פטטיקס יווני במחבת

סבי וסבתי עליהם השלום עלו לארץ מסלוניקי. יחד איתם הביאו את מטעמי המטבח היווני. בתור ילד לא ממש ידעתי להעריך את זה וגם לא התחברתי לכל המאכלים. אני זוכר ארוחות שבת בצהריים בביתם שבמרכז תל אביב. רחוב סואן שהיה משתתק לכבודה של השבת. קומה גבוהה שמוסיפה לשקט, גדולי הזמר היווני מתנגנים להם בפטיפון ובריזה מלטפת. היינו מחכים לאוכל ונהנים. אז היה מוגש לשולחן כבש , אפונה ותפוח אדמה שהיה נקרא פטטיקס בלשון היוונים (לדינו).

אלו היו רגעים של שקט ושלווה. היום בתור מבוגר אני נזכר ומעריך את הרגעים האלו אבל אז בתור ילד זה היה דבר של מה בכך. לא יכולתי להעריך את זה כי זה היה נראה לי הדבר הכי פשוט ורגיל אבל זה לא היה פשוט ובהחלט שלא רגיל.

מתוך כל המאכלים שהוגשו לשולחן אני זוכר דווקא את תפוח האדמה המהמם. הוא היה רך מאוד אך לא מתפורר, טעים מאוד אבל היו לו טעמים שקטים ולא צועקים. זה היה תפוח אדמה שבושל במחבת עם שמן זית וחמאה. היינו קוראים לזה "פטטיקס".

כאשר נופלת עלי המוזה אני לוקח מחבת הכי גדולה שיש לי בבית, פורס מספר תפוחי אדמה ומשחזר את המתכון לילדי. כאשר תפוחי האדמה מוכנים אנו מתיישבים לשולחן ומתחילים לאכול. מיד עם הביס הראשון אני נזכר באותם שבתות אצל סבי וסבתי ונאנח מעונג. אלו ימים שלא יחזרו לעולם אני חושב לעצמי ושוקע בהרהורים.

זהו באמת מתכון הכי פשוט שאפשר, מתכון ממש בסיסי אבל כל כך טעים שהוא נחטף ראשון מהשולחן.

בכדי להכין את המתכון לא צריך יותר מדי אך צריך מחבת גדולה (או שאפשר לעשות אותו בכמה מחבתות יחדיו) – כל יתר החומרים בסיסיים והתוצאה מפתיעה ביחס למינימום חומרים ומינימום עבודה.

אז מה נחוץ לנו בשביל ההפקה הזו?

הכמות כאן מספיקה ל-3-4 אנשים:

  • 4 תפוחי אדמה בינוניים
  • 2 כפות שמן זית
  • 50 גרם חמאה
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מחבת טפלון בקוטר 30 או 2 מחבתות טפלון קטנות יותר עם מכסה או לחילופין אפשר גם לכסות בנייר כסף או נייר אפייה חתוך לעיגול
רשימת החומרים קצרה: תפוחי אדמה, שמן זית, חמאה, מלח, פלפל

שנתחיל?

  • שוטפים את תפוחי האדמה וקולפים אותם.
הנה הם קלופים להם…
  • פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות של 6-7 מילימטר. לא ממש חייבים לדייק ואפשר גם פרוסות של 1 סנטימטר אבל שלא יהיו דקות מדי.
חיתוך לפרוסות – לא דקות מדי ולא עבות מדי
  • מחממים בלהבה בינונית את שמן הזית והחמאה במחבת.
חמאה ושמן במחבת גדול
  • כאשר כל החמאה נמסה ומבעבעת מפזרים בערך חצי כפית מלח על המחבת ומתחילים לסדר את כל פרוסות תפוחי האדמה בשכבה אחידה.
החמאה עם השמן מעלים בועות – זה הזמן להוסיף את תפוחי האדמה למחבת
  • משתדלים שכל פרוסות תפוחי האדמה ינוחו בשיכבה אחת על המחבת ולא יערמו אחת מעל השניה.
מסדרים את תפוחי האדמה בשכבה אחידה במחבת
  • ממליחים במעט מלח גם את החלק העליון של תפוחי האדמה ומכסים את המחבת. בעצם כיסוי המחבת יגרום לטיגון החלק התחתון של תפוחי האדמה ולאידוי החלק העליון.
  • מנמיכים את האש ומבשלים כ-10 דקות בערך.
  • לאחר כ-10 דקות פותחים את המכסה ומרימים פרוסת תפוח אדמה אחת. אם היא קיבלה צבע אז הופכים את כל הפרוסות. אם לא קיבלה צבע אז מחכים עוד כמה דקות, שוב בודקים והופכים.
מרימים ובודקים האם יש צבע בתחתית
  • עכשיו מכסים את המחבת וממשיכים לבשל עוד 10 דקות.
  • לאחר כ-10 דקות שוב בודקים אחת הפרוסות אם קיבלה צבע בתחתיתה. אם יש לפרוסה צבע אז נבדוק האם הפרוסות רכות. רוב הסיכויים שהן רכות אבל זה תלוי בעוצמת הלהבה. אם הפרוסות לא רכות אז נכסה ונבשל עוד כמה דקות.
תפוחי האדמה כמעט מוכנים…ילדים, תתכוננו…
  • עכשיו נבדוק תיבול ונתקן עם מלח ופלפל.
  • אפשר לשטוף קצת עלי פטרוזיליה ולזרות על המנה (ואפשר גם שלא).
שוטפים ומסננים פטרוזיליה לקישוט
  • זהו, סיימנו – נגיש לשולחן ונסתכל איך תוך שניות כל תפוחי האדמה נעלמים!
מנה מהחלומות…זה יגמר תוך שניות…
יאמי יאמי…
כל כך טעים…

ממליץ לכם לנסות – זה כל כך קל.

אולי יעניין אתכם גם תפוח אדמה אפוי או גזר אפוי כתוספת נוספת לארוחה?

או שאולי ירקות צלויים כמו כאן?

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

2 תגובות בנושא “פטטיקס יווני במחבת

  1. משה יקר,
    גם אני ישבתי סביב אותו שולחן בתל אביב, אכלתי פטטיקס וקודרריקו וקינחתי בקרפוז … אחכ עברנו לסלון ואכלנו שו בכמה צבעים, בזז, מרצפן ומרוצ'ינוס…
    אין ספק שגם את זה לא ידענו להעריך אז…
    מאז ההופעה ( המרשימה, יש לומר…) שלך במאסטר שף, אני עוקבת אחרי כל מה שאתה כותב ומפרסם , מתכונים ומה שבינהם…
    אין ספק שאתה מצליח לעורר ולשחזר זכרונות וטעמים…
    תודה על ההזדמנות והמתכונים,
    יולי ( יעלי), הבת של כוכבה ויוסי…

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.