חלות קטנות סטייל ויז'ניץ

אפשר, בטח אפשר אני אומר לו. והוא משיב לי מה פתאום זה לא חוקי בכלל. יושב עם חבר וככה ומתווכחים שעה האם מותר ואפשר ורצוי לאכול חלות בימי חול ראשון עד רביעי. ביום חמישי זה בטוח מותר, שישי אין ספק ושבת גם כן אבל ראשון עד רביעי? – מיותר לציין שלהכריע בסוגיה הזו אי אפשר…

אבל בעצם למה לא לאכול חלה באמצע השבוע? מה זו חלה? סך הכל מדובר על לחם מתוק, קלוע שמסמל את בואה של השבת אז למה לא לתת תחושה חגיגית כזו לכל יום בשבוע? אני בעד!!!

יש חלה רגילה ויש חלה מתוקה ויש עגולה אבל אני אישית אוהב הכי הכי חלת פרג. משום מה לא מוצא חלות פרג בזמן האחרון. אם לא חלת פרג אז העדפה שנייה שלי זו חלה מתוקה ושחומה.

ויז'ניץ בבני ברק עושים חלות מהממות. חיפשתי ומצאתי מתכון שהם פרסמו, עשיתי עליו מספר ניסויים ושינויים והגעתי למתכון חלה מאוד מדוייק.

אינני מתיימר לומר שזה המתכון הכי טוב לחלה. הרבה אנשים אופים חלות ביום שישי במשך חיים שלמים והם שיכללו את המתכון שלהם לכדי שלמות. שלמות שהיא הכי טובה עבורם. אני חושב שזה מקסים שאנשים עוצרים הכל ואופים חלה לשבת שלהם. אני אתן פה מתכון שהוא טעים ומתוק ומדוייק עבורי. ממליץ לנסות אותו גם אם יש לכם מתכון שטוב עבורכם. אני מאמין שלא תתאכזבו ותאמצו אותו.

כאן עשיתי לחמניות חלה קטנות. הכי כייף להניח כאלו לחמניות-חלות בצלחת קטנה ליד כל אורח שיושב לשולחן השבת. האורח לוקח את הלחמניה, בוצע אותה וטובל בחריימה חריף או ברוטב של משהו שנשאר בתחתית של צלחת. אושר!

בימי חול אפשר גם לעשות עם לחמניות-חלות כאלו טוסט מהמם או סנדוויץ עמוס שכבות.

המתכון הזה דורש מיקסר אך מלבד זאת הוא פשוט מאוד. כל החומרים במיקסר, ערבול מספר דקות ואז התפחות, עיצוב ולתנור.

שנתחיל? המתכון כאן יתן לנו 15-20 חלות קטנות אישיות או יותר מזה גדולות – כמובן שמספר החלות תלוי בגודל החלות שתרצו.

לפני שנתחיל כמה מילים על שמרים ותפיחה בכלל:

אני משתמש בקוביית שמרים של שמרית ולעיתים בשמרים יבשים. שימו לב לתוקף הקובייה אם אתם משתמשים בה. אם אתם משתמשים בשמרים יבשים אז שימו לב שהחוזק שלהם יורד ככל שעובר הזמן מרגע פתיחת אריזת הוואקום של השמרים האלו אז את אתם מרגישים שדברים שהייתם אופים בעבר עם שמרים יבשים פתאום לא תופחים אז יכול להיות שהשמרים נחלשו וכדאי לקנות אריזה חדשה. בכל מקרה אני מעדיף להשתמש בקובייה של שמרית כי היא נותנת תוצאות בטוחות ותפיחה מצויינת.

