לחמניות טונה מושלמות שנטרפות ברגע

אני אוהב מאוד ספרי בישול. ממש אוהב מאוד. בכל השפות. לפני 20-30 שנה ספרי בישול היו מקור למתכונים אבל בימינו כאשר אפשר למצוא כמעט כל מתכון באינטרנט אז התפקיד של ספרי הבישול הוא לתת השראה, לתת רצון לקום מהכורסא ולבשל משהו, לתת רצון לארח ולפתוח את ביתך לאחרים.

שמתי לב בזמן האחרון שלא משנה איזה ספר בישול אני פותח אני ישר הולך לפרק המאפים. זה כל כך מספק להכין מאפה שמרים, להריח אותו בעודו בתנור ואז להוציא אותו מהתנור ולנגוס בו. כל הבית מתמלא ריח והילדים אט אט מופעים להם במטבח ושואלים "מה אתה מכין אבא?" או "יש משהו לאכול?" זה כל כך מספק ומרגיע…

אני אוהב להכין מאפים מכל הסוגים אבל הכי אני אוהב להכין מאפים כאלו שנותנים פתרון לארוחה או לכריך עבור הילדים. בין אם זה בייגל שיכול להפוך לבייגל-טוסט או לחמניה מאורכת שיכולה להפוך לסנדוויץ חביתה או כל צורה אחרת של מאפה שפותר רגע של רעב.

הלחמניות כאן הן בעצם לחמניות רכות ומתמסרות אשר בתוכן סלט טונה פיקנטי שמזכיר חריימה במידה זו או אחרת. אלו לחמניות שמהוות ארוחה בפני עצמן, או כריך בפני עצמו. אין צורך להוסיף להן כלום. אתה נותן בהן ביס ובתוך המרקם האוורירי של הבצק והמתיקות הקלה שלו נמצא רוטב פיקנטי עשיר עם טונה. אני ממליץ לשים את הלחמניות במקפיא שאם לא כן הן יתחסלו מהר. פשוט כל מי שעובר ליד התבנית לוקח לחמניה ויורד עליה 🙂 .

למתכון שני מרכיבים, רוטב טונה פיקנטי שצריך להתקרר לפני שילובו בלחמניות ובצק הלחמניות. בסוף משלבים את שני המרכיבים ואופים. את הרוטב הזה פרסמתי בפוסט אחר בבלוג שלי ואני אחזור עליו כאן כחלק מתהליך ההכנה.

המתכון לא דורש מיקסר או ציוד מיוחד או ידע או חומרים שקשה להשיג. מתכון פשוט עם תוצאות מדהימות.

לפני שנתחיל כמה מילים על שמרים ותפיחה בכלל:

אני משתמש בקוביית שמרים של שמרית ולעיתים בשמרים יבשים. שימו לב לתוקף הקובייה אם אתם משתמשים בה. אם אתם משתמשים בשמרים יבשים אז שימו לב שהחוזק שלהם יורד ככל שעובר הזמן מרגע פתיחת אריזת הוואקום של השמרים האלו אז אם אתם מרגישים שדברים שהייתם אופים בעבר עם שמרים יבשים פתאום לא תופחים אז יכול להיות שהשמרים נחלשו וכדאי לקנות אריזה חדשה. בכל מקרה אני מעדיף להשתמש בקובייה של שמרית כי היא נותנת תוצאות בטוחות ותפיחה מצויינת.

בקשר לזמנים במתכון:

תפיחה של בצק שמרים מושפעת מטמפרטורת החדר (המטבח), מטמפרטורת המים ומטמפרטורת הקמח ולכן אם אתם רואים שהבצק לא תפח מספיק למרות שחיכיתם בדיוק את הזמנים כפי שרשמתי אז בבקשה תנו עוד קצת זמן לבצק. הזמנים פה הם קו מנחה אבל בסביבות שונות זמני התפיחה יכולים להשתנות לכאן או לכאן.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו? הכמויות פה ייתנו לנו כ-25 מאפים בגודל של לחמניית המבורגר:

ללחמניות:

  • 1 קילוגרם קמח
  • כף מלח
  • 2 כפות סוכר
  • 200 מיליליטר שמן קנולה או 180 גרם
  • 470 גרם מים או כמעט 2 כוסות
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • ביצה למריחה
  • שומשום לזרייה על הלחמניות
  • מלית הטונה אותו נכין בהמשך
חומרי הלחמניות: קמח, שמן קנולה, מים, מלח, סוכר, שמרים, ביצה למריחה בסוף וכמובן מלית הטונה אותו מיד נכין (מתכון פה בהמשך). נוסף לכל אלו נזדקק גם לשומשום לזרייה על הלחמנית

למלית הטונה הפיקנטית:

  • 5 כפות שמן זית או שמן קנולה
  • 6-8 שיני שום
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • רבע כפית (ואפשר גם יותר או בכלל לא אם לא אוהבים חריפות) פפריקה חריפה
  • 1 כפית כמון
  • חצי כפית פלפל שחור
  • 1 כפית מלח או יותר לפי הטעם
  • קופסה של 100 גרם רסק עגבניות
  • מיץ מחצי לימון
  • 1 כוס מים
  • 3 קופסאות טונה של 112 גרם נקי כל אחת
חומרים למלית הטונה: שמן, שיני שום, פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, כמון, פלפל ומלח, קופסה רסק עגבניות, לימון ומים

שנתחיל? זה באמת לא קשה. נדרשות לנו בסביבות שעתיים עד שעתיים וחצי להכנת המתכון. רוב הזמן זה תפיחה ואפייה. לא ממש הרבה עבודה:

  • נתחיל מהכנת מלית הטונה כי היא זקוקה להתקרר לפני שילובה בתוך הבצק.
  • כותשים את שיני השום.
  • מסננים את הטונה מהשמן או מהמים בו היא שרוייה בקופסת השימורים
  • מכינים את כל התבלינים.
  • שמים את השמן במחבת. מחמים אותו דקה או שתיים על אש בינונית.
שמן במחבת…תיכף מתחיל האקשן…
  • מוסיפים את השום.
מוסיפים את שיני השום לשמן החם
  • השום צריך להתחיל להפיץ ריח מהמם. יש להזהר לא להשחים או חלילה לא לשרוף אותו, פשוט לטגן אותו כמה שניות עד אשר יפיץ ריח וזהו.
השום מתחיל להיטגן לו…להזהר לא לשרוף אותו
  • מוסיפים את הפפריקה המתוקה, הפפריקה החריפה, הכמון, המלח, הפלפל ורסק העגבניות.
מוסיפים את התבלינים לשום וממשיכים לטגן ולערבב…
  • מבשלים תוך ערבוב דקה או שתיים. הריח עכשיו צריך להיות מדהים. ממש כייף להתענג ממנו.
מבשלים את השום והתבלינים עוד דקה או שתיים
  • מוסיפים מיץ לימון וכוס מים ומבשלים 5 דקות להסמכה.
הוספנו את מיץ הלימון והמים ועכשיו נבשל 5 דקות להסמכה…
  • כאשר הרוטב הסמיך נוסיף את הטונה ונערבב.
מוסיפים את הטונה ומערבבים לשבירת גושי הטונה…
  • העירבוב ישבור את הגושים של הטונה.
העירבוב ישבור את גושי הטונה, אם לא אז נעזור להם להשבר…
  • מערבבים מספר דקות תוך כדי בישול עד אשר התבשיל מסמיך. המטרה היא לקבל "שביל" ללא רוטב כאשר מעבירים כף עץ על המחבת.
הרוטב כמעט מוכן
הרוטב מוכן כאשר העברנו כף עץ ונשאר שביל אפילו לשניה אחת
  • מכבים את האש ומעבירים את הרוטב המוכן לקערה אחרת לקירור. אפשר להניח מכוסה במקרר או בטמפרטורת חדר.
  • נעבור להכנת הבצק בזמן שרוטב הטונה מתקרר לו:
  • נשים את המים בקערה שתוכל להכיל את כל המרכיבים.
  • נוסיף למים שמן קנולה, סוכר, מלח, שמרים וקמח.
כל חומרי הבצק בקערה – תיכף נערבב הכל
  • נכניס יד לקערה ונתחיל לערבב את החומרים. שיטה נוחה לעשות את זה היא להצמיד את כל 5 האצבעות לתחתית הקערה ולהתחיל לערבב את הבלילה מבלי להרים אותן. בשלב מסויים זה נעשה פחות נוח ואז מרימים את האצבעות ומערבבים את הבצק. מערבבים ומערבבים עד שכל החומרים מתאחדים ולא נשארים אזורים עם קמח יבש. ממשיכים לערבב עוד דקה או שתיים. הבצק נעשה קשה יחסית וזה בסדר.
נכניס יד לקערה, נצמיד את כל 5 האצבעות לתחתית ומבלי לעזוב אותם נתחיל לערבב את חומרי הבצק
זה הבצק שנקבל – לא ממש אחיד וזה בסדר
  • נכסה את הבצק וניתן לו לנוח חצי שעה.
הבצק מכוסה למניעת יצירת קרום יבש על פניו
  • אחרי חצי שעה נדליק את התנור ונכוון ל-200 מעלות.
  • נסיר את כיסוי הקערה.
ככה נראה הבצק לאחר תפיחה ראשונית
  • נלוש את הבצק דקה או שתיים לפי השיטה הבאה (או כל שיטה אחרת שנוחה לכם):
נלוש את הבצק: נרים מאחד הצדדים
נלוש את הבצק: נתחיל לקפל את הבצק שהרמנו על פני יתר הבצק
נלוש את הבצק: נקפל את הבצק שהרמנו על פני יתר הבצק
נלוש את הבצק: נהדק את הבצק שהרמנו ליתר הבצק
נלוש את הבצק: נצמיד את הבצק בעזרת היד. נמשיך עם סט הפעולות הזה עוד כמה פעמים . זה לוקח בסך הכל דקה או שתיים
  • שוב נכסה את הבצק ונשלח אותו למנוחה של כחצי שעה.
  • לאחר כחצי שעה נסיר את הכיסוי מהבצק ונבצע שוב את פעולות הלישה למשך דקה או שתיים..
  • נכסה שוב את הבצק ונשלח אותו שוב למנוחה של כחצי שעה.
  • לבהירות המתכון: עד עכשיו הבצק נח שלוש פעמים, כל פעם חצי שעה ועבר פעמיים לישה ידנית של דקה או שתיים.
  • אחרי חצי השעה הזו אנו אמורים לקבל בצק תפוח. אם הוא לא תפוח אני ממליץ לתת לו עוד חצי שעה התפחה ואז להמשיך. העיקר שיהיה מכוסה בזמן ההתפחה.
הבצק אחרי 3 התפיחות – חלק ותפוח
  • נעביר את הבצק למשטח העבודה.
הבצק על משטח העבודה…נעים ורך כמו כרית…
  • עכשיו נחתוך את הבצק לעיגולים בגודל קצת יותר קטן מכדור טניס. לא חייב להיות ממש עיגולים. כל צורה תהיה בסדר כי תיכף נעצב את הבצק.
מתחילים לחתוך את הבצקץ סתם כך התחשק לי לחתוך לגליל כזה ארוך. אפשר גם אחרת.
ממשיכים לחתוך את הבצק…
וחותכים…
קיבלנו כמה פסי בצק שאותם נחתוך לחתיכות שוות פחות או יותר
חותכים לעיגולים או לצורות שהן קצת יותר קטנות מכדור טניס
חתיכות בצק מחכות למילוי טונה…
  • ניקח חתיכת בצק ונשטח אותה עם האצבעות בצורה שיהיה לנו עיגול או מרובע או משהו כזה.
משטחים חתיכת בצק
  • ניקח כפית ממילוי הטונה ונשים במרכז הבצק.
שמים כפית מלית טונה לא חמה במרכז חתיכת הבצק
  • עכשיו החלק הטריקי: נאסוף את הבצק מכל הכוונים במטרה לסגור את הבצק על המלית. פעם או פעמיים ראשונות זה טיפה קשה כי המלית בורחת ואז הכל רטוב ולא נדבק. לא להתייאש! אם נדבק ואם לא אז סוגרים כמה שאפשר ומניחים את הכדור שנוצר על תבנית מרופדת בנייר אפייה כאשר התפר או הפתח של הטונה למטה צמוד לנייר האפייה.
מתחילים לסגור את הבצק על מלית הטונה
ממשיכים לסגור את הבצק…
ממשיכים לסגור את הבצק…
עוד קצת וסגרנו…
כמעט סגור…
סגור!
ככה נראה בצק סגור מצידו השני…נוצר לנו עיגול…
כדורי הבצק מונחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה…
  • עושים כך עם כל כדורי הבצק.
  • מכסים ומניחים לנוח ל-20-30 דקות לתפיחה אחרונה.
ככה נראים הכדורים התפוחים…
  • עכשיו מורחים את כדורי הבצק בביצה טרופה וזורים שומשום.
מורחים את כדורי הבצק בביצה טרופה
זורים שומשום
כדורי הבצק מצופים שומשום…
  • מכניסים לתנור שחומם.
  • אופים כ-20-30 דקות עד שהלחמניות קיבלו צבע יפה.
זה הצבע של הלחמניות ביציאה מהתנור
  • מוציאים מהתנור ומתאפקים לא לתת ביס. זהירות המלית רותחת!
יצאו מהתנור – עכשיו החלק הקשה…לא לטרוף את הכל
תחתית הלחמניה קיבלה אף היא צבע – זה אומר שהאפייה אחידה וטובה
  • נגיש את הלחמניות ונראה אנשים לוקחים לחמניה ופתאום ללא כל סיבה הם מאושרים..
אפשר להגיש בערימה בגינה…
ממש פירמידה…
וכשחותכים את הלחמניה זה מה שרואים…וזה טעיםםםםם
ביס של אושר…
בתיאבון לנו!

זהו, סיימנו.

הלחמניות טובות באותו יום חוץ למקרר. יותר מיום אני ממליץ להקפיא.

אהבתם את הלחמניות האלו? אולי תאהבו גם דלורית בתנור או תפוחי אדמה בשום וג'ינג'ר?

אם אהבתם אשמח לדעת (גם אם לא).

אם הכנתם אשמח שתשתפו איתי את הרשמים שלכם ו/או תמונה.

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.