריקה (מתוקה או חריפה) ושמן…

מעבר לכך דרושה לנו צנצנת – אני קונה צנצנות באיקאה – הן עמידות ולא יקרות אך אפשר כל צנצנת זכוכית אחרת שאפשר לאטום.

שנתחיל? ההכנה היא קלה ומהירה.

  • נתחיל בהכנת הצנצנת (או הצנצנות) – נשטוף היטב את הצנצנות, נניח אותן על משטח עץ ונמזוג לתוכן מים רותחים. נחכה 10 דקות ונשפוך את המים. תהליך זה יעקר את הצנצנות ויאפשר שימור של הלימון בחוץ תקופה ארוכה. לעיתים קורה שצנצנת ששפכנו לתוכה מים רותחים יכולה להסדק. בכדי למנוע תופעה זו אני שם את הצנצנות על משטח עץ לפני שפיכת המים לתוכן. לא יודע להסביר למה אבל עבורי זה עובד. לאחר ששפכנו את המים הרותחים אסור לגעת בתוך הצנצנות. מגע של אצבעות חשופות בתוך הצנצנת יכול לגרום לעובש בשלב מאוחר יותר ולכן יש להמנע מכך. באותה צורה נעקר גם את פקקי הצנצנות והגומיות (אם יש).
מעקרים את הצנצנות עם מים רותחים כאשר הצנצנות מונחות על משטח עץ…
כמובן שמעקרים באותה צורה גם את פקקי הצנצנות והגומיות (אם יש כאלו)…
  • נכין את הלימונים: אם הלימונים הם כאלו שנקטפו ישר מהעץ יש לשטוף אותם במים ולייבש ככל האפשר. אם אלו לימונים שנרכשו בחנות יש סיכוי שיש עליהם ציפוי של שעווה כלשהי שמונע את קילקולם ומעניק להם חיי מדף ארוכים. מה שצריך לעשות זה פשוט לקרצף מעט את קליפת הלימון להסרת השיכבה הדקיקה הזו עד כמה שניתן, לשטוף ולייבש.
  • נפטר מקצוות הלימונים ונפרוס אותם דק ככל האפשר.
מתחילים לפרוס את הלימונים…
פורסים את הלימונים דק ככל האפשר…
  • נסיר את גרעיני הלימון מכל פרוסה עד כמה שניתן.
מסירים את גרעיני הלימון מפרוסות הלימון…
  • בקערה נערבב היטב את המלח והפפריקה.
מערבבים בקערה את המלח והפפריקה…
  • ניקח כל פרוסת לימון, נטבול בצידה האחד במלח המתובל ונניח בתוך הצנצנת. יש להמנע ככל האפשר ממגע אצבעות בתוך הצנצנת.
טובלים את פרוסות הלימון בתערובת המלח…
ככה נראית פרוסת לימון טבולה…
תיכף נזרוק את פרוסת הלימון הזו לתוך הצנצנת…
הצנצנת ארוכה ולכן אני פשוט זורק לתוכה את פרוסת הלימון…אסור לגעת עם האצבעות בתוך הצנצנת…
טובלים פרוסות לימון וממלאים בהן את הצנצנת…
מתחילים למלא את הצנצנת…
  • נמלא את הצנצנת כמעט עד סופה (או עד גובה שנרצה).
ממלאים את הצנצנת כמעט עד סופה…
הנה כך…
  • מכאן יש שתי אפשרויות: אני דוחס טיפה את פרוסות הלימון בתוך הצנצנת – זה משחרר מהן מיץ וגורם לכל פרוסות הלימון להיות שרויות במיץ. לחילופין אפשר פשוט לסחוט כמה לימונים ולמלא במיץ שלהם אל הצנצנת כך שכל פרוסות הלימון יהיו שרויות במיץ.
מיץ הלימון מגיע עד כמחצית מגובה הצנצנת…דחיסה קלה וגובה המיץ יעלה עד לגובה פרוסות הלימון…
אני דוחס מעט את הלימון בתוך הצנצנת – לא לעשות את זה עם האצבעות!!!
כאן צריך עוד קצת מיץ לימון בכדי שכל פרוסות הלימון יהיו שרויות בנוזל…
  • נמזוג שכבה של כחצי סנטימטר שמן על פני מיץ הלימון ונסגור את פקק הצנצנת.
מוזגים את השמן מעל הלימונים…
  • זהו סיימנו את ההכנה הראשונית!
  • למחרת בודקים האם כמות מיץ הלימון מספיקה – במידה ולא מוסיפים עוד קצת מיץ לימון. אל דאגה – השמן יצוף לאחר הוספת מיץ הלימון וישאר תמיד למעלה.
השמן צף תמיד למעלה…
  • מדי כמה ימים נבדוק האם כל פרוסות הלימון שקועות במיץ הלימון ולא מזדקרות להן מעל הנוזל אם צריך נוסיף מעט מיץ לימון.
  • לאחר כשבוע ואפילו פחות אפשר לאכול את הלימון – זה מעדן!
צנצנות של לימון כבוש עומדות אצלי דרך קבע על השיש במטבח…
כל כך שימושי…

אהבתם את הלימון הכבוש? אולי תרצו גם להכין צ'ימיצ'ורי או פסטו משגע?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

6 תגובות בנושא “חורף זה הזמן להכין לימון כבוש

  1. ההסבר מפורט וברור והתמונות מדהימות וממחישות את תהליך ההכנה, כל הכבוד. אכין לימונים כבושים. 👏

השאר תגובה