לחמים קטנים ומטריפים מצופים זרעים

יש לי במקפיא מגירה של לחמים. בכל פעם שהיא מתרוקנת אני מתחיל לחשוב במה אמלא אותה. לפעמים רוצה למלא אותה בלחמניות שום, לפעמים בפוקצ'יות, לפעמים בפיתות ולפעמים בלחמים קטנים כאלו מצופים זרעים. אלמן עם שלושה מתבגרים חייב מגירה כזו אני חושב לעצמי. זה זמין ופותר (לפחות באופן חלקי) את השאלה "מה נאכל הערב" או "מה אקח מחר בבוקר לבית הספר".

לעיתים אני כל כך עסוק שאני לא מספיק לאפות כלום ואז המגירה נשארת לה ריקה. נראה לי שהיא בוכה ועצובה ברגעים כאלו (ועוד בחושך…) ואז אני מפצה אותה בשלל מאפים בהזדמנות הכי קרובה שמתאפשרת.

לפעמים אין ברירה וממלא את המגירה בלחמניות מהמכולת. כאלו ארוכות או עגולות עם קשר. הלחמניות מהמכולת הן נחמדות אבל אין להן שום אופי. כל הטעם שלהן מסתמך על מה שתשים בהן. אני אוהב לחם עם אופי ואפילו עם אופי חזק. אופי כזה שכשתאכל אותו תרגיש מה הוא מנסה להגיד וכזה הוא הלחם שאני מציע כאן.

אז מדובר בלחם או בלחמים קטנים, מעין לחמניות מאורכות עם קרום דיי קשה מצופה בזרעים של שומשום, קצח, קימל ואניס. התוך של הלחמניה רך מאוד ומהווה ניגוד מושלם לקרום הקשה שעוטף אותה. כל כך טעים ולא דורש (אלא אם רוצים) שתהפכו אותו לסנדוויץ. כל כך הרבה אופי יש ללחם הזה שהוא עומד בפני עצמו אך גם ישתלב נהדר עם כל דבר שתחפצו.

את הרעיון ללחם הזה ראיתי לפני המון שנים במעדנייה תל אביבית מהממת שמאז הספיקה להיסגר. המיוחד בלחם הזה הם זרעי האניס. בכלל אניס שנוי במחלוקת. אני יודע שלא כולכם אוהבים אותו אבל כמות זרעי האניס במתכון זה היא מינימלית ובאה לתת רמיזה של רעננות ולא טעמי אניס מודגשים. אנשים שטעמו את הלחם הזה אהבו אותו גם אם הם שונאים אניס. אני ממליץ לא לוותר על השימוש בזרעי אניס כאן (למרות שאין בעייה לוותר עליהם אם זה לא בא בחשבון בשום אופן). (-וואו 6 פעמים הזכרתי אניס בפיסקה אחת… 🙂 ).

להכנת הלחם הזה נדרשות שעתיים או קצת יותר. זהו תהליך פשוט שלא דורש מיקסר, לא דורש ידע, לא דורש חומרים מיוחדים (מלבד זרעי אניס וקימל – לא בטוח שאלו נחשבים מיוחדים כל כך) ולא דורש התפחות ארוכות, לחם פשוט עם תוצאה מדהימה!

פנו לכם שעתיים או שעתיים וחצי ובואו נתחיל.

אז מה דרוש לנו בשביל ההפקה הזו שמתאימה ליצירת 16 לחמים מאורכים אישיים?

  • 1 קילוגרם קמח
  • 650 גרם מים או קצת יותר מ-2 וחצי כוסות
  • 25 גרם שמרים (קובייה) או 8 גרם שמרים יבשים
  • 15 גרם או כף מלח
  • 12 גרם או כף סוכר
  • 200 גרם שומשום או 1 וחצי כוסות
  • 30 גרם זרעי קצח
  • 20 גרם זרעי קימל
  • 20 גרם זרעי שומר
  • כפית מלח גס
החומרים לבצק: קמח, מים, מלח, סוכר, שמרים

לעבודה!