בקשר לזמנים במתכון:

תפיחה של בצק שמרים מושפעת מטמפרטורת החדר (המטבח), מטמפרטורת המים ומטמפרטורת הקמח ולכן אם אתם רואים שהבצק לא תפח מספיק למרות שחיכיתם בדיוק את הזמנים כפי שרשמתי אז בבקשה תנו עוד קצת זמן לבצק. הזמנים פה הם קו מנחה אבל בסביבות שונות זמני התפיחה יכולים להשתנות לכאן או לכאן.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו:

  • 1 קילוגרם קמח
  • 500 גרם מים או 2 כוסות ועוד קצת (כוסות של 240 מ"ל)
  • 130 גרם סוכר או 2/3 כוס
  • 17 גרם מלח או בערך כף
  • 25 גרם שמרים טריים (קובייה של שמרית) או כף שמרים יבשים
  • 30 גרם שמן קנולה או 2-3 כפות
  • ביצה למריחה
  • שומשום לזרייה לפי הצורך
רשימת חומרים לא ארוכה: קמח, מים, סוכר, מלח, שמרים, שמן ולזרייה נשתמש גם בביצה ובשומשום

שנתחיל? לא מסובך בכלל. מדובר על שעתיים שלוש ויש לנו חלה.

  • מכניסים את המים, הקמח, המלח, השמרים, הסוכר ושמן הקנולה לקערת המערבל.
כל חומרי הבצק בקערה, וו העירבול כבר מוכן…
  • בעזרת וו לישה נתחיל לערבב את כל החומרים. 4 דקות במהירות איטית ועוד 6 דקות במהירות בינונית-גבוהה.
  • הבצק אמור להתנתק מהדפנות ולהיות נעים למגע.
הבצק בסיום הלישה (כידררתי אותו קצת אבל זה לא חובה) – אפשר לראות שהוא רך ונעים…
  • נשאיר את הבצק בקערת העירבוב ונכסה אותו למניעת ייבוש.
הבצק מכוסה בזמן התפיחה…
  • לאחר כחצי שעה נבדוק שהבצק תפח. אם לא מרגיש לנו תפוח אז נכסה שוב ונמשיך בתפיחה נוספת של עוד כחצי שעה.
  • עכשיו נפיל את הבצק בעזרת הידיים ונכסה שוב להמשך תפיחה.
מפילים את הבצק בעזרת תפיחות עליו…
  • נחכה כחצי שעה ונפיל שוב את הבצק שתפח בינתיים.
  • שוב נכסה את הבצק וניתן לו תפיחה נוספת.
  • נדליק תנור על 180 מעלות.
  • לאחר כחצי שעה של תפיחה נקמח מעט את משטח העבודה ונעביר אליו את הבצק.
הבצק אמור להראות כך בסיום התפיחה…
  • הבצק לא אמור להיות דביק מדי ויש להמנע מהוספת קמח מיותר!
  • עכשיו עלינו להחליט איזה גודל של חלות נרצה – אם יש לנו משקל זה הולך ככה: לחלות אישיות נעשה צמות מכדורים של 30 גרם, לחלה בינונית נעשה צמות מכדורים של 60-90 גרם. לחלות גדולות נעשה צמות מכדורים של 100 ויותר גרם. זה משקל של כל אחת מרצועות הצמה ומדובר פה על צמות של 3 רצועות.
  • אם יש משקל נחתוך לפי המשקל שציינתי ונכדרר לכדורים את החתיכות. אם אין משקל נחתוך לכדורים לפי העין – זה יצא מצוין באותה מידה! כדורים של 30 גרם זה בגודל של כדור פינג-פונג.
כאן חתכתי את הבצק לפסים ואז לכדורים – סתם עניין של נוחות, כל אחד יכול לקרוץ את הכדורים בכל שיטה אחרת…
ייצרתי כדורים קטנים – לא חייבים להיות יפים ומדוגמים
הכדורים מקרוב…
  • לאחר שיצרנו כדורים נכסה אותם במגבת למנוחה של כמה דקות.
  • עכשיו מכל כדור נעשה גליל בעזרת כפות הידיים ונאריך לאורך של 30 סנטימטר. בשלב כלשהו הבצק מתנגד וזה הרגע להפסיק להלחם בו, להניח אותו בצד ולהמשיך עם כדורים אחרים. אחרי כמה דקות הבצק משתחרר ואפשר להמשיך עם אותו כדור שעזבנו ולהאריך אותו.
ייצרנו רצועות בצק, בשלב כלשהו הם התנגדו למתיחה…
  • כאשר סיימנו להאריך את רצועות הבצק נתחיל לעצב צמות של 3 רצועות. בדיוק כמו שעושים צמה לילדה. את הקצוות מהדקים שלא יפתחו.
מתחילים לעשות צמה…
מסיימים לעשות צמה ומהדקים את הקצוות…
  • מניחים את הצמות המעוצבות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים למניעת התייבשות. מניחים לתפיחה של כחצי שעה.
החלות הקטנות מוכנות לתפיחה אחרונה…
  • לאחר כחצי שעה מורחים את החלות בביצה טרופה.
ביצה טרופה…
מורחים את החלות בביצה טרופה…
  • נותנים לחלות המרוחות מנוחה נוספת של 10 דקות ומורחים עוד פעם בביצה. המריחה הכפולה בביצה תיתן לנו מעטה שחום ומבריק על החלות.
  • נזרה שומשום על החלות וזהו אנחנו מוכנים לאפייה.
זורים שומשום והחלות מוכנות לאפייה…
  • נכניס את החלות לאפייה של 20-30 דקות. לא להתפתות להוציא את החלות מהתנור אם הן לא שחומות מספיק ומצד שני נזהרים שלו יישרפו להן.
חלה שחומה יצא מהתנור…
  • מוציאים את התבנית מהתנור ונזהרים לא לתת ביס כי זה חם, חם אפילו מאוד ואי אפשר להתאפק מהריח והמראה (אומר מנסיון 🙂 )
מגישים את החלות…
יפות וטעימות…

זהו, סיימנו, לא ממש קשה ובטח שזה טעייייםםם.

אהבתם את החלות? אולי תרצו תפוח אדמה אפוי ליד או גזר אפוי בתבלינים?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

22 תגובות בנושא “חלות קטנות סטייל ויז'ניץ

  1. רוצה לפרגן לך על ההסבר המפורט והברור למתכון, פעם ראשונה מתעסק עם אפיה ובזכותך זה היה קל מאד
    ניסיתי את המתכון בדיוק לפי ההוראות שלך ויצאו לחמניות הכי טעימות שאכלתי אי פעם

  2. היי, אם רוצים להכין את הבצק בבוקר אבל את החלה עצמה רק בצהריים.. איך לשמור את הבצק?

  3. היי מושף, רוצה לנסות וזו פעם ראשונה
    האם אפשר להוסיף משפר אפייה?
    תודה רבה, נעמה

  4. היי קודם כל חליות הויזניץ שלך נראות אש!
    1. האם אתה אופה אותן בטורבו? או חום עליון תחתון ועל כמה מעלות?
    2. האם הביתה המוברשת פעמיים על החליות לפני האפיה היא אך ורק ביצה או שאתה מוסיף משהו על מנת שייתן צבע לחליות?
    3. האם כדאי להכין את הבצק לילה מראש ואז להמשיך בבוקר התפחה שניה וקליעה?או שעדיף שלא.
    אם כן אשמח לדעת כמה זמן לחכות מרגע שמוציאה מהמקרר לשלב העיצוב?
    תודה רבה רבה!!

    1. היי הדס, ראשית תודה לך!
      אני אופה את החלות ללא טורבו על 180 מעלות.
      אני מורח את החלות פעמיים בביצה ושם שומשום. שום דבר מעבר לזה. הצבע הוא תוצאה של המריחה הכפולה וגם להשאיר את החלות מספיק זמן בתנור.
      אפשר להכין את הבצק מראש ולשים במקרר ללילה כאשר קערת הבצק מכוסה ניילון נצמד ולא מגבת או משהו דומה. במקרה כזה יש להפחית את כמות השמרים בבצק ל-5 גרם שמרים טריים או 2 גרם שמרים יבשים. מציע להתחיל עם המתכון כמו שהוא ואחרי שתראי את התוצאה לנסות גם עם לילה במקרר.
      אם שמת את הבצק במקרר ללילה אפשר להוציא אותו ולעצב ישר את החלות רק שימי לב שזמן התפיחה יהיה ארוך יותר.
      בהצלחה!!!

השאר תגובה