מטבוחה להמונים

לפני שנים, כשהייתי שומע את המילה "מטבוחה", הייתי מקבל ויברציות. זה היה נשמע לי משהו מעולמות אחרים, משהו שדורש מאמא מרוקאית מומחית בשביל שזה יצא טוב ומיוחד. פחדתי להתעסק עם מטבוחה והאמת היא שגם לא בדיוק ידעתי מה הטעם של זה.

ואז, לפני אולי 10 שנים יצא לי ללכת לארוחת בוקר בקופי בר ביום שישי. הזמנתי שם את אחת מארוחות הבוקר וקיבלתי גם צלוחית של מטבוחה לשולחן. זו הייתה מטבוחה מטורפת. עד היום אני זוכר את הטעם שלה. מצד אחד מאוד רציתי להכין משהו כזה בבית אבל מצד שני המשכתי לחשוש שזה לא משהו שאוכל להכין ברמה מספיק טובה.

ואז במקרה סיפרה לי חברה טובה על המטבוחה שדודה שלה מכינה והוסיפה שזה לא ממש קשה וכל אחד יכול להכין. הסתקרנתי וחשבתי על זה רבות. הגיע קיץ, מחירי העגבניות היו בשפל, המתכון של אותה דודה של החברה היה בידי והחלטתי שזהו, הגיע הרגע להכין מטבוחה בלי לפחד.

נכנסתי למטבח, הכנתי את המטבוחה ומאז אני חובב מושבע של הכנת מטבוחה. לא צריך ידע ולא צריך מומחיוות. צריך רצון וזהו. לא מדובר על המון עבודה אבל יש פה כמה שעות של בישול שבהן נחכה בסבלנות עם חלה בשביל שלב הטעימות… 🙂 .

אני מעדיף לעשות הרבה מטבוחה (כי בכל מקרה זה כמה שעות על האש) ואז להקפיא. המטבוחה שורדת הקפאה בצורה יפה וכך יש לי מטבוחה בכל רגע שארצה.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שתיתן לנו כמות יפה של מטבוחה שנוכל לשים במקרר, להקפיא וגם לחלק ליקירינו?

  • 5-10 קילו של עגבניות אדומות ובשרניות – אפשר עגבניות בשלות ורכות מאוד שלעיתים ניתן לקנות בזול בזול
  • 8 פלפלים אדומים
  • 2-3 פלפלים חריפים
  • 20-30 שיני שום
  • כחצי כוס שמן צמחי כלשהו – אני משתמש בקנולה אך אפשר שמן תירס
  • מלח לפי הטעם
  • כפית פלפל שחור טחון
  • מעט סוכר
  • כף או שתיים של פפריקה מתוקה או חריפה
רשימת החומרים: עגבניות (הרבה!), פלפלים אדומים, פלפלים חריפים, שום, שמן, מלח, פלפל, פפריקה וסוכר

אני בהחלט ממליץ להכין כמות גדולה ולהקפיא או לחלק.

שנתחיל? זה באמת אחד המתכונים הטעימים!

  • ראשית כל יש לקלוף את העגבניות. הכי פשוט לסמן על העגבניות X עם סכין, לחלוט אותן (כלומר לטבול לדקה או פחות במים רותחים) ואז לשים במים קרים והן ממש מתקלפות מעצמן.
מסמן X עם סכין על העגבניה…
חולט כמה שניות ועד דקה במים רותחים…
הנה ככה…
שוטף במים קרים או שם את העגבניות החלוטות בקערה עם מים קרים ואז הקליפה ממש נושרת מעצמה…
בעזרת הידיים מסיר את הקליפה ללא קושי…
הנה כך…
וקיבלנו ערימה של עגבניות קלופות…
המון קליפות שאין מה לעשות איתן…
  • נקצוץ את העגבניות הקלופות בצורה גסה.
קוצץ את העגבניות הקלופות…
המון נוזלים יחד עם העגבניות הקצוצות…
  • נקלה את הפלפלים המתוקים והחריפים על להבת גז פתוחה עד שקליפתם תשחיר מכל הצדדים. נסובב מדי פעם להשחמה אחידה.
קולים את הפלפלים על להבת גז…מסובבים עם מלקחיים…
קולה גם את הפלפל הזה…
וגם את הפלפלים החריפים…
זה מה שאמורים לקבל אחרי כמה דקות קלייה…פלפל שחור מכל הכוונים…
  • את הפלפלים הקלויים נסגור בסיר עם מכסה או בשקית ניילון או בין שתי קערות כך שהאדים לא יברחו.
נשים את הפלפלים הקלויים בין שתי קערות שיתאדו להם וכך קליפתם תשתחרר בקלות…
לאחר כמה דקות שהפלפלים הקלויים היו סגורים האדים ממש נקווים למים על דפנות הכלי…זה הזמן לקלוף אותם…
כל הכלי רטוב מהאדים…
  • נחצה את הפלפלים, נסיר את הגבעול, הגרעיים והסחוסים (אם יש כאלו) ואז בעזרת האצבעות נסיר את הקליפה המפוייחת.
חוצים את הפלפלים…
מסירים את הגרעינים והסחוסים הלבנים…
ונותר לנו רק להסיר את הקליפה…
ממש בשניות הקליפה יורדת בעזרת העצבעות…
אותו תהליך נעשה עם הפלפלים החריפים…
מסיר את הקליפה עם האצבעות…מאוד קל…
  • נקצוץ את הפלפלים לחתיכות.
קוצצים את הפלפלים…
וזה מה שנקבל…
  • נקצוץ את שיני השום.
שיני השום קצוצות…
  • הכל מוכן לתחילת הבישול.
הכל מוכן לנו לבישול: עגבניות, פלפלים, שום וכל התבלינים…
  • על להבת גז בינונית נשים סיר שיכול להכיל את כל חומרי המטבוחה. נשים בסיר את השמן ונחמם אותו.
  • כאשר השמן חם נוסיף את השום לכמה שניות. יש להזהר שהשום לא ישרף!
מוסיפים את השום לשמן…
עד שמתחיל לבעבע…ממש כמה שניות…שלא ישרף או ישחים חלילה…
  • נוסיף את הפלפלים הקלויים ונערבב היטב.
מוסיפים את הפלפלים הקלויים (מתוקים וחריפים) ומערבבים…
  • לאחר דקה או שתיים של טיגון נוסיף את העגבניות וכל המיצים שלהן.
מוסיפים את העגבניות ומערבבים…
  • בשלב זה אין צורך להוסיף תבלינים. נביא את התערובת לרתיחה וננמיך להבה. ככה זה יתבשל במשך כמה שעות. מדי פעם יש לערבב למניעת חריכת הירקות שבתחתית הסיר. לאט לאט הנוזלים יתאדו וישארו רק השמן והירקות.
המטבוחה באמצע הדרך…עדיין רואים מים בקצוות הסיר…
  • כאשר נראה שהמטבוחה מוכנה, כלומר אין שכבה של מים על פניה אז נתחיל לתבל: על כמות כזו מוסיפים כפית פלפל חריף, כפית וחצי או יותר של מלח (לפי הטעם), אם המטבוחה חמוצה מדי (כתוצאה מעגבניות חמוצות) נוסיף טיפה סוכר ולבסוף נוסיף כף או שתיים של פפריקה. נטעם ונתקן תיבול.
  • ניתן לתבשיל עם התבלינים להתבשל כמה דקות נוספות ונכבה את האש.
  • זהו! המטבוחה מוכנה. נחכה לקירור ונחלק למנות. אני מחלק ושם בקופסאות עגולות או צנצנות כלשהן ואז למקרר, לחלוקה לחברים ומה שנשאר מקפיא.
המטבוחה מוכנה…כל המים התאדו…
זה טעים כמו שזה נראה…
מחלק לקופסאות…
הרבה קופסאות…

אהבתם את המטבוחה? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

5 תגובות בנושא “מטבוחה להמונים

  1. המטבוחה הכי טעימה שיצא לי להכין!
    היי סקפטי בהתחלה אבל זה פשוט מתכון מנצח!
    תודה!!!

  2. מושף! את מי יותר מתאים לשאול –
    אני עכשיו מארגנת סיר של המטבוחה שלך, עם כוונה להקפיא אותה במנות. יש לי אורחים לשבת הקרובה ובן שלושה חודשים בקפיצת גדילה שרוצה לינוק כל 16 דקות. בערך. אתה יודע על עוד סלטים מבושלים שעוברים הקפאה סבבה, שאני אוכל לעשות עוד קצת הכנות לשבת היום-מחר? (אני מבינה שטרי הכי טעים אבל אני סתם מארחת ביתית, אני לא מחפשת סטנדרט של מסעדת שף. מקובל עליי משהו לא מושלם, שיספק מארחת שעוד מסוגלת לעמוד בכניסת שבת. 🙂 אז סלט ביצים אני לא אקפיא, איכסה, אבל בטח יש משהו שכן אפשר?)
    תודה!

    1. היי מרב,
      שאלה טובה!
      אז כמובן מטבוחה, פלפלצומה וסחוג אם זה דברים שאת עושה אפשר להקפיא.
      סלט ירקות טוב כזה את לא יכולה להקפיא אבל בהחלט שאת יכולה להכין רוטב מתאים כמה ימים מראש ולשים במקרר. גם קרוטונים יכולים להתאים להכנה יום-יומיים מראש ולהישמר במיכל סגור.
      אנסה לחשוב על עוד כוונים ואגיד לך.
      כרגע זה מה שעולה לי.

השאר תגובה