  • בקערה שתהיה מספיק גדולה להכיל את כל החומרים נשים את המים, הקמח, השמרים (אם זו קובייה אז יש לפורר אותה תחילה), המלח והסוכר. מומלץ לשים את המים לפני הוספת יתר החומרים. זה ימנע הידבקות של קמח לתחתית הקערה.
כל חומרי הבצק בקערה – זה הרגע לשטוף ידיים ולהתלכלך בבצק
  • נכניס יד לקערה ונתחיל לערבב את החומרים. שיטה נוחה לעשות את זה היא להצמיד את כל 5 האצבעות לתחתית הקערה ולהתחיל לערבב את הבלילה מבלי להרים אותן. מערבבים ומערבבים עד שכל החומרים מתאחדים ולא נשארים אזורים עם קמח יבש. ממשיכים לערבב עוד דקה או שתיים. נקבל בצק קצת נוזלי ולא אחיד. זה בסדר גמור.
מתחיל ללוש – כל 5 האצבעות נוגעות בתחתית הקערה מבלי לעזוב אותה עד שיש בצק. היד השנייה אוחזת בקערה.
כך נראה הבצק בסיום הלישה הראשונית. לא אחיד ולא ממש חלק וזה בסדר גמור
  • נכסה את הבצק וניתן לו לנוח חצי שעה.
מכסים את הבצק ונותנים לו לישון קצת…
  • אחרי חצי שעה נדליק את התנור ונכוון ל-220 מעלות. אם יש אבן אפייה זה הזמן להניח אותה במרכז התנור על רשת או בתבנית. אם אין אבן זה גם בסדר – לא חייבים.
  • נסיר את כיסוי הקערה.
  • עכשיו נבצע מה שנקרא "קיפולים": נרים את הבצק מאחד מצידי הקערה ונזרוק אותו על יתר הבצק. נעשה את זה כמה פעמים מצדדים שונים של הבצק. הנה ככה:
קיפול – ראשית מרימים את הבצק מצד אחד
קיפול – אחרי שהרמנו את הבצק מתחילים להפיל אותו על יתר הבצק
קיפול – זורקים את הבצק שהרמנו על יתר הבצק ועוברים לעשות את אותה פעולת קיפול מכוון אחר
הבצק בסיום הקיפולים פעם ראשונה
  • שוב נכסה את הבצק ונשלח אותו למנוחה של כחצי שעה.
  • לאחר כחצי שעה נסיר את הכיסוי מהבצק ונבצע שוב את פעולות הקיפול מכוונים שונים של הקערה.
הבצק אחרי הקיפולים פעם שניה
  • נכסה שוב את הבצק ונשלח אותו שוב למנוחה של כחצי שעה.
  • אחרי חצי השעה הזו אנו אמורים לקבל בועות ובצק תפוח כמו כרית. הנה כך:
הבצק בתום 3 תפיחות
יש בועות אויר וזה אומר שהבצק תפח…
  • נקמח היטב את פני הבצק.
מקמחים את הבצק למניעת הידבקות לפני שהופכים את הקערה על משטח העבודה
  • נקמח היטב את משטח העבודה שלנו.
  • נהפוך את הקערה על המשטח המקומח וניתן לבצק ליפול במינימום עזרה. אם הוא דבוק נעזור לו.
  • נמתח מכל הכוונים ובעדינות גדולה את הבצק. המטרה היא להגיע לבצק מלבני בעובי של 2 סנטימטר בערך או קצת יותר. צריך להזהר ולהשתדל לא לפוצץ את בועות האויר אבל לא נורא אם חלק מהבועות מתפוצצות.
הבצק לאחר מתיחה מכל הכוונים, העובי שלו בערך 2 סנטימטר והוא רך ונפוח כמו כרית
  • עכשיו ניקח שפכטל או סכין ונתחיל לחתוך את הבצק לפסים של 3-4 סנטימטר. לא ממש צריך לדייק ולא כל הפסים צריכים להיות באותו גודל. הנה כך:
מתחילים לחתוך את הבצק ללחמניות
משתדלים לחתוך פסים ישרים אבל לא חייבים לדייק
לאט לאט חותכים לפסים את כל הבצק
כל הבצק חתוך, כבר מתחילים לראות שהולך להיות פה משהו יפה
  • עכשיו ניקח את כל הזרעים יחד עם כפית המלח הגס ונשים אותם על מגש ארוך שיכול להכיל בנוחות כל אחת מחתיכות הבצק.
זרעי שומר, קימל, שומשום וקצח יחד עם מלח מונחים במגש מאורך. תיכף נערבב
  • נערבב את כל הזרעים והמלח באחידות.
מתחילים לערבב, איזה כייף זה
הזרעים מעורבבים היטב, מחכים שנשים עליהם בצק ואז הם ידבקו אליו
  • נכין גם מגש מאורך שיכול להכיל בנוחות כל אחת מחתיכות הבצק ונשפוך לתוכו מים בגובה של סנטימטר או קצת פחות.
  • על משטח העבודה יהיו לנו מסודרות חתיכות הבצק, מגש מים ומגש זרעים. הנה כך:
הנה כל פיסות הבצק מוכנות ולידן מגש עם קצת מים ומגש הזרעים
  • תלוי באורך חתיכות הבצק אנו צריכים לקבל החלטה האם הן ארוכות מדי ואז לחתוך כל חתיכה לשתיים לאורך או להשאיר את הגודל שקיבלנו. צריך לקחת בחשבון שהרמת חתיכת בצק (אשר תבוצע בשלב הבא) תמתח אותה במידה מסויימת כך שחתיכות הבצק תהיינה ארוכות יותר ממה שיש לנו עכשיו. כאן בתמונות אני חתכתי כל חתיכת בצק לשתיים.
  • ניקח חתיכת בצק, נשים אותה לשניה בתוך המים, ננער קצת ומיד נעביר למגש הזרעים. כמובן שבגלל שהבצק רטוב אז הזרעים ידבקו אליו בצורה צפופה.
הבצק הרטוב מונח על ערימת הזרעים והם נדבקים אליו
  • נהפוך את הבצק כך שצד הזרעים הדבוקים יהיה כלפי מעלה ונניח על נייר אפייה. נעשה כך עם כל חתיכות הבצק. יש להעביר את הבצק בזריזות ממשטח העבודה למים לזרעים ולבסוף לנייר האפייה.
  • נחכה 10 דקות לתפיחה סופית ונכניס את חתיכות הבצק הראשונות לתנור.
חתיכות בצק מחכות לאפייה…
ככה נראות חתיכות הבצק שמחכות לאפייה…
  • אפייה 18-22 דקות (אך אני ממליץ לבדוק לאחר 15 דקות בכדי לראות האם הלחם מוכן).
ככה זה יוצא מהתנור…
קצוות קשים ותחתית מכוסה קמח…
הזרעים על הלחם כל כך טעימים…
עוד תמונה…כל כך יפה ומזמין…
זהו, תמונה אחרונה…
ככה זה נראה מבפנים…תוך רך ואוורירי…
עוד תמונה של ה"לבן" של הלחם…

זהו! זה לא היה קשה.

עכשיו קיבלנו משהו כמו 16 לחמים (יכול להיות גם קצת יותר או פחות).

כדאי לטעום את הלחם ככה ללא שום תוספת. הזרעים נותנים טעם מהמם ואין צורך בשום דבר נוסף.

ואז אולי להכין סנדוויצים…כמו זה?

מכין לי סנדוויץ קטן עם הלחם הזה…טונה בתבלינים ובצל ירוק…
ככה נראה הסנדוויץ מקרוב…
נתתי ביס…זה מהמם!

ומה שנשאר כדאי להעביר למקפיא לשימוש בהמשך.

ערימת הלחמים שנשארה והולכת מיד למגירת הלחם במקפיא…

ממליץ לנסות גם אם אף פעם לא אפיתם וגם אם מפחדים. באמת שאין ממה לפחד.

ואם כבר הכנתם את זה אולי תרצו ליד גם ירקות צלויים כמו שאני מציע כאן או גזר אפוי כמו זה?

אם אתם מוצאים שהמתכון הזה מעניין לכם אשמח אם תרשמו לעידכונים במייל. עושים את זה פה למטה או בצד, מקבלים מייל לכתובת הדואר שרשמתם ומאשרים אותו. זה יבטיח שתקבלו מתכונים חדשים שלי היישר אליכם!

בתיאבון!

4 תגובות בנושא “לחמים קטנים ומטריפים מצופים זרעים

    1. בהחלט עינב. השיטה שאני מראה פה ללא מיקסר מתאימה לכל אחד אם יש לו מיקסר או אין לו מיקסר. אני מעוניין להנגיש את האפייה לאנשים שלא התנסו או שאין להם מיקסר אך עם מיקסר זה בהחלט יעבוד

      אהבתי

  1. מתכון נהדר!
    הכנתי באחה"צ אחד – פעמיים! חוסל..
    אחרי שהבנתי את המרקם והמתכון – הנגלה השנייה כבר הוכנה עם קמח מלא וקמח כוסמין והוספתי מעט יותר מים ושמן והיה מעולה..
    תודה רבה 🙂

    אהבתי

להגיב על עינב לבטל

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